MAINOS

Kukkasipulit maahan, kun on kunnolla viileää

Piha

Malta odottaa kukkasipulien istutusta niin kauan, kunnes maan lämpötila on laskenut pysyvästi alle 10 asteen. Kun ilmat alkavat viiletä, myös hiiret hakeutuvat sisälle – nyt kannattaa toimia! Kukkahoroskoopissa juhlitaan suopursuja.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Kukkasipuleita ei istuteta vielä, paitsi…

Tulppaanien, narsissien, laukkojen ja muiden syyssipulien istutusta kannattaa vielä odottaa. Syksy jatkuu lämpimänä, ja maa on vielä liian lämmin niiden istuttamiseen. Jos sipulit istutetaan liian aikaisin, ne eivät juurru vaan mätänevät maahan. Viileä saa ne virittämään juuret, joten maltetaan vielä, että maan lämpötila on laskenut pysyvästi alle 10 asteen. Poikkeuksena ovat krookukset ja anemonet, joita voi istuttaa jo nyt.

Parhaat sipulit viedään käsistä, eli ne kannattaa hankkia jo nyt ja säilyttää viileässä ja valolta suojatussa paikassa. Näin ne säilyvät hyvin useamman viikon. Oman penkin suunnitteluun apua löytyy vaikka täältä >

Kukkahoroskoopissa juhlitaan suopursuja

Suopursu 5.9.–7.10.

Suopursua ei voi olla huomaamatta. Hänen läsnäolonsa vaistoaa jo kaukaa ja hänen persoonansa on yhtä aikaa kiehtova ja uhkaava. Hän kukoistaa haasteellisella kasvupaikallaan ja kohoaa pian sen kiistattomaksi kuninkaalliseksi. Vanhastaan suopursukasvia on käytetty karkottamaan täitä, koita ja rottia. Myös pursuihminen on elementissään taisteltaessa pahaa vastaan. Hän kiiruhtaa hätäavuksi kriisialueille, taistelee eläinoikeuksien puolesta tai pelastaa perjantai-iltaan sammuneita nuoria. Hän myös odottaa runsasta kiitosta vaivoistaan, vaikka kuittaakin sen vähättelyllä.

Mukava elämä maljakossa kuihduttaa suopursun nopeasti ja on epämiellyttävää myös ympäristölle. Pieneen tilaan vangittu pursu levittää ympärilleen helvetillisen katkun, joka särkee päätä ja silmiä.

Perheessä suopursu määrää tavat. Hän joko nalkuttaa tai antaa ymmärtää, kummin vain, mutta molemmissa lajeissa hän on erittäin lahjakas. Vastalahjaksi hän antaa läheisilleen tinkimättömän tuen ulkomaailmaa vastaan. Perheen on kuitenkin vahdittava, ettei heidän pursunsa vedä itseään liian tiukoille: puuvarsi voi joskus katketa yhtäkkiä ja äänekkäästi.

Hiiret hakeutuvat sisälle, nyt kannattaa toimia

Kun viljojen puinnit on vauhdissa ja ilmat viilenevät, hiiret alkavat etsiä aktiivisesti talvikotejaan. Nyt ne kannattaa torjua ennakkoon!

Joku käyttää myrkkyjä, joku toinen lossia, mutta minä itse olen sen verran ”laiska” (enkä kyllä tykkää haisevista hiirenraadoistakaan), että laitan aina hiirikarkottimet nakuttamaan. Karkottimet ovat myrkytön ja huoleton tapa pitää hiirulaiset ja rotat poissa asunnoista, vinteistä, kellareista ja komeroista. Karkottimen ääni on viritetty laboratoriossa sille taajuudelle, että se ärsyttää hiiriä kuin ”hyttysen ininä kesäyössä meitä”. Ne muuttavat muualle, ennen kuin ehtivät asettua taloksi.

Eipä ole ollut huolta syödyistä sähköjohdoista ja rakenteista eikä ole tarvinnut kuunnella rapinoita pitkin öitä eikä olla huolissaan vaateiden säilymisestä aitassa, kun karkotin hiljalleen nakuttaa. Itse pystyn nukkumaan hyvin samassa tilassa. Olen käyttänyt tätä laitetta jo kohta 10 vuotta ja olen ollut tyytyväinen. Noin 280 huoletonta neliötä yhdellä laitteella (35 €). Sen saat sinäkin täältä >

Pistorasioihin suoraan laitettava täysin äänetön malli taas löytyy täältä.

Myyrät pois ennen talven tuloa taas hoituu auringon ja tämän laitteen avulla kätevästi.

Kellarin ulko-oven eteen vielä loraus tätä, niin homma on hoidossa.

Puolukka on terveellisempi kuin mustikka tai acai

Viime viikolla lukemassani artikkelissa kerrottiin, että uusin ruotsalaistutkimus oli todennut puolukan olevan jopa terveellisempi marja kuin mustikka tai acai. Olkoon sitten tai ei, niin ainakin niitä on nyt paljon metsissä, kypsinä ja mehukkaina, joten eiköhän oteta viikonloppuna ämpärit käteen ja käydään poimimassa terveelliset herkut talteen. Poimi puutarhasta myös pihlajanmarjoja, herkullisten reseptien vinkkivihko löytyy täältä >

Valkosipulin vaikutukset voimistuvat tyhjässä vatsassa?

Tutkimuksissa on saatu viitteitä siitä, että valkosipulin vaikutukset voivat voimistua entisestään, jos sitä syödään nimenomaan tyhjään vatsaan. Tällä perusteella vastustuskykyä voisi siis tehostaa syömällä valkosipulia jo aamiaisella.

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti: Juha Toikka, KodinKukat Oy, kuva: Pixabay

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

hiirenloukku hiiri kukkasipuleiden istutus kukkasipuli kukkasipulien istutus kukkasipulit myyrä valkosipuli