Käyttötarkoitus  
Käyttötarkoitus
Mieti etukäteen, onko koko perheen kahden viikon lomavarustus tarkoitus pakata yhteen jättikokoiseen matka-arkkuun vai kannattaisiko tavaranpaljous jakaa kahteen pienempään ja helpommin liikuteltavaan laukkuun.
Matkustustapa  
Matkustustapa
Pehmeä kangaslaukku on näppärä auto-, juna- ja bussimatkoilla kun taas moni kokenut reissulasse on vakuuttunut, että lentomatkoille kelpaa vain kova muovilaukku.
Koko  
Koko
Liian pieni laukku pullistelee ja voi haljeta kovassa käsittelyssä, liian suuressa pakaasissa vähät matkatavarat poukkoilevat holtittomasti ja saattavat särkyä. Ison matkalaukun tilavuutena pidetään tavallisesti noin 110 litraa.
Materiaali  
Materiaali
Pehmeiden (tekstiili) ja kovien (muovi) materiaalien väliin ovat iskeneet uudet puolikovat muovit kuten taipuisa polykarbonaatti, jota eivät edes amerikkalaisten lentokenttien kovakouraiset laukunviskojat saa päreiksi.
Paino  
Paino
Eri materiaalien väliset painoerot eivät ole merkityksellisiä. Kova matkalaukku painaa alle puoli kiloa enemmän kuin vastaavankokoinen pehmeä laukku.
Hinta  
Hinta
Suomalainen on tottunut maksamaan matkalaukustaan ”mummon tonnin” ja 150 euroa onkin edelleen markkinoiden keskihinta. Sillä saa toimivan satalitraisen työjuhdan, mutta ei huippudesignia tai über-funktionaalisia yksityiskohtia. High end -matkalaukut maksavat 600 eurosta ylöspäin ja yläraja tulee vastaan parissa tonnissa.
Väri  
Väri
Suomalainen valitsee useimmiten ”pirteän mustan”, mutta matkatavarahihnalta on helpompi löytää oma pakaasi jos se on punainen, limenvihreä tai vaikkapa oranssi.
Lentolaukku  
Lentolaukku
Älä pakkaa kaikkia munia samaan koriin. Tilava lentolaukku on matkailijan paras ystävä, jota voi käyttää menestyksekkäästi myös lomakohteessa.
Kuluvat osat  
Kuluvat osat
Tarkista, että laukun pyörät ovat tukevaa tekoa ja teleskooppikahva pysyy ala-asennossaan lukittuna. Varaosien saaminen rikkoutuneiden tilalle ei ole helppoa ainakaan halpislaukuissa.
Luxusta  
Luxusta
Matkalaukku voi olla myös käyttäjänsä identiteetin jatke. Alexander McQueenin Samsonitelle suunnittelema laukkusarja edustaa kansainvälistä huippumuotia ja -muotoilua.
Älä unohda…
Internetin verkkokaupoissa on kattavat laukkuvalikoimat ja www.flotoimports.comin kaltaiset sivustot myyvät moderneja klassikoita tyylikkääseen matkustamiseen. Muista kuitenkin, että tavaraa EU:n ulkopuolelta tilatessasi joudut lisäämään hintaan verot ja tullimaksut. Kotoisia matkalaukkujen e-kauppoja ovat mm. www.laukkurasti.fi sekä www.e-laukku.fi.
 
Edullinen
American Tourister WomanAmerican Tourister, n. 95 €
Samsoniten sisarmerkki tarjoaa perinteisesti vastinetta rahoille, sillä laatuisasti valmistetut ja toimivat peruslaukut on hinnoiteltu selvästi vastaavia ”merkkilaukkuja” edullisemmiksi. AT:lla on myös nimikkomallinsa naisille, kuten kuvan trolley.
 
 
 
 
Biltema VoyagerParas ostosBiltema Voyager, 54,90 €
Kovamuovinen peruslaukku erottuu matkalaukkuhihnalta pirteän punaisen värinsä ansiosta. 75 litran vetoinen pakaasi on kokoluokassaan markkinoiden edullisimpia. Voyageria voi myös työntää – tärkeä ominaisuus kun on tehtävä tilaa check in -jonossa!
 
 
 
EllosEllos, 34,90 €
Viikonloppu Roomassa tai teatterimatka Pietariin ei edellytä koko omaisuuden ronttaamista mukanaan – fiksu matkailija valitseekin tilavan syyslaukun, joka toimii myös ostoskassina kaupungilla. Kyytiin mahtuu kaikki olennainen eikä mitään muuta.
 
Samsonite SensuSamsonite Sensu, 139 €
Cabin-kokoinen 55-senttinen trolley on saanut innoituksensa japanilaisesta estetiikasta. Sensun erikoisuus on sen näppärässä kokoontaitettavuudessa: tyhjänä laukku painuu alle kymmenen sentin paksuiseksi lätykäksi. Ei säilytysongelmia lomien välillä!
 
 
 
 
Keskihintainen
Delsey PassengerDelsey Passenger, 230 €
Yli satalitrainen työjuhta painaa alle 5 kiloa, sillä se on valmistettu kevyestä ja joustavasta polykarbonaatista (kansankielellä hiilikuidusta). Matkalaukkujen uusinta uutta edustavat myös Passengerin nelipyöräisyys. Varo sivuluisuja talvikeleillä!
 
 
 
 
Samsonite GravitonToimituksen valintaSamsonite Graviton, 299 €
Polykarbonaatista valmistettu spinneri on niin upea, ettei sitä raaskisi jättää matkaruumaan! Lentokenttien lounge-tiloissa ja venetsialaishotellien auloissa huipputyylikäs Graviton on kuin kotonaan.
 
 
 
Kipling ScootKipling Scoot, 192 €
Viehättävästi vintage-henkinen tilava trolley on valmiiksi patinoitunut, joten kylmät kyydit lentokoneen lastiruumassa vain parantavat sen ulkonäköä! Tällä sopii matkustaa yhtä lailla rustiikkiseen maalaishotelliin kuin urbaaniin majataloonkin.
 
 
 
 
Delsey Full ImpactDelsey Full Impact, 155 €
Perinteisestä matkalaukkudesignista inspiroitunut 65-senttinen trolley tarjoaa isosti rahalle vastinetta. Alumiininen teleskooppikahva on tuhtia tekoa ja kantokahva laukun sivulla helpottaa kulkemista 250 vuotta vanhan pariisilaishotellin ahtailla käytävillä.
 
 
 
 
Kallis
Bally CairoBally Cairo, n. 650 €
Laadukkaista nahkatavaroistaan tunnetun sveitsiläisen luxusmerkin eleetön mutta toimiva viikonloppulaukku on yllättävän tilava. Metalliosien jämäkkyys tekee vaikutuksen. Tyyliniekalle.
 
 
Delsey MorphosDelsey Morphos, 399 €
Ranskalaisvalmistajan kompakti huippumalli imee sisäänsä parin-kolmen päivän varusteet (tilavuus 35 litraa) – tyylillä. Tukevat pyörät helpottavat liikuttelua. Saatavilla myös isompi lentokoneen ruumaan menevä malliversio.
 
 
 
 
Samsonite Black Label HeroJänninSamsonite Black Label Hero, 570 €
Mielipuolen muotigurun Alexander McQueenin luomus on kuin ihmisen ja villipedon sekoitus – matkalaukullakin voi olla kylkiluut ja rintalasta! Hero viestittää käyttäjänsä pistämättömästä tyylitajusta.
 
 
 
Asprey Horse SuitcaseAsprey Horse Suitcase, n. 2700 €
Yli 200 vuotta sitten perustettu brittimerkki valmistaa edelleen klassista vaakamallista matkalaukkua satulanahasta ja canvasista. Miljonäärien elegantti joskaan ei välttämättä kaikkein toimivin valinta!