Kukat ruukkuihin nyt – mikä kukkaruukku on suosikkisi?

Piha

Hortonomi Marja Kilpinen suunnitteli kuusi pirteää, perinteisestä poikkeavaa kesäkukkaruukkua. Lue kukka-ammattilaisen vinkit ja valitse suosikkisi.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Moderni ruukkua myöten

”Kesäkukkaistutuksissa ajatukseni usein lähtee liikkeelle lempikasveistani, kuten tässä käärmeenparrasta ja sulkahirssistä. Niiden ympärille aloin kerätä aurinkoiselle paikalle sopivia kesäkukkia.

Haastetta istutukselle antoi punainen ruukku, sillä ihan kaikenväriset kukat eivät mielestäni sovi sen kanssa yhteen.

Päädyin tyylikkään valkoiseen värimaailmaan, jolle sulkahirssin tummahkot ja käärmeenparran mustanpurppurat lehdet luovat kontrastia. Hopeaputous aseteltuna käärmeenparran viereen korostaa kummankin kasvin lehtien väriä. Käärmeenparta on monivuotinen, mutta meillä sen talvehtiminen on epävarmaa.

Punakosmoskukka on ruukun ainoa, jonka kuihtuneita kukkia täytyy poistaa pitkin kesää. Muiden kasvien osalta istutus on erittäin helppohoitoinen.”

Vinkki!

Valitse ruukkuun valovaatimuksiltaan samantyyppiset lajit, niin myös kastelun ja lannoituksen tarve on suunnilleen sama. 

Kiinanpunainen ruukku

 1. Hopeavitja (Dichondra argentea) riippuva, kestää kuivuutta. Aurinkoon tai puolivarjoon.

 2. Käärmeenparta (Ophiopogon planiscapus) ’Niger’, 25 cm. Aurinkoon tai puolivarjoon.

 3. Punakosmoskukka (Cosmos bipinnatus), 30–100 cm. Aurinkoon.

 4. Sulkahirssi (Pennisetum setaceum) ’Rubrum’, 60 cm.  Aurinkoon tai puolivarjoon.

 5. Sinitulitorvi (Cuphea hyssopifolia) ’White’, 25 cm. Aurinkoon tai puolivarjoon.  

verililjapuu (Cordyline fruticosa)
Tummanpunainen verililjapuu (Cordyline fruticosa), on näyttävä yksittäiskasvina. Se on upea myös syksyllä, sillä se kestää pientä pakkasta. Lasitetulla parvekkeella verililjapuu voi ilahduttaa vielä joulunkin jälkeen. 

Kevyen pastellinen

”Suklaakosmos löi itsensä läpi Suomessa viime kesänä. Eikä suotta, sillä sen hyveitä ovat samettisen tumma väri ja mieto suklainen tuoksu. Valitsin sen yläpuolelle kohoamaan jättiverbenan, uljaan hujopin, jolla on pienet ja sievät vaaleanliilat kukinnot. Kasvin juju on koossa ja kasvutavassa, ei niinkään kukinnossa.

Yhdistin hempeää vaaleanpunaista ja liilaa suklaakosmoksen dramaattiseen viininpunaiseen ja tähtäsin täyteläiseen, mutta ilmavan kerrokselliseen ruukkuistutukseen.

Halusin lasitettuun ruukkuun myös vaaleanpunaisen daalian, sillä sen tummahkot lehdet ovat mukava piriste vihreälehtisten kukkien seassa. Daaliat ovat muhkeita ja näyttäviä kasveja, kun niiden kastelusta vain muistaa huolehtia. Härmä vaivaa niitä helposti kuivuusstressin myötä.”

Vinkki!

Lajivalintaan vaikuttaa myös ruukun koko. Matalaan astiaan ei pidä istuttaa liian korkeita lajeja, koska tällöin mittasuhteista ei tule sopusuhtaisia.

Korkeaan on taas hyvä valita ainakin yksi selvästi muita pidempi kasvi ja sille seuraksi matalia tai riippuvia lajeja. Tyylikkään korkean ruukun voit rakentaa pelkillä riippuvilla lajeillakin.  

 

Hempeä ruukku

 1. Suklaakosmoskukka (Cosmos atrosanguineus), 60 cm. Aurinkoon.
 2. Jättiverbena (Verbena bonariensis), 80–120 cm. Aurinkoon.
 3. Daalia (Dahlia x hortensis) ’Gallery’, 40 cm. Aurinkoon.
 4. Riippaverbena (Verbena bipinnatifida), riippuva. Aurinkoon. 

Hennon ilmavaa

Istuta tanakoiden kesäkukkien joukkoon siroja, mukavasti tuulessa huojuvia lajeja – ne tekevät istutuksesta kuohkean. Yksivuotinen koreatörmäkukka on malliesimerkki, joka sopii lähes kaikkien kaveriksi. Siitä saa siemenestä kasvattamalla erikoisia sävyjä kuten tumman viininpunaista ja sähäkän punaista.

Samankaltaiset sirot kukat ovat myös kosmoskukilla, jotka sopivat paahteiseen paikkaan vähäisen vedenkulutuksensa ansiosta. Myös pystykasvuinen kesäkynttilä ja rento riippaverbena luovat ilmavuutta asetelmaan. 

Koreatörmäkukka (Scabiosa atropurpurea) ’Rosa’ ja jättiverbena.
Koreatörmäkukka (Scabiosa atropurpurea) ’Rosa’ ja jättiverbena. 

Kesäkynttilän (Gaura) herkät kukat olivat muotia jo 1800-luvulla.
Kesäkynttilän (Gaura) herkät kukat olivat muotia jo 1800-luvulla. 

Kosmoskukka
Kosmoskukan lajikevalikoimassa on kauniisti värittyneitä kukintoja.  

Kukkakimara aurinkoon

”Tämän terrakottaruukun lajit rakastavat aurinkoa. Aloitin kasvien valinnan kokoamalla niitä persikanvärisen kannan ympärille. Liila sopii mielestäni hyvin yhteen hennon värin kanssa, joten valitsin kannan seuraksi siron heliotroopin sekä jämäkän kesäpäivänhatun, jotka molemmat tasapainottavat korkeussuhteita pitkäksi kasvavan kannan rinnalla.

Riippaverbenat kertaavat istutuksen värisävyjä ja tuovat sivuille ja alaspäin ilmavuutta. Tummalehtisen koristebataatin seasta pilkistää kirkas lohenpunainen tarhaneilikka, joka on raflaava muuten sävy sävyyn valittujen kasvien äärellä.

Tämän ruukun lajit vaativat kukkineiden kukkien poistamista. Kuihtuneet kukat näyttävät rumilta, mutta ennen kaikkea siementen muodostus vie kasveilta energiaa.”

Vinkki! Säännöllinen kastelu, lannoitus ja nyppiminen saavat ruukun kuin ruukun kukoistamaan. Marja suosii kastelulannoitteita, mutta kaikki lannoitteet, joissa on sopivasti fosforia sekä enemmän kaliumia kuin typpeä, saavat kesäkukat kukkimaan. Liian typpipitoinen lannoite saa lehdet rehottamaan, jolloin kukinta jää vähemmälle. 

Terrakottaruukku

 1. Heliotrooppi (Heliotropium arborescens), 30–50 cm. Aurinkoon tai puolivarjoon.
 2. Kanna (Canna x generalis), 100 cm. Aurinkoon.
 3. Kesäpäivänhattu (Rudbeckia hirta) ’Sherry Brandy’, 2 kpl, 60–80 cm. Aurinkoon tai puolivarjoon.  
 4. Koristebataatti (Ipomoea batatas), 20–50 cm, riippuva. Aurinkoon tai puolivarjoon.
 5. Riippaverbena (Verbena bipinnatifida), 2 kpl liilaa ja 1 kpl persikkaa. Aurinkoon.
 6. Tarhaneilikka (Dianthus caryophyllus), 15–30 cm. Aurinkoon.

Pitkään kauniina kestävä kukinto

Yleensä muhkea ja topakka yksittäinen kukka säilyy hyvännäköisenä pitkään. Esimerkiksi kesäpäivänhattu, daalia, pelargoni, kanna ja isosamettikukka kukkivat kauan, jos kesä ei ole poikkeuksellisen sateinen.

Pienikukkaisilla on toinen taktiikka: kukkia avautuu, kuihtuu ja putoaa ripeään tahtiin, jolloin nyppiminen ei ole tarpeen. 

Poista kuihtunut kukkavana varoen ylimmän lehden yläpuolelta, jolloin kannan uusi nuppu ei vahingoitu.
Poista kuihtunut kukkavana varoen ylimmän lehden yläpuolelta, jolloin kannan uusi nuppu ei vahingoitu. 

Kaksisävyinen pirteä kesäpäivänhattu kestää melko hyvin sadetta.
Kaksisävyinen pirteä kesäpäivänhattu kestää melko hyvin sadetta. 

Isosamettikukan pallomaiset kukat kestävät säästä riippuen 1–2 viikkoa.
Isosamettikukan pallomaiset kukat kestävät säästä riippuen 1–2 viikkoa. 

Hyötykasveja sekaan

”Yrtit ovat erinomaisia kesäkukkaruukuissa. Niiden lehtiä kannattaa napsia pois silloin tällöin, jolloin kasvi tuuheutuu vähitellen. Osa yrttikasveista, kuten laventeli ja timjami, kukkii kauniisti, mutta ensisijaisesti niillä saa istutuksiin lehtevyyttä. Tarhasuolaheinän, mangoldin ja punajuurikkaan koristeelliset lehdet korostavat mukavasti kesäkukkaistutuksia.

Valitsin näyttävän sinisarjan juurelle värikkäillä ja kauniilla lehdillään koreilevat salviat, joita voi huoletta napsia ruoanlaittoon. Salvian takana oleva kuukausimansikka on puolestaan ehdoton lasten suosikki, sillä se tekee herkullisia marjoja pitkin kesää. Lisäksi kasvi on koristeellinen.”

Vinkki! Sinisarjan kukkavanoja ei kannata leikata niiden kuihduttua, sillä siemenkodat pysyvät hauskan näköisinä. Arvokasvi kannattaa talvettaa valoisassa ja viileässä, noin 5–10 asteessa, ja istuttaa seuraavana kesänä uusien kumppaneiden seuraan.

Sinisarja vaatii aika ajoin jakamista, sillä sen juuret valtaavat helposti koko ruukun. 

Hyötyruukku

 1. Tarhasinisarja (Agapanthus praecox), 100 cm. Aurinkoon.
 2. Ryytisalvia (Salvia officinalis), 2 kpl, 30 cm. Aurinkoon.
 3. Kuukausimansikka (Fragaria), 15–20 cm. Aurinkoon.

Punaruotinen mangoldi luo daalialle kauniin taustan, josta lohenpunaiset kukat erottuvat kauas.
Punaruotinen mangoldi luo daalialle kauniin taustan, josta lohenpunaiset kukat erottuvat kauas. 


Tupsulaventeli

On ilahduttavaa, että liilanpunertavahuulisesta tupsulaventelista (Lavandula stoechas) on tullut viime vuosina suosittu koristekasvi. Sen kukinta kestää viikkoja, ja loppukesästä yrtti tekee uuden, pitkälle syksyyn kestävän kukkasatsin.

Kasvi pitää auringosta ja paahteesta eli on täydellinen lasitetulle, kuumalle eteläparvekkeelle. Yrtin voi talvettaa viileässä ja valoisassa paikassa. 

Erilaisia lehtiä varjoon

”Varjoinen paikka on ollut perinteisesti aurinkoa kinkkisempi kesäkukille, koska sinne ei ole ollut yhtä paljon vaihtoehtoja. Mutta nykyään markkinoilla on fantastisia lehtimuotoihin ja lehtiväreihin perustuvia lajeja kuten esimerkiksi bataatti.

Niiden lisäksi kannattaa käyttää runsaslukuista varjoperennojen joukkoa. Saniaiset, talviot, suikeroalvet, kuunliljat ja keijunkukat ovat ilmiömäisiä ahkeraliisojen seassa.

Kirjavat lehtimuodot ovat suosikkejani. Siksi valitsin varjoistutukseen perennoista rotkolemmikin ja kuunliljan valkokirjavalehtiset lajikkeet. Lisäksi olen erityisen ihastunut tummalehtiseen japaninhiirenportaaseen.”

Vinkki! Ruukkuihin on usein vaikea valita oikeaa määrää kasveja. Marjalla on siihen hyvä perussääntö: Jos ruukun on oltava heti hyvännäköinen, tee täyteläinen ruukku, jota voit kesän mittaan harventaa, muuten kasveille on hyvä jättää kasvuvaraa. 

Lehtevä siimeksen ruukku

 1. Rotkolemmikki (Brunnera macrophylla) ’Jack Frost, 30–50 cm. Puolivarjoon tai varjoon.
 2. Poutapilvi (Euphorbia hypericifolia), 30–40 cm. Aurinkoon tai varjoon.
 3. Ahkeraliisa (Impatiens walleriana), 2 kpl, 15–35 cm. Puolivarjoon tai varjoon.
 4. Kuunlilja (Hosta) ’Minuteman’, 20–50 cm. Puolivarjoon tai varjoon.
 5. Japaninhiirenporras (Athyrium nipponicum) ’Pictum’, 50 cm. Puolivarjoon tai varjoon.

Muotojen leikkiä

Kukkimattomilla kasveilla voit saada näinkin veikeän ruukkuistutuksen varjoon. Ruukussa kasvavat: 1. koristebataatti (Ipomoea batatas) ’Autumn’, 2. punalehdet (Iresine) ’Red Heart’, ’Variegated Heart’ ja ’Brilliantissima’, 3. mäkimeirami (Origanum vulgare) ’Goldtaler’, 4. hopeakäpälä (Helichrysum petiolare) ’Gold’, 5. punahierakka eli viinisuolaheinä (Rumex sanguineus), 6. ryytisalviat (Salvia officinalis) ’Purpurmantel’ ja ’Icterina’, 7. suikeroalpi (Lysimachia nummularia) ’Goldilocks’ sekä 8. isokirjopeippi (Solenostemon scutellarioides) ’Purple Oak’. 

Pensaita ja heiniä puolivarjoon

”Ainavihannat pensaat ja perennat ovat mainio lisä puolivarjoisan paikan ruukkuun. Aina ei tarvitse olla kukkivaa. Idea lähti rungollisesta sorvarinpensaasta. Koska runko on pitkä huitula, se vaatii vierelleen jotain korkeaa – tähän asetelmaan istutin koristehirssejä.

Valitsin keltakirjavalehtisen sorvarinpensaan sen haasteellisuuden vuoksi, valkokirjavaan olisi ollut helpompi yhdistellä kasveja. Limen värinen koristetupakka on asetelman ainoa kukkiva kesäkukka, siksi se on tässä mukana. Keltakirjavalehtinen kuunlilja oli myös selvä valinta värinsä takia. Hakoneheinä tuuhettuu mukavasti ja saa syksyllä kauniin viininpunaisen värityksen.

Tämä istutus on varsin helppohoitoinen – kastelun ja lannoituksen lisäksi vain koristetupakkaa täytyy nyppiä. Tällaisen ruukun voi huoletta asettaa siimekseen, sillä nämä lajit eivät välitä suorasta auringonpaisteesta.”

Vinkki! Yksivuotiset koristeheinät tuovat kesäkukkaistutuksiin vaihtelua. Niiden lisäksi monivuotisten sarojen (Carex) laajasta suvusta esimerkiksi kuparisara (C. buchananii) ja palmusara (C. muskingumensis) ovat hauskoja kukkien joukossa. Istuta monivuotiset kasvit maahan talvehtimaan ennen pakkasia. 

Tyylikästä hajavaloon

 1. Duranta x hybrida ’Lime’, 20–40 cm. Puolivarjoon tai varjoon.  
 2. Hakoneheinä (Hakonechloa macra), 2 kpl. Aurinkoon tai puolivarjoon.
 3. Kruunukuunlilja (Hosta Nakaiana-ryhmä) ’Golden Tiara’, 30–50 cm. Puolivarjoon tai varjoon.  
 4. Koristetupakka (Nicotiana Sandarae-ryhmä), 2 kpl, 30 cm. Aurinkoon tai varjoon.
 5. Muratti (Hedera helix), riippuva. Puolivarjoon tai varjoon.
 6. Sorvarinpensas (Euonymus fortunei) ’Emerald ’n’ Gold’. Aurinkoon tai puolivarjoon.
 7. Sulkahirssi (Pennisetum glaucum) ’Jester’, 2 kpl, 60–80 cm. Aurinkoon tai puolivarjoon.

Runko ja sen kumppanit

Rungollisilla kasveilla saat uudenlaisen ilmeen kesäkukkaruukulle. Marketta ja tulikruunu ovat tunnetuimmat rungollisiksi kasvatetuista lajeista, mutta oliivipuut ja laakeritkin ovat upeita, joskin hintavia vaihtoehtoja.

Kokeile myös rungollista pensasta. Sen alle sopivat matalakasvuiset ja riippuvat lajit tai pelkkä koristekivikate. 

Komea huonemalva (Anisodontea capensis) ja lumihiutale (Sutera cordata) ovat mainio puolivarjon tai aurinkoisen paikan parivaljakko.
Komea huonemalva (Anisodontea capensis) ja lumihiutale (Sutera cordata) ovat mainio puolivarjon tai aurinkoisen paikan parivaljakko. 

Rungollisen kesäkoison (Solanum rantonnetii) alla viihtyvät ametistipensas (Perilepta dyeriana), koristebataatti (Ipomoea batatas) ’Black Tone’, siniviuhka (Scaevola aemula) ’Diamond’ ja isokirjopeippi.
Rungollisen kesäkoison (Solanum rantonnetii) alla viihtyvät ametistipensas (Perilepta dyeriana), koristebataatti (Ipomoea batatas) ’Black Tone’, siniviuhka (Scaevola aemula) ’Diamond’ ja isokirjopeippi. 

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.

Julkaisuun liitetyt avainsanat:

kesäkukat kesäkukka kotipuutarha kukat kukka kukka-asetelma kukkaruukku ruukku


Lisää samasta aiheesta


Artikkelin aiheeseen liittyviä yrityksiä: