Siirry pääsisältöön

Osallistu kilpailuun!

Voit voittaa Tempur-tyynyn

Kukkapenkki syntyy kätevästi – katso ohjeet!

Piha
Kukkapenkki on helppo toteuttaa puutarhaan.

Kukkapenkki pysyy helppohoitoisena ja vuodesta toiseen kukoistavana, kun sen kasvualusta on riittävän ravinteikas, kosteutta pidättävä, ilmava ja rikkaruohoton.

Näin helposti syntyy kaunis kukkapenkki

Parhaan henkivakuutuksen kasveillesi saat, kun ostat mullan vain sellaisilta toimittajilta, joilla on kasvualustalleen lakisääteinen tuoteseloste.

Perennat kaipaavat multaa 20–60 senttiä lajeista ja niiden kasvupaikkavaatimuksista riippuen, köynnökset ja ruusut yhtä paljon kuin isot perennat, noin 60 senttiä.

Kukkapenkin perustamiseen ei ole vain yhtä oikeaa menetelmää. Yleisin tapa on kaivaa pintamaat pois ja tuoda uutta multaa tilalle, mutta yhtä hyvin penkin voi myös rakentaa olemassa olevan maan tai nurmikon päälle.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Kukkapenkki, Pienet pyöreät kukkapenkit tuovat rytmiä puutarhaan.

Pienet pyöreät kukkapenkit tuovat rytmiä puutarhaan. Kukassa edessä tarhaväriminttu, taustalla syysleimu ja kesämalvikki.

Kukkapenkki nurmikolle

1. Pieni kukkapenkki nurmikolle

Jos haluat nopeasti pienen, vain hieman koholla olevan kukkapenkin nurmikolle, voit joko kaivaa nurmikerroksen pois tai, kuten alla olevassa ohjeessamme, kääntää nurmituppaat ylösalaisin.

  • Merkitse tulevan kukkapenkin paikka esimerkiksi ripottelemalla multaa tai taivuttelemalla köyttä ääriviivoiksi.
  • Käännä nurmituppaat ympäri lapiolla tai puutarhatalikolla. Poista tarkasti pienestäkin juurenpätkästä leviävät monivuotiset rikkaruohot kuten voikukat.
  • Tee peruskalkitus ja levitä ravinteikasta, kosteutta pidättävää tukevaa multaa 20–40 senttiä. Koska nurmikon alla on 15–20 senttiä multaa, kasveilla on mullan lisäyksen jälkeen käytössä 35–60 sentin syvyinen kasvualusta.
  • Tasaa kukkapenkin pinta niin, ettei siihen jää painanteita. Muotoile se kallistumaan kohti reunoja.
  • Kanttaa reunat tai rajaa ne haluamallasi materiaalilla.
  • Istuta kasvit.

Nurmikon päälle perustettu kohopenkki on rehevä jo seuraavana vuonna perustamisesta, kun siihen istutetaan isokokoisia, peittäviä kasveja

Nurmikon päälle perustettu kohopenkki on rehevä jo seuraavana vuonna perustamisesta, kun siihen istutetaan isokokoisia, peittäviä kasveja. Toukokuussa kukkivat tulppaanit jäävät pian muun kasvuston alle lakastumaan.

Kukkapenkki,

2. Kohopenkki nurmikon tai savimaan päälle

Jos haaveilet isosta kukkapenkistä ja nurmikon kääntäminen tuntuu vaivalloiselta, perusta nurmen päälle kohopenkki. Tällöin tarvitset runsaasti multaa. Kohopenkki sopii hyvin myös tasaisille savimaille, sillä se pitää kasvien juuret pois tiiviistä ja kylmästä pohjamaasta.

  • Rajaa kukkapenkki ja käännä ainoastaan reunoilta nurmituppaat ympäri.
  • Tee peruskalkitus ja levitä sen jälkeen 40–50 senttiä ravinteikasta, kosteutta hyvin pidättävää multaa. Paksu kerros varmistaa alla olevan nurmikon maatumisen.
  • Muotoile reunat noin 45 asteen kulmaan ja pyöristä ne. Kasvualusta pysyy hyvin paikoillaan, kun istutat etualalle matalia, mattomaisesti leviäviä perennoja. Jos haluat myös reunoistaan koholla olevan penkin, lado reunat esimerkiksi muuri- tai luonnonkivistä.

3. Kukkapenkin voi laittaa sanomalehtien päälle

Kanadassa ja Yhdysvalloissa ovat viime vuosina saavuttaneet suurta suosiota kukkapenkit, jotka perustetaan vanhalle nurmikolle sanomalehti- ja kartonkikatteen päälle. Eloperäinen multa lieroineen muuttaa viheriön muhevaksi maaksi. Aikaa penkin kompostoitumiseen menee pari kolme kuukautta, joskus pitempäänkin, joten ajoita sen perustaminen joko varhaiseen kevääseen tai syksyyn. Penkki on valmis istutuksille seuraavana keväänä.

  • Merkitse tulevan kukkapenkin paikka ja leikkaa nurmikko mahdollisimman lyhyeksi. Levitä nurmen päälle kartonkia – esimerkiksi aaltopahvia – ja kastele se läpikotaisin maatumisen nopeuttamiseksi.
  • Lisää märän kartongin päälle parin kolmen sentin kerros (kuusi päällekkäistä arkkia) sanomalehtiä ja kastele sekin läpimäräksi.
  • Tee peruskalkitus ja levitä 10–15 sentin kerros kompostoitua hevosenlantaa, ravinteikasta, kosteutta pidättävää kaupallista irtomultaa tai näiden kahden sekoitusta. Eloperäistä ainesta kannattaa suosia, sillä se lisää kasvualustan humuspitoisuutta ja sisältää maan kasvukunnolle hyödyllisiä pieneliöitä.
  • Pidä seuraavan parin, kolmen kuukauden ajan huoli, että keko ei pääse kuivumaan. Työtä helpottaa, jos katat kasan reilun viiden sentin kuorihumuskerroksella, joka myös auttaa pitämään rikkakasvit loitolla. Kastele katetta säännöllisesti.
  • Tee parin kuukauden kuluttua lapiolla useita pieniä kaivantoja selvittääksesi, joko sanomalehdet ovat pääosin hävinneet ja nurmikko tukahtunut. Sen jälkeen on aika siirtää kuorihumusta sivuun ja kaivaa kasveille istutuskuopat.

Kun pintamaat poistetaan, puutarhaan saa syvämultaisen, vain hieman ympäristöstään kohoavan kukkapenkin.

Nurmikon leikkuu helpottuu, jos reunuksen eteen upotetaan tiiliä tai betonikiviä hiekka- tai kivituhkakerroksen päälle. Kun pintamaat poistetaan, puutarhaan saa syvämultaisen, vain hieman ympäristöstään kohoavan kukkapenkin. Keskellä sinikukkainen iisoppi.

Kukkapenkki,

4. Perinteinen kukkapenkki pohjamaan päälle

Aloita kukkapenkin tekeminen kaivamalla maata pois, jos et halua penkistä kovin korkeaa tai jos et halua tai voi parantaa olemassa olevaa maata. Pohjamaan päälle rakennettava kukkapenkki on usein ainoa vaihtoehto uusilla tonteilla, joissa maanrakentaja on tehnyt pohjatyöt valmiiksi.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
  • Kaiva yhtenäiset istutusalueet kasvilajeista riippuen noin 40 sentin syvyyteen ja tasoita pohja samansuuntaiseksi kuin tulevan kasvualustan pinta.
  • Jos maa on huonosti vettä läpäisevää, levitä pohjalle sorakerros. Jos vesi hulahtaa helposti maan läpi, lisää pohjalle savipitoista tai muuta hienorakeista maa-ainesta parantamaan vedenpidätyskykyä.
  • Tee peruskalkitus ja levitä 40–60 senttiä hyvälaatuista multaa.
  • Muotoile kasvualustan pinta loivaksi kummuksi niin, että vesi ei jää seisomaan sen keskelle.
  • Rajaa reunat tarvittaessa.

Lue myös nämä puutarhavinkit

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin copyright: Kotipuutarha-lehti.