MAINOS

Kuivattu luumu taittuu moneksi ruoaksi. Lue ja katso Kokki Teresa Välimäen luumuvinkit.

Keittiö

Kuivatut luumu sopii moneen muuhunkin ruokaan kuin vain joulutorttuihin. Katso video!

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Kuivattu luumu tunnetaan erityisesti ruoansulatusta helpottavana herkkuna. Nämä kuivatut hedelmät ovat terveellisiä ja sopivat moneen muuhunkin ruokaan kuin vain joulutorttuihin.

Niitä syömällä saa runsaasti elimistölle tärkeitä mineraaleja ja vitamiineja, jotka suojaavat ennen kaikkea sydäntä, luita ja lihaksia.

Esimerkiksi kuivattujen luumujen sisältämät kalium ja mangaani edistävät hermoston ja lihasten toimintaa. Kuivatussa hedelmässä on myös B6-vitamiinia, joka puolestaan parantaa aineenvaihduntaa ja vahvistaa vastustuskykyä. Popsimalla kuivattuja luumuja saa myös aimo annoksen magnesiumia, K-vitamiinia, kuparia ja kalsiumia, jotka vahvistavat luustoa ja ehkäisevät osteoporoosia. Kuivatut luumut sisältävät lisäksi runsaasti vatsaa hellivää ravintokuitua.

Terveysvaikutusten vuoksi kuivattuja luumuja kannattaa Teresa Välimäen mukaan käyttää esimerkiksi välipalaksi tai lisukkeeksi evässalaattiin. Kuivatut luumut ovat oiva apu myös makeannälkään. Niihin ei ole lisätty lainkaan sokeria, sillä kuivatut luumut sisältävät luontaisesti runsaasti hedelmäsokeria.

− Ihmiset tuntisivat olonsa paremmaksi, jos he muistaisivat syödä välipaloja päivän aikana. Kroppa tarvitsee säännöllisesti energiaa ja ruoansulatuskanava jotain sulatettavaa, Välimäki muistuttaa.

Kuivattu luumu mukaan ruoanlaittoon

Kuivatut luumut

Kuivatut luumut ovat terveellisiä ja sopivat moneen muuhunkin ruokaan.

Luumupuun makeat, kuivatut hedelmät toimivat paitsi välipalana myös ruoanlaitossa ja leivonnassa. Ne sopivat esimerkiksi lihamurekkeen täytteeksi, hedelmäsalaattiin, smoothieen, lihapatoihin, marinadiin sekä erilaisiin kakkuihin.

− Luumuissa on sekä happoa että makeutta, minkä vuoksi ne sopivat erityisen hyvin itämaisiin ruokiin, Välimäki kertoo.

Soseutettuna luumut toimivat mausteisten kastikkeiden suurusteena korvaten voin ja jauhon. Välimäki kannustaa kokeilemaan possun kanssa esimerkiksi luumukastiketta, joka on maustettu kanelilla, aniksella, neilikalla ja chilillä.

− Luumu on hyvä pari myös riistan ja ankan kanssa. Varsinkin ankka on niin rasvaista, että se vaatii rinnalleen hedelmäistä makeutta ja happamuutta.

Luumutäytteiset joulutortut ovat vakiinnuttaneet asemansa monen perheen joulupöydässä, mutta Teresa Välimäki kannustaa käyttämään luumua myös muissa leivonnaisissa, kuten kakuissa ja piiraissa.

Mehevällä luumusoseella voi korvata myös osan leivonnaisten voista ja sokerista. Resepteihin merkitty kupillinen voita korvaantuu puolella kupillisella luumusosetta. Jos taikina vaikuttaa kuivalta, soseen määrää voi lisätä.

Teresa Välimäki - luumuruoka

Teresa Välimäki: Luumuissa on sekä happoa että makeutta, minkä vuoksi ne sopivat erityisen hyvin itämaisiin ruokiin. Kuva: Nico Backström

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

kuivatut luumut luumu ruokaohjeet