Luomuliha maistuu grillattuna – keittiömestari vinkkaa

Keittiö
Miten tunnistaa tuore ja laadukas liha? Kumpi voittaa, luomuliha vai teollinen? Keittiömestari Sasu Laukkonen jakaa grillausvinkkinsä.

Entrecôte, T-luu-pihvi, kyljykset – grillauksen ystävät usein tietävät, mikä liha grilliin parhaiten sopii. Tuore luomuliha on rakenteeltaan erilaista kuin teollisesti tuotettu. Tämän takia sitä täytyy myös käsitellä eri tavalla.

Tuoreen lihan rakenne-erot tulevat esille hyvin grilliburgereita valmistettaessa. Laukkosen mukaan tuoreesta luomujauhelihasta burgerit syntyvät ilman sidosaineita.

– Kun jauheliha on aidosti tuoretta, ei tarvita lainkaan kananmunia tai korppujauhoja. Riittää, kun jauhelihan suolaa hyvin, antaa sen vetäytyä jääkaapissa noin puoli tuntia, lisää mausteet ja vaivaa pihveiksi. Luomulihan koostumus on erilainen, ja se sitoo itse itsensä, keittiömestari Sasu Laukkonen sanoo.

Jos grillauspuuhiin ei heti ennätä, on pakastaminen hyvä vaihtoehto kaikista tuoreimmalle lihalle. – Tuoretta raaka-ainetta voi hankkia myös isomman määrän kerrallaan ja pakastaa. Liha on silti täysin eri tuote kuin teollisesti tuotettu marinadipihvi.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Grillaaja, ethän säikäytä luomulihaa

Keittiömesteri Sasu Laukkosen ohjeilla lihan saa pysymään mehevänä.

  • Ensiksi varmista, ettei grillisi käy liian kuumana. Turhan kuuma grilli säikäyttää lihan, ja saa lihassolukot sulkeutumaan.
  • Maistuvin liha syntyy grilliä ja uunia yhdistelemällä.
    • Grillaa ensin kevyesti lihan pinnat.
    • Tämän jälkeen siirrä liha uuniin ja kypsennä 5-6 astetta alle halutun kypsyyden.
  • Aseta liha vielä hetkeksi takaisin grillille, jolloin pinta muuttuu ihanan rapeaksi, mutta liha pysyy sisältä mehukkaana ja mureana.

Keittiömestari vinkkaa myös trendikkäimmät makuparit possulle.

  • Grillipossulla on monia mainioita makupareja. Maailmalla suosittu yhdistelmä on possu ja jättikatkaravut sekä lime.
  • Kokeile myös kahvia possun kanssa.

 

Luomu porsaanliha grillissä

Tuoreen luomulihan rakenne on erilainen teollisesti tuotettuun verrattuna. Tämän takia sitä täytyy myös käsitellä eri tavalla.

 

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lisätietoja: www.kotitila.fi