MAINOS

Kukkasipulit maahan nyt ja keväällä kukoistaa

Piha

Varmista ensi kevään kukkaloisto istuttamalla kukkasipuleita nyt. Tulppaanien, narsissien ja krookusten on ehdittävä juurtua ennen maan jäätymistä.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Paras istutuspaikka isoille kukkasipuleille, kuten tulppaaneille ja narsisseille, on perennapenkissä tai pensaiden juurella. Krookuksia, sinililjoja ja muita pikkusipuleita voi istuttaa myös nurmikkoon.

Hitaasti kasvuun lähtevien perennojen, esimerkiksi kuunliljojen, parina kukkasipulit ovat erinomaisia. Kukkasipulit nousevat maasta aikaisin ja kukkivat keväällä tai alkukesällä. Kun sipulikukkien kukinta on ohi ja varret alkavat kellastua, kuunliljojen lehdet peittävät ne alleen. 

Paranna istutuspaikan multaa

Kuohkeuta tulevan istutuspaikan multa 30 cm syvyydeltä. Savista maata voi parantaa lisäämällä istutusalueelle Istutusmultaa, Puutarhan Mustaa Multaa tai kypsää kompostia. Istutusmullan sisältämä mykorritsa muodostaa symbioosin kukkasipuleiden juuriston kanssa ja esimerkiksi tulppaanit säilyvät mykorritsojen ansiosta pidempään elinvoimaisina. KukkasipuIeiden lannoitukseen soveltuvat hidasliukoiset lannoitteet.

Valitse varjoon narsisseja, sinililjoja, helmililjoja ja balkaninvuokkoja. Auringossa viihtyvät tulppaanit, krookukset, posliinihyasintit ja pikarililjat. Kaikkien lajien kukinta kestää puolivarjossa paljon pidempään kuin eteläseinustan paahteessa.

Sipulit istutetaan kärjet ylöspäin. Sopiva istutussyvyys on kolme kertaa sipulin oma korkeus. Kastele istutuksen jälkeen, jos maa on kuivaa.

Koska kukkasipulit ovat myyrien herkkua, kannattaa sinne tänne istutettujen sipulien väliin tehdä reikiä, joihin ripotellaan kanankakasta valmistettuja lannoiterakeita, kuten Biolan Luonnonlannoitetta. Kanankakalla on myyriä karkottava vaikutus.

Talven aikana kukkasipulit saavat maassa kylmäkäsittelyn, joka virittää ne kukkaan keväällä. Jos haluat istuttaa kukkasipuleita ruukkuun, myös niiden on saatava kylmäkäsittely eli lämpötilan tulee olla muutaman kuukauden ajan alle 10 astetta. Siksi istutetut ruukut viedään talveksi kellariin tai haudataan puutarhaan ja peitetään Puutarhan Talvisuojalla. Puutarhan Talvisuojaa kannattaa käyttää kukkasipuleiden suojana puutarhassa silloin, jos istutus jää loka-marraskuulle.  

Kukkasipuleita varjoon                          

Kukkasipuleita aurinkoon                           

  • narsissi
  • helmililja
  • sinililja
  • lumikello
  • balkaninvuokko
  • tulppaani
  • krookus
  • posliinihyasintti
  • pikarililja

Lähde: Biolan

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

kukkasipuleiden istutus kukkasipuli kukkasipulien istutus kukkasipulit


Lisää samasta aiheesta