Automaattiset kastelujärjestelmät ja muutamat pikkuniksit pitävät kasvit virkeinä, vaikka taivaalta ei heruisi tipan tippaa.
ANNE KYTÖLÄ
KUVAT VALMISTAJIEN JA MAAHANTUOJIEN
– Tuotteet ja hintataso v. 2008 –
Nurmikon muotoja mukailee Gardenan uutuus, automaattinen Aqua Contour -järjestelmä. Upposadetin noin 305 euroa, sektorisadetin noin 215 euroa. Ohjausyksikössä 6 ohjelmoitavaa sadetusaikaa, kasteluala 380 neliötä. Hinnat 62–169 euroa. Kun laitteeseen liitetään kosteusanturi, laite sadettaa vain silloin, kun vettä todella tarvitaan.

 

Vuodesta toiseen kestävän ratkaisun saat, kun asennat tai asennutat pihaasi kastelujärjestelmän. Maan alle asennetaan vesiputki – runkolinja – johon kytketään maan pinnan tasolle tulevat sadettajat. Koko piha saa tasaisesti vettä, sillä sadettajien sadetuskulmia ja etäisyyttä voidaan säätää.
 
Sadettajien toimintaa säätelee ohjausyksikkö, johon halutut kasteluajat ohjelmoidaan. Joidenkin mallien ohjausyksiköt voidaan asentaa sisälle taloon.
 
Sadettajat voidaan säätää toimimaan esimerkiksi joka ilta. Järjestelmään voi liittää myös sadetunnistimen, joka katkaisee kastelun automaattisesti, jos alkaa sataa vettä.
Puutarha pysyy vihreänä myös kuivina kausina, kun asennat sinne kastelujärjestelmän
Puutarha pysyy vihreänä myös kuivina kausina, kun asennat sinne kastelujärjestelmän eli maan alla kulkevan vesiputken ja siihen liitetyt sadettajat sekä säädät järjestelmän toimimaan automaattisesti. Pihakastelujärjestelmiä myy esimerkiksi Soininen.

 

Pienemmät, niin sanotut tihkukastelujärjestelmät, sopivat esimerkiksi kasvihuoneeseen tai kasvimaan kasteluun.
 
Tihkukasteluletkuun on kiinnitetty tiputtimia, jotka tiputtavat vettä kasveille säännöllisesti vähän kerrallaan. Tihkukasteluletku voidaan liittää tavalliseen puutarhaletkuun.
 
Kastelun saa toimimaan automaattisesti, kun vesihanaan kytkee ajastimen. Kasteluun voi käyttää myös järvivettä, mutta vesi on hyvä juoksuttaa lisälaitteena saatavan suodattimen kautta.
 
Kasvihuoneeseen ja parvekkeelle sopii kastelujärjestelmä, jossa kasvien juurelle asennetaan keraamiset anturit. Maan kosteuteen reagoivat anturit ottavat huomioon myös auringon vaikutuksen, ilman lämpötilan ja kosteuden ja tihkuttavat vettä kasveille tarpeen mukaan.
 
Järjestelmä toimii ilman sähköä eikä tarvitse välttämättä painevettäkään, vaan kasteluvesi voidaan ottaa vesisäiliöstä.
Paristoilla toimiva kukkien kastelulaite OASIS pitää kukista huolta lomalla. Myynti Soininen.
Paristoilla toimiva kukkien kastelulaite OASIS pitää kukista huolta lomalla. Laitetta ei tarvitse kytkeä vesijohtoon. Täytä 25 litran vesisäiliö ja valitse esiohjelmoiduista kasteluohjelmista sopivin (10, 20, 30 tai 40 päivää). Kukkien juurille sijoitetut tiputtajat huolehtivat kastelusta, kun asennat laitteen hieman kukkien yläpuolelle. Hinta 89 euroa, Soininen.

 

Ruukkukukat selviävät lyhyestä, korkeintaan viikon kestävästä matkasta ilman kastelulaitteitakin. Riittää, kun varustat kasvit poissaoloosi muutamalla konstilla.
 
Kukkia ei tarvitse kastella niin usein, kun istutat ne altakasteluruukkuihin. Kastele kukat kunnolla ennen matkaa. Anna normaalistikin kaikille kasveille vettä reilusti silloin kun kastelet. Silloin kasvi kasvaa hyvin ja sen juuret ovat syvällä maassa, kuten pitääkin. Jos nuukailet kastelussa ja ropsautat vettä vain pinnalle, kasvin juuret hakeutuvat lähelle maan pintaa, jolloin kasvi on entistä alttiimpi kuivumiselle.
 
Kastelun jälkeen voit kietoa muovipussin kukkaruukun ympärille ja mullan päälle estämään haihtumista. Jätä kuitenkin hiukan ilmatilaa. Haihtumista voi hillitä myös kasvimaalla erilaisilla katteilla: hakkeella, lehtisilpulla tai märillä sanomalehdillä.
Kivikankaan Akva- Go-ruukkukastelija kastelee kukat tasaisesti loman aikana.
Kertakäyttömuovipullo täyteen vettä ja pullo kiinni ruukkukastelijaan. Vesi valuu kastelijan huokoisen terrakottakartion kautta hitaasti ja tasaisesti ruukkuun. Kivikankaan Akva- Go-ruukkukastelija 7,50 euroa, kahden kappaleeen pakkaus. Mukana myös jatko-osa syväjuurisille kasveille.

 

Vettä pullosta. Jos kuitenkin haluat varmistaa ruukkukukkien vedensaannin lomasi aikana, ota avuksi muovipullo ja ruukkukastelija. Täytä muovipullo vedellä, kiinnitä se huokoiseen ruukkukastelijaan ja käännä pullo ylösalaisin. Vesi valuu hitaasti kastelijan läpi multaan.
 
Mullan sekaan sekoitettavat kastelukiteet toimivat kahteen suuntaan: jos kukkia kastelee liikaa, ylimääräinen vesi imeytyy kiteisiin eikä kasvi tukehdu. Jos kasteluun tulee tauko, kiteet luovuttavat vettä multaan ja kasvi selviää yli tästäkin koitoksesta.
 
Suorat linkit jutussa esiintyvien yritysten yhteystietoihin: www.suomela.fi/kastelu408