Kuva: Pixabay

Oikea koko

Liian isolla tai pari numeroa turhan pienellä polkupyörällä ajaminen syö motivaation nopeasti. Asiantunteva myyjä löytää juuri sinulle sopivan tuumakoon – älä siis osta vääränkokoista pyörää vain siksi, että poistomyyntitelineessä sattuu olemaan huippuhyvä raaseri puoleen hintaan ja pari tuumaa liian isona!

Käyttötarkoitus

Ennenkuin ryntäät urheiluliikkeeseen ostamaan maailman mageinta 36-vaihteista maasturia, mieti mitkä ovat todelliset tarpeesi. Käytätkö pyörää työmatkojen polkemiseen vai kuntoharjoitteluun maantiellä vai onko tarkoituksesi valloittaa lähimetsien tiettömät erämaataipaleet

Lisävarusteet

Monista entisaikojen vakiovarusteista on tullut nyttemmin lisävarusteita! Lokasuojat ja takateline eivät ole modernissa fillarissa itsestäänselvyyksiä, mutta niiden käyttökelpoisuutta ei juuri kukaan pysty kiistämään. Pidä huoli, että sinun uudessa pyörässäsi on ainakin lokarit.

Rengasvalinta

Liian järeillä, traktorimaisilla maastopyörärenkailla ajaminen normaalilla asfalttitiellä on piinaa. Huolehdi siitä, että uuden pyöräsi ensiasennusrenkaat vastaavat pyörän tulevaa käyttötarkoitusta.

Kilpavarustelu

Vaikka naapurin fillarissa olisi miljoona vaihdetta, ei se tarkoita sitä että sinun pyörässäsi pitäisi olla puolet enemmän! Kilpavarustelua suosiva panostaakin pyörän laadukkaisiin komponentteihin kuten jarruihin eikä tarpeettomiin hilavitkuttimiin.

Ergonomia

Juuri sinulle sopivan ajoasennon löytäminen pyörän satulan ja ohjaustangon säädöistä on tärkeämpää kuin vaihteiden lukumäärä. Varaa reilusti aikaa ennen lopullisen ostopäätöksen tekemistä parin-kolmen suosikkimallisi säätämiseksi juuri sinun mittojesi mukaisiksi – näin löydät helposti ergonomisimman vaihtoehdon.

Jousitus

Useimmat nykyaikaiset maasto- ja myös hybridipyörät varustetaan ainakin etupään iskunvaimennuksella. Etuhaarukan jousitus on kiva mukavuusvaruste, josta voikin maksaa pikkuisen lisähintaa mutta takapään iskunvaimennusta tarvitsevat vain karuimmat maastopyöräilijät.

Näy

Kun ostat polkupyörää, tarkista minkälaiset heijastimet ja ”kissansilmät” valitsemastasi laitteesta löytyvät vakiovarusteina ja tarkista, että uudesta fillaristasi löytyvät vaivattomat kiinnityspaikat sekä etu- että takavalolle.

Varikkopysähdykset

Jos aiot tehdä pyörälläsi pidempiä lenkkejä, on sinun syytä hankkia pieni ja tehokas pumppu sekä vararengas ja minityökalut. Kalliimpaa fillaria erikoisliikkeestä ostaessasi pystyt todennäköisesti neuvottelemaan nämä ”varikkovarusteet” kaupantekijäisiksi.

Muista pääasiat

Varaa pyöränostobudjetistasi muutama kymppi asiallisen pyöräilykypärän hankkimiseen.

Vinkki! Jos jokapäiväisten pyöräilyreittiesi varrelle sattuu tiukempia ylämäkiä, harkitse nk. nousukahvoilla varustettua pyörää. Nousukahvat helpottavat mäkien kiipeämistä rutkasti verrattuna tavalliseen ohjaustankoon.