Koeaja  
Koeaja
Ensimmäistäkään kotikuntosalilaitetta ei pidä ostaa sokkona. Tee kierros kaupunkisi kuntosaleilla ja kokeile pyöräergometriä, soutulaitetta ja crosstraineria. Kun olet löytänyt mieluisan laitetyypin, käy koeajamassa ainakin paria vastaavaa laitetta ennen ostopäätöksen tekoa.
Käyttötarkoitus  
Käyttötarkoitus?
Käytätkö laitetta vain lihasten lämmittämiseen ennen varsinaista treeniä vai teetkö kuntopyörällä koko harjoituksen? Lämmittelyyn riittää edullinen peruskuntopyörä mutta vakavaan treenaamiseen kannattaa hankkia hyvinvarusteltu pyöräergometri.
Budjetti  
Budjetti
Kotikuntosalilaitteiden hintahaitari ulottuu reilusta satasesta useaan tuhanteen euroon. Muutamalla satasella saa erittäin asiallisen laitteen ja reilulla tonnilla huippuluokan ergometrin. Laadukas crosstrainer on selvästi kalliimpi.
Halvalla alkuun  
Halvalla alkuun
Jo muutamalla kympillä pääset alkuun, sillä vatsapenkit ja jumppapallot ovat edullisia ja niillä voi harjoittaa tehokkaasti aina tärkeää lihaskuntoa.
Treenaatko usein?  
Treenaatko usein?
Satunnaiseen tai kerran viikossa tapahtuvaan vartin polkemiseen riittää maailman halvin kuntopyörä, mutta jos treenaat säännöllisesti useamman tunnin viikossa, on syytä harkita korkeatasoisen ergometrin ostoa.
Hyödynnä laitteen ominaisuudet  
Hyödynnä laitteen ominaisuudet!
On turha ostaa kymmenillä erilaisilla toiminnoilla ja hienolla Mp3-soittimella varustettua laitetta jos et kuitenkaan hyödynnä ominaisuuksia. Mieti tarpeesi ja mielihalusi ennen kuin teet ostopäätöksen. Muista, että istuimen ja ”ohjaustangon” runsaat säätömahdollisuudet ovat välttämättömiä ja rahanarvoisia ominaisuuksia.
Kuntopyörä vai crosstrainer?  
Kuntopyörä vai crosstrainer?
Kuntopyörä on edelleen suosituin kotikuntolaite, mutta koko kehoon vaikuttavat crosstrainerit nostavat koko ajan suosiotaan. Kokeile molempia ja valitse mieluisampi treenimuoto – tosin crosstrainerit ovat edelleen selvästi tyyriimpi vaihtoehto.
Vai stepperi?  
Vai stepperi?
Jos crosstrainer ylittää budjettisi, kannattaa harkita simppeliä stepperi-laitetta. Muutamalla kympillä saa ministepperin ja muutamalla satasella kädensijoilla varustetun järeämmän laitteen.
Painoharjoittelu  
Painoharjoittelu
Mikäli tähtäimessä on lihasten kasvatus ja päätät ostaa niin kutsutun kuntokeskuksen, ota huomioon, että halvimpien laitteiden painopakassa ei välttämättä riitä vastus esimerkiksi järeämpään jalkaprässiharjoitteluun.
Mekaaniset osat  
Mekaaniset osat
Halvimman hintaluokan laitteissa monet mekaaniselle kulumiselle altistuvat osat ovat aikamoisia hippuloita – vastaavasti pienelläkin rahalla löytyy yllättävän jämäkkätekoisia laitteita. Kiinnitä erityistä huomiota laakerointeihin, muovisten säätönamiskojen tukevuuteen sekä polkimien ja satulan kiinnityksiin.
Vinkki!
Lenkkeily on yksinäistä puuhaa, mutta useimpia kotikuntosalilaitteita voi käyttää näppärästi vaikka televisiota katsellen. Älä ole sohvaperuna vaan treenaa itsesi huippukuntoon Big Brotherin äärellä!