ANNE KYTÖLÄ
KUVAT VALMISTAJIEN JA MAAHANTUOJIEN
Ekomatic, L&T
Mökkikäyttöön sopiva käymälä on esimerkiksi L&T:n Ekomatic. Siinä missä wc-istuimessa on vesisäiliö, Ekomaticissa on kuivikesäiliö. Käytön jälkeen käännetään kahvasta, ja tuotosten päälle ropisee kuiviketta. Alasäiliön tilavuus on 110 litraa. Kun se on täynnä, astia tyhjennetään kompostoriin. Laite ei tarvitse sähköä. Hinta noin 300 euroa, myynti rautakaupat.

 

Kuivakäymälä, huussi tai hyyskä, voi olla pakollinen valinta, jos mökki tai talo sijaitsee liian kaukana kunnallisesta vesijohtoverkostosta. Luontoa arvostava valitsee kuivakäymälän. Miksi huuhtoisi hyvää ja arvokasta juomavettä viemäriin ja rasittaisi luontoa jätevesillä? Käymälä tuottaa sitä paitsi puutarhaan ravinteita aivan ilmaiseksi.
 
Valitse käytön mukaan. Koska käymälöiden kapasiteetit ja toimintaperiaatteet ovat erilaisia, kannattaa ensin miettiä, millaiseen käyttöön ja millaiseen tilaan on tuotetta ostamassa. Onko huussia tarkoitus käyttää vain kesäisin vai halutaanko se ympärivuotiseen käyttöön? Sijoitetaanko käymälä lämpimään sisätilaan vai lämmittämättömään ulkorakennukseen?
 
Tärkeä valintaan vaikuttava asia on käyttäjien määrä. Tarkista, että käymälän kapasiteetti riittää perheellenne. Liian pieneksi osoittautuva valinta merkitsee vähintään ylimääräistä työtä ja vaivaa.
 
Käymälät käsittelevät jätökset eri tavoin: on kerääviä, kompostoivia, polttavia ja pakastavia ja nesteet haihduttavia malleja.
 
Virtsa erotellaan kiinteästä aineksesta ja haihdutetaan, kerätään erilliseen astiaan, imeytetään maahan tai johdetaan jätevesien pienpuhdistamoon.
 
Yksinkertaisin on käymälä, jossa jätökset kerätään reiälliseen astiaan ja tyhjennetään siitä edelleen kompostoitumaan. Astian on oltava reiällinen, jotta virtsa pääsee valumaan pois, ja hajuhaitat saadaan kuriin.
 
Kompostoivasta käymälästä kertyvä massa voidaan levittää sellaisenaan katteeksi koristepensaiden ja -puiden juurille. Tuotosten voi antaa myös muhia ja kypsyä mullaksi vuoden verran jälkikompostikeossa.
 
Ekolet VU
Ympärivuotiseen mökkikäyttöön, ulkohuussiin, tarkoitettu Ekolet VU kompostoi 1–4 hengen tuotokset neljään lokeroon. Yksi lokeroista on aina käytössä, ja kun se on täynnä, jätteiden päälle pannaan multaa. Ennen käyttöönottoa myös tyhjän lokeron alle pannaan multaa tai turvetta. Muuten ei tarvita kuiviketta. Laite esipuhdistaa virtsan biologisesti. Hinta noin 1 450 euroa, Ekolet.

Polttavat käymälät muuttavat jätökset tuhkaksi. Pakastavasta käymälästä jäätyneet tuotokset siirretään kompostoitumaan. Nesteen haihduttavat mallit tuottavat puolikypsää kompostia.

 
Polttavat, haihduttavat ja pakastavat käymälät tarvitsevat toimiakseen sähköä. Sähköä tarvitaan myös aina, kun käymälä sijoitetaan asuintiloihin. Vaikka käymälä itsessään toimisi ilman sähköä, tarvitaan riittävän tehokas sähköinen tuuletin viemään hajut ulos.
 
Kuiviketta kompostoiville. Ekokäymälöiden pääasiallisin huoltotoimenpide on tyhjennys. Tyhjennysväli riippuu käyttäjien määrästä ja myös tavasta, jolla käymälä käsittelee jätteet. Jos jätökset poltetaan, tuhkaa kertyy nelihenkisessä perheessä teekupillisen verran viikossa.
 
Polttavien ja pakastavien mallit eivät tarvitse tyhjennyksen lisäksi valmistajien mukaan muita huoltotoimenpiteitä. Useimmissa kompostoivissa malleissa on käytettävä kuiviketta joko jokaisen käyttökerran jälkeen tai harvemmin.
 
Joidenkin käymälöiden huoltamiseen tarvitaan vettä, esimerkiksi erottelevissa malleissa virtsaletkun huuhtelemiseen, jotta letkuun ei kerry virtsakiviä.
 
Kuivakäymälä vaatii enemmän sitoutumista kuin tavallinen vesivessa. Käyttäjien on pidettävä huolta siitä, että käymälää käytetään, hoidetaan ja puhdistetaan säännöllisesti valmistajan ohjeiden mukaan. Paha haju on merkki siitä, että kaikki ei ole kohdallaan: siisti ja hyvin hoidettu käymälä ei haise.
 
Artikkelin lähteenä ja lisätietoja käymälöistä: Kuluttaja 2-2008.
 
Suorat linkit jutussa esiintyvien yritysten yhteystietoihin www.suomela.fi/ekovessa408