Kukkivat kaalit – vuoden 2016 vihannes

Piha

Vuoden 2016 vihanneksiksi valitut kukkivat kaalit tuovat väriä kasvimaalle ja ruokapöytään. Ensimmäiset kukka- ja parsakaalit valmistuvat heinäkuussa ja useita lajikkeita kasvattamalla satokausi kestää pitkälle syksyyn.

Matalajuurinen, kukkiva kaali on vihannes, joka kasvaa parhaiten kuohkeassa, hyvin kalkitussa ja lannoitetussa puutarhamaassa. Kaalit tarvitsevat melko paljon tilaa – istutusetäisyys on 40-50 cm. Kaaleja voi kasvattaa myös lavassa ja isossa ruukussa.

Taimikasvatus

Kukkivien kaalien viljely aloitetaan taimikasvatuksella huhtikuussa. Etelä- ja Keski- Suomessa parsakaalin ja varhaiskukkakaalin siemenet voi kylvää toukokuussa myös suoraan kasvimaalle.

Kukkakaalin (Brassica oleracea var. botrytis) ja parsakaalin (Brassica oleracea var. italica) taimet kasvatetaan valoisassa, viileässä huoneessa. Taimikasvatusaika on 4-6 viikkoa. Siemenet itävät nopeimmin 20-22 asteessa, mutta itämisen jälkeen paras lämpötila on 15-17 astetta. Etenkin kukkakaali on vaatelias lämpötilan suhteen. Alle 10 asteen lämmössä kasvulehtien kehittyminen pysähtyy ja taimi muodostaa pieniä nappimaisia kukintoja, Taimikasvatuksen loppuvaiheessa yli 20 asteen lämpö vauhdittaa lehtien kasvua eikä kukkapäätä muodostu.Jos taimia tarvitaan vain muutama, ne kannattaa ostaa valmiiina.Lue lisää taimikasvatuksesta.

Istutus ja hoito

Kukka- ja parsakaalin taimet istutetaan ulos touko-kesäkuun vaihteessa. Istutuskuntoisessa taimessa on 4-5 kasvulehteä. Istutuksen jälkeen taimet kastellaan hyvin. Kasvuharso suojaa taimia kirpoilta, kaalikärpäsiltä ja muilta lentäviltä tuhoeläimiltä.

Kaalit tarvitsevat runsaasti kosteutta. Hellekausina kastellaan pari kertaa viikossa ja pitkinä poutakausina reilun viikon välein. Jotta juuristoalue kastuu kunnolla, vettä annetaan kerralla vähintään 20 litraa neliömetrille.

Kasvimaan kunnostuksen yhteydessä annetut lannoitteet riittävät käynnistämään kasvun, mutta kukkapään muodostumisen alkuvaiheessa on hyvä lisätä kasteteluveteen vihanneskasveille sopivaa lannoitetta. Kanankakkarakeet ja muut luonnonlannoitteet voi levittää myös maan pinnalle ennen kastelua.

Sadonkorjuu

Kukkakaali on valmis syötäväksi, kun kukkapään halkaisija on 10-15 cm ja kukkapää on kiinteä. Jos sadonkorjuu viivästyy, kukinnot avautuvat ja tummuvat. Kukkapää leikataan terävällä veitsellä ja kukinnon suojaksi jätetään vihreitä lehtiä. Lehdet, samoin kuin kanta, kannattaa käyttää ruoanvalmistuksessa.

Parsakaalista leikataan pääkukinto ja noin 15 cm kukkavartta, kun nuput ovat nuppineulan pään kokoisia ja kiinteitä. Näin kaali säilyy paremmin kuin pieniksi kukinnoiksi leikattuna. Pääverson leikkaamisen jälkeen parsakaali kasvattaa muutamia pienempiä sivuversoja. Parsakaali on korjuun jälkeen jäähdytettävä mahdollisimman nopeasti, muuten nuput aukeavat.

Kaalit säilyvät parhaiten jääkaapissa tai kylmiössä +2–+5 asteessa muovilla suojattuna. Etyleeniä erittäviä hedelmiä (mm. omenat) ja kasviksia (mm. tomaatti) ei kannata säilyttää kaalien lähellä, sillä etyleeni kellastuttaa ja pehmentää kukkapäät.

Kukkakaalilajikkeita

  • ”IDOL”. Hieno, valkoinen varhaislajike. Kasvuaika n. 65 vrk.
  • ”SNOW BALL”. Satoisa, lumivalkoinen, kauniin muotoinen suosittu lajike. Kasvuaika  n. 68 vrk.
  • ”CLAPTON” F1. Voimakaskasvuinen, valkoinen, möhöjuuren kestävä lajike. Kasvuaika n. 75 vrk.
  • ”MULTI HEAD” F1. Mielenkiintoinen, valkoinen lajike, joka tekee parsakaalin tavoin pääkukinnon lisäksi 3-5 pienempää sivukukintoa.
  • ”SUNSET” F1. Kauniin oranssi, keskikokoinen lajike. Kasvuaika n. 65–75 vrk.
  • ”GRAFFITI” F1.Pienikokoinen, tiivis voimakkaan violetti kukinto, joka muuttuu keitettäessä sinivihreäksi. Kasvuaika 75-80 vrk.
  • ”ROMANESCO EARLY”. Parsakukkakaali, jolla on limetinvärinen, kartiomainen kukinto.

Parsakaalilajikkeita

  • ”CALABRAIS”. Viljelyvarma, satoisa lajike, jolla on  tummanvihreät, kiinteät kukinnot.Kasvuaika n. 68 vrk.
  • ”CALABRESE NATALINO”. Nopeakasvuinen, helppo lajike, Tuottaa runsaan sadon pieneltäkin alalta.

Lähde: Martat.fi, kuva: sxc.hu


Julkaisuun liitetyt avainsanat:

hyötykasvi kaali kaalit kukkakaali kukkiva kaali parsakaali vihannes

Artikkelin aiheeseen liittyviä yrityksiä: