Budjetti

Sebago Softshell Jacket
Sebago Softshell Jacket 149 € www.sebago.fi

 

Budjetti
Erityisesti kuoriasuja löytyy jokaiseen hintaluokkaan. Päätä oma budjettisi ennen urheiluvälineliikkeeseen astumista, muutoin huomaat helposti ostaneesi kolme kertaa kalliimman setin kuin olit aikonutkaan.
Gore-tex  
Gore-tex
Veden- ja tuulenpitävä gore-tex on ulkoiluvaatemateriaalien moderni klassikko, aito ja alkuperäinen. Monilla valmistajilla on omat muunnelmansa originaali-goresta, mutta ulkoilijalle tärkeintä on säilyä kuivana tuiskussa eikä se minkälaisiin teknisiin yksityiskohtiin tekstiili perustuu.
Toppauksilla vai ilman?  
Toppauksilla vai ilman?
Kevyesti topattu puku lämmittää, mutta voi reippaalla lenkillä tuntua turhankin kuumalta. Olisiko fiksumpaa ostaa vuoriton kuoripuku ja pukea sen alle tilanteen mukaan ylimääräisiä lämmittäviä vaatekerroksia?
Toiminnallisuus  
Toiminnallisuus
Nyrkkisääntö: mitä kalliimpi ulkoiluasu, sen perusteellisemmin niiden yksityiskohdat kuten taskut, vetoketjut ja ventilaatiot on mietitty. Kiinnitä erityistä huomiota takin hihojen leikkaukseen, on tärkeää että hihat mahdollistavat laajan liikeradan ilman että takki nousee käsiä nostettaessa kainaloon.
Katse huppuun  
Katse huppuun
Useimmista ulkoilutakeista löytyy huppu, mutta vain harvassa huppu on kiinnitetty takin niskaosaan siten, että päätä käännettäessä myös huppu kääntyy. Muun muassa Haltin huippumalleista löytyy tämä erittäin kätevä ominaisuus.
Katse lahkeisiin  
Katse lahkeisiin
Jos aiot pelmuta uudessa ulkoilupuvussasi myös lumihangessa ja pulkkamäessä, pidä huoli että housunlahkeissa on lumilukot – muutoin sukat kastuvat alta aikayksikön!
Kerrospukeutuminen

Ellos fleecetakki
Ellos fleecetakki 26,90 € www.ellos.fi

 

Kerrospukeutuminen
Älä satsaa koko budjettiasi huippukalliiseen kuoritakkiin, vaan muista että tarvitset sen alle asiallisen mikrofleece-setin tai vastaavan. Kerrospukeutuminen pitää lämpimänä ja jos ihoa vasten on vanha puuvillainen t-paita, ei kuoritakin teknisistä huippuominaisuuksista ole paljon iloa.
Oikea koko, osa 1  
Oikea koko, osa 1
Vaatekerrosten väliin jäävä ilma pitää liikkujan lämpimänä – älä siis osta liian tyköistuvaa kuoriasua.
Oikea koko, osa 2  
Oikea koko, osa 2
Myös alusvaatteissa koolla on väliä. Kannattaa valita sellainen hikeä siirtävä aluspaita, jonka helma on takaa hiukan etuosaa pidempi, näin paita pysyy paikoillaan ja lämmittää myös silloin kun on hiihtolenkillä tai vaikkapa vain kumartuu sitomaan lapsukaisten kengännauhoja.
Monikäyttöisyys

Peak Performance Lite Jacket
Peak Performance Lite Jacket 295 € www.peakperformance.com

 

Monikäyttöisyys
Parhaat ”gore-takit” ovat niin tyylikkäitä ja näyttävästi väritettyjä, että niiden kanssa liikkuu sujuvasti Aleksilta Alpeille. Mieti takkia ostaessasi myös sen sopivuutta katukäyttöön tai vaikkapa työmatkoille.
 
Everestin fleece-sormikkaat
Everestin fleece-sormikkaat 9,90 € Stadiumista.

 

Vinkki!
Älä unohda ääreisverenkierron merkitystä lämpimänä pysymisessä. Kunnon vaellussukat sekä lämpöiset fleece-sormikkaat pitävät töppöset ja tumput lämpiminä.