MAINOS

Kuljettajaa avustavat järjestelmät top 6 – auto tunnistaa väsyneen kuljettavan

Sisustus

Kuljettajaa avustavat järjestelmät yleistyvät uusissa autoissa. Tutustu yleisimpiin.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Kuljettajaa avustavat järjestelmät voivat pelastaa ihmishenkiä. Joskus siihen riittää jo se, että auto muistuttaa kuljettajaa pitämään tauon antamalla varoitusäänen ja näyttämällä kahvikupin kuvaa kojelaudassa.

Esimerkiksi Saksassa jo lähes joka neljäs uusi auto osaa varoittaa väsynyttä kuljettajaa ja estää näin mahdollisten onnettomuuksien syntymisen. Toiminto on siten yksi yleisimmistä kuljettajaa avustavista järjestelmistä.

Kuljettajaa avustavat järjestelmät ovat merkittäviä tekijöitä liikennekuolemien vähentämisessä. Niinpä myös autojen turvallisuutta arvioivan Euro NCAP:n uusi luokitusjärjestelmä ohjaa ennakoivan hätäjarrutusjärjestelmän sekä kaista-avustajan käytön yleistymiseen. Tällä on vaikutuksensa myös järjestelmissä käytettävien antureiden valmistukseen.

Esimerkiksi Bosch odottaa myyvänsä vuonna 2014 yli kaksi miljoonaa tutka- ja videoanturia – yli kaksi kertaa enemmän kuin viime vuonna.

Kuljettajaa avustavat järjestelmät TOP 6

Autoilu - automaattinen hätäjarrutus

Kuljettajaa avustavat järjestelmät voivat pelastaa ihmishenkiä.

1. Uneliaisuuden tunnistamisjärjestelmä

Keskittymisen herpaantuminen ratissa on vaarallista ja aiheuttaa runsaasti onnettomuuksia. Ensimmäiset väsymyksen merkit voidaan havaita kuitenkin jo varhain: väsynyt ja hajamielinen kuljettaja joutuu muun muassa tekemään pieniä korjausliikkeitä useammin.

Boschin uneliaisuuden tunnistamisjärjestelmä analysoi kuljettajan ohjausliikkeitä jatkuvasti tunnistaakseen uupumukseen liittyviä viitteitä. Järjestelmä rekisteröi myös pienet ja äkilliset ohjausliikkeet ja käyttää vuorokaudenaikaa sekä jo ajettua aikaa täydentävinä parametreinä.

Järjestelmä lähettää tarvittaessa auditiivisen tai visuaalisen signaalin kehottaen kuljettajaa pitämään taukoa ennen kuin hän torkahtaa. Toiminto on Saksassa 23 %:ssa uusista autoista.

2. Älykäs ajovalojen ohjaus

Älykäs ajovalojen ohjausjärjestelmä takaa kuljettajalle parhaan mahdollisen näkyvyyden – muita tienkäyttäjiä sokaisematta. Avustaja havainnoi pimeyttä sekä muuta liikennettä ja kytkee kaukovalot päälle tai pois tarpeen mukaan. Vuonna 2013 toiminto oli Saksassa 20 %:ssa uusista autoista.

3. Automaattinen hätäjarrutus

Saksassa on tutkittu, että jopa 72 prosenttia peräänajojen aiheuttamista henkilövahingoista voitaisiin välttää, mikäli kaikki ajoneuvot olisi varustettu automaattisella hätäjarrutusjärjestelmällä. Järjestelmä auttaa välttämään tai ainakin lieventämään peräänajoihin liittyviä onnettomuuksia tehokkaasti: esteen havaitessaan järjestelmä valmistelee autoa hätäjarrutukseen tai jarruttaa automaattisesti.

Vuoden 2016 alusta lähtien ajoneuvon tulee olla varustettu hätäjarrutusjärjestelmällä saadakseen Euro NCAP:n korkeimman, viiden tähden luokituksen. Vuonna 2013 toiminto oli Saksassa 11 %:ssa uusista autoista.

4. Kaista-avustin

Kaista-avustin varoittaa kuljettajaa ajautumasta vahingossa pois ajokaistalta. Mikäli monitoimikamera havaitsee tahattoman poistumisen ajokaistalta, järjestelmä varoittaa kuljettajaa esimerkiksi ohjauspyörää värisyttämällä.

Aktiivinen kaista-avustin pyrkii puolestaan ohjaamaan auton ESP:n avulla takaisin ajokaistalle toispuoleisilla, ajolinjaa korjaavilla jarrutuksilla, mikäli auto ajautuu liian lähelle kaistan reunaa.

Katve-avustin sytyttää sivupeilin varoitusvalon, mikäli toinen auto on kuolleessa kulmassa tai lähestyy takaapäin suurella nopeudella.

Saksan GIDAS-onnettomuusrekisterin mukaan kaista-avustimet voivat estää jopa 28 prosenttia onnettomuuksista, jotka johtuvat kaistalta tahattomasti pois ajautumisesta. Vuonna 2013 kaista-avustin oli Saksassa 10 %:ssa uusista autoista.

5. Mukautuva vakionopeudensäädin

Mukautuva vakionopeudensäädin (ACC) ylläpitää tutka-anturin avulla ennalta määriteltyä turvaväliä edessä olevaan autoon. Järjestelmä sovittaa ajoneuvon nopeuden liikennevirtaan kiihdyttämällä ja jarruttamalla automaattisesti ja takaa siten sujuvan sekä polttoaineen kulutukseltaan optimaalisen matkanteon.

Järjestelmän Stop & Go -versiossa toiminto myös hidastaa autoa liikenneruuhkassa tai jopa pysäyttää sen kokonaan. Mikäli autossa on automaattivaihteisto, toiminto käynnistää moottorin, kun liikenne lähtee taas soljumaan. Vuonna 2013 toiminto oli Saksassa 4 %:ssa uusista autoista.

6. Liikennemerkkien tunnistaminen

Liikennemerkkien tunnistamisominaisuudella varustetuissa autoissa videokamera lukee liikennemerkkejä ja näyttää tarvittavat symbolit kojelaudassa, helpottaen näin kuljettajan havainnointia. Vuonna 2013 toiminto oli Saksassa 4 %:ssa uusista autoista.

 

Lähde: fi.bosch.com

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

ajovalojen ohjaus autoilu auton lisävarusteet kaista-avustin