MAINOS

Kuivakäymälät kehittyvät. Mökin sisävessan ei tarvitse olla vesivessa.

Mökki

Kesämökin käyttöaikaa voi helposti ja edullisesti pidentää asentamalla mökille sisävessan. Sisävessaksi sopivan kuivakäymälän voi helposti ja edullisesti asentaa jokaiselle mökille, pieneenkin tilaan. 

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Syksyn pimenevät ja viilenevät päivät asettavat haasteita mökkimukavuudelle. Saniteettitilat on monen kesämökillä järjestetty erilliseen ulkorakennukseen, eli niin sanottu vanhanaikainen ulkohuussi löytyy vielä monen mökin pihasta. Kylminä ja pimeinä syysiltoina ulkohuussin käyttö on jopa niin epämukavaa, että sen takia mökkikausi usein päättyy jo viimeistään lokakuussa.

Kesämökin käyttöaikaa voi helposti ja edullisesti pidentää asentamalla mökille sisävessan.  Sisävessa ei välttämättä vaadi viemäröintiä eikä putkitöitä, ei vesieristyksiä eikä edes suurta tilaa. Sisävessaksi sopivan kuivakäymälän voi helposti ja edullisesti asentaa jokaiselle mökille, pieneenkin tilaan.

─ Kuivakäymälöistä löytyy nykyään useita erilaisia vaihtoehtoja. Koska harvalla on mökillään käymäläjätevesille sopivaa järjestelmää tai vesiliittymää, on kuivakäymälä silloin käytännössä ainoa vaihtoehto sisävessaksi mökille, kertoo Biolanin tuotekehitysinsinööri Tuomas Pelto-Huikko.

Kuivakäymälä on hyvä vessa mökille sisätiloihin

Kesämökin sisävessa ei vaadi paljon tilaa. Sen voi asentaa vaikkapa vaatekomeroon tai saunan pukuhuoneeseen. Pienimmillään se vaati tilaa vain noin neliön verran.  Nykyaikaisen kuivakäymälän voi hyvin sijoittaa kesämökille jopa asuintiloihin, koska esimerkiksi hajuhaittoja ei kesähelteilläkään ole. Käymälälaitteesta asennetaan tuuletusputki suoraan katonharjan yläpuolelle. Kuivakäymälät toimivat aina ilman vesiliitäntää. Useimmat toimivat myös ilman sähköliitäntää. Malleista voi valita sopivan kuivakäymälän joko lämpimään tai kylmään tilaan. Käymälän tyhjennysväli vaihtelee käymälämalleittain ja on riippuvainen käyttäjämäärän suuruudesta.


Biolan Icelett (kuva: Biolan)

─  Monilla on mökillään nykyaikainen kompostikäymälä ulkorakennuksessa, mutta talvikaudella halutaan vessa-asiat toimittaa sisällä. Esimerkiksi uusin kuivakäymälämme, Icelett, on herättänyt mielenkiintoa nimenomaan talvikauden vessana, sillä se ei tarvitse vettä eikä viemäriliitäntää, edes nesteitä ei kerätä erikseen, Tuomas Pelto-Huikko toteaa.

Kuivakäymälä kuormittaa vähemmän ympäristöä

─ Hyvä kompostoivan kuivakäymälän erottelutoiminto mahdollistaa käsisuihkun käytön. Näin kuivakäymälässä on sama käyttömukavuus kuin vesivessassa, kiteyttää Pelto-Huikko.

Hyvin suunniteltu ekologinen kuivakäymälä on siisti, hajuton, helppo tyhjentää ja ennen kaikkea mukava käyttää. Ravinteet talteen keräävä kuivakäymälä kuormittaa myös ympäristöä huomattavasti vesivessaa vähemmän.

 

Lisätietoja: Biolan

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

biokäymälä biolan huvila kesämökki kompostikäymälä kuivakäymälä kuivakäymälät mökki