MAINOS

Kuka määrää kompostorin paikan?

Piha

Kunnan jätehuoltomääräyksissä voidaan antaa tarkat ohjeet kompostorin sijoittamisesta, joten varmista asia kotikuntasi viranomaisilta.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Kunnan jätehuoltomääräyksissä voidaan antaa tarkat ohjeet kompostorin sijoittamisesta, joten varmista asia kotikuntasi viranomaisilta.

Yleensä jätehuoltomääräyksissä todetaan, ettei kompostoria saa sijoittaa 15 metriä lähemmäs kaivoa tai vesialuetta eikä 5 metriä lähemmäs tontin rajaa ilman naapurin suostumusta. Yleisohje on, ettei kompostorista saa olla haittaa ympäristölle eikä terveydelle.

1. Etsi kompostorille paikka läheltä taloa, ainakin jos aiot kompostoida ruoantähteitä ympärivuotisesti. Lumityöt sammuttavat nopeasti kompostointi-innon.

2. Älä sijoita kompostoria tuuletusikkunan alle, sillä ongelmatilanteissa sisältö saattaa haiskahtaa. Puolivarjoisa paikka on paras kompostorin toiminnan kannalta.

3. Sijoita kompostori tasaiselle alustalle. Jos kompostori on sellaista mallia, että ylimääräiset vedet valuvat ulos kompostorista pohjan kautta, alustan pitää imeä hyvin vettä. Yleensä kompostorit neuvotaankin sijoittamaan mullan, soran tai nurmikon päälle. Jos kompostorista on suora yhteys maahan, madotkin pääsevät vapaasti luikertelemaan kompostiin.

4. Varmista, että pääset kompostorin luo kottikärryjen kanssa ja että säiliön ympärillä on tilaa muun muassa seosaineastialle ja työkaluille.

Näin saat jätteistä multaa

1. Tarvitset kompostoriisi kahta seosainetta: turvetta sitomaan hajuja ja karkeampaa seosainetta, esimerkiksi oksasilppua, kutterinpurua tai neulaskariketta, tuomaan ilmavuutta.

2. Levitä kompostorin pohjalle reilu kerros seosainetta ja turvetta. Laita turvetta ja kuiviketta myös keittiön bioastiaan, niin se pysyy siistimpänä ja jätemassa kuohkeampana.

3. Kun viet kompostoriin uusia jätteitä, peitä ne aina ensin turpeella. Vältyt hajuhaitoilta ja kärpäsiltä. Levitä turpeen päälle kerros kuiviketta.

4. Sekoita kompostia kerran viikossa esimerkiksi talikolla. Hyvin toimiva, höyryävä ja hajuton komposti ei kuitenkaan kaipaa möyhentelyä. Tarkista kompostin hyvinvointi kerran pari viikossa. Jos komposti haisee, lisää kuiviketta ja sekoita.

5. Komposti on liian kuiva, jos siellä vilisee muurahaisia. Kastele komposti. Liian märkään kompostiin tarvitaan lisää kuiviketta. Tarkista kosteus puristamalla kompostimassaa nyrkissäsi. Massan pitäisi tuntua kostealta saunasieneltä, mutta siitä ei saisi valua vettä.

6. Talvella kompostori voi jäätyä. Eristeetkään eivät auta, jos kompostorissa on liian vähän jätettä tai jos pakkasjakso osuu kohdalle juuri silloin, kun kiihkeä palamisvaihe on päättynyt. Jäätymisestä ei sinänsä ole haittaa, sillä kompostoituminen käynnistyy uudelleen keväällä. Jäätynyttä kompostoria voi sulattaa laittamalla säiliöön kanisterin, jossa on kuumaa vettä. Ehkäise jäätymistä laittamalla syksyllä ilmanvaihtoventtiili pienemmälle, ja tyhjennä kompostori niin ajoissa, että sinne ehtii kertyä riittävästi jätettä ennen pakkasia.

Onko kompostiherätteistä hyötyä?

Kompostorin ostajalle kaupataan usein myös erilaisia kompostiherätteitä, joilla kompostoituminen saadaan käyntiin. Herätteiden tarpeellisuudesta on erilaisia näkemyksiä, joten lienee parasta kokeilla itse, onko niistä hyötyä vai ei. Välttämättömiä ne eivät ole. Kun kompostorin on kerran saanut toimimaan, vanha komposti toimii herätteenä. Siksi säiliötä ei kannata pestä eikä tyhjentää liian huolellisesti.

Mineraalit antavat vauhtia

Kompostikemian tutkimus on tuonut kompostoitumisesta esiin uusia seikkoja. Biojätteen kompostoitumista on seurattu laboratoriossa, ja tutkimukset ovat osoittaneet, että tietyt mineraalit tehostavat ja nopeuttavat kompostoitumista. Orgaanisten keittiöjätteiden palaminen kärsii tavallaan anemiasta, ellei joukkoon lisätä mineraaleja. Havainto on johtanut kansainvälisiin patentteihin ja kompostikiihdyttimen – joka on siis eri asia kuin kompostiheräte – kehittämiseen. Aine on tarkoitettu käytettäväksi erityisesti sisäkompostorissa, mutta se sopii kaikkiin muihinkin kompostoreihin, joihin laitetaan keittiöjätteitä.

Teksti: Anne Kytölä, kuva: Pixabay

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

alue alusta astia ikkuna ilma jäte kaivo komposti