Mekanismilla vai ilman?  
Mekanismilla vai ilman?
Amerikkalaistyyppiset mekanismilla varustetut nojatuolit ovat rantautuneet tehokkaasti myös Suomeen. Mekanismin on kuitenkin syytä olla laadukas, jotta tuoli ei nitise ja natise aina asentoa muuttaessasi. Ja laatu maksaa. Halvan mekanismituolin sijasta kannattaa harkita perinteistä nojatuolia rahilla – siinäkin saa viritettyä itsensä loisteliaan mukavaan asentoon.
Nahkaa vai feikkiä?

Panasonic
Panasonic

 

Nahkaa vai feikkiä?
”Nahkaverhoiltu” nojatuoli on yllättävän usein vain puoliksi nahkaverhoiltu – iso osa tuolin pinta-alasta saattaa olla keinonahalla vuorattua. Ole tarkkana, ettet maksa muovista aidon nahan hintaa!
Yksin vai yhdessä?  
Yksin vai yhdessä?
Kunnon sohva tekee elokuvanautinnosta sosiaalisen tapahtuman, mutta nojatuolissa jokaisella on oma rauhansa ja tilansa. Miten olisi sohva, joka on kuin koottu kolmesta erillisestä nojatuolista? Esimerkiksi Suomi-Soffan valikoimissa on tällaisia kotiteatterikäyttöön suunniteltuja ”nojatuolisohvia”.
Suomi-Soffa
Suomi-Soffa

 

Saisiko olla jotain juotavaa?  
Saisiko olla jotain juotavaa?
Yhä useammissa kotiteatterikäyttöön tarkoitetuissa nojatuoleissa ja sohvissa on mukitelineet. Käytännöllinen idea luo myös aitoa elokuvateatteritunnelmaa.
Laitetasot  
Laitetasot
Valitessasi telinettä tai tasoa laitearsenaalillesi (televisio, dvd-pyöritin, vahvistin, digiviritin, hifi-laitteet…), ota huomioon tason kantavuus – niissä on nimittäin suuria eroja. Pelkkä highend-luokan vahvistin saattaa yksinään painaa yli 30 kiloa, joten kantokykyä tarvitaan.
Värit  
Värit
Kaikkien istuinten etupuolella olevien mööpelien (laitetasot ennen kaikkea) värisävyt kannattaa valita mieluummin tummasta kuin vaaleasta päästä. Tummat sävyt eivät kiinnitä huomiotasi katsoessasi elokuvaa hämärässä huoneessa.
Lights off ! (osa 1)

Lutron
Lutron

 

Lights off ! (osa 1)
Todellinen filmihullu rakentaa kotiteatterinsa valaistusta myöten aidoksi leffateatteriksi. Portaattomasti kaukosäätimellä himmennettävät valot tuovat tunnelmaa elokuvanautinnon alkuun ja loppuun. Esimerkiksi Lutron (www.lutron.com) valmistaa hienoja kotiteatterikäyttöön soveltuvia valaistusjärjestelmiä.
Lights off (osa 2)  
Lights off (osa 2)
Kotiteatteri ansaitsee kunnolliset pimennysverhot. Säästäväinen filmihullu ostaa sopivan tukevat kankaat Eurokankaasta ja ompelee yksinkertaiset verhot itse.
Unohda mattojen tamppaaminen!  
Unohda mattojen tamppaaminen!
Kokolattiamaton valintaa kotiteatterin lattiakatteeksi puolustavat paitsi akustoinnilliset seikat myös filmihullun säästyminen mattojen tamppaamiselta.
Rekvisiittaa  
Rekvisiittaa
Säästä kokonaisbudjetistasi kymmenen prosenttia kotiteatterisi sisustuksen viimeistelyyn – aidon leffateatterin näköiseksi! Kehystä muutama vanha elokuvajuliste, valomainostaulu oven yläpuolella luo elokuvateatterimaista fiilistä ja hanki teatteriisi vaikkapa popcorn-myyjän kärry koristeeksi. Amerikkalaiset alan online-kaupat myyvät kivaa leffateatterirekvisiittaa, kokeile vaikka cinemashop.comia.
Vinkki!
Markkinoilta löytyy nojatuoleja, joiden kyljessä on kätevä tasku kaukosäädinarsenaalille – enää ei ole kapulat hukassa sohvantyynyjen välissä!