MAINOS

Kulkuteiden kunnossapidon kustannukset vain murto-osa tapaturmien kustannuksista

Piha

Kulkuteiden talvikunnossapito on kustannustehokasta puuhaa. Liukastumistapaturmien hoidosta ja seurauksista aiheutuneet kustannukset ovat arvioiden mukaan viisinkertaiset katujen kunnossapidon kustannuksiin verrattuna. Miten pysyisimme pystyssä? -kampanja pyrkii kiinnittämään suomalaisten huomion kaatumistapaturmien ennaltaehkäisyyn ja riskeihin.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Liukkaat kelit ovat perinteisesti vaanineet jalankulkijoita talviseen aikaan. Ilmastonmuutoksen myllerryksessä olosuhteet ovat vaihtelevammat. Kaatumisia saattaa aiheuttaa pakkasyönä asvaltille jäätyneen kosteuden lisäksi samaisella asvaltilla pyörivä hiekoitussora. Kulkuteiden turvallisuutta voi ylläpitää monilla toimilla. Vastuu kulkuväylien kunnosta on kiinteistön haltijalla, mutta jokaisen kulkijan kannattaa varautua olosuhteisiin sopivasti.

Nykytalvina kulkuväylien kunnossapitäjän kannattaa pitää jatkuva varvastuntuma maankamaraan. Lauhtumisen jälkeinen lumisade sekä nollakeli ja uudelleen pakastuminen ovat erityisen riskialtista liukasteluaikaa. Salakavalia ovat myös jään päälle satanut lumi, jäätävä tihku tai musta jää. Rinteessä oleva hiekoitussorakin saattaa yllättää ikävästi. Siirtyminen sisältä ulos tai päinvastoin altistaa myös liukastumiselle.

Koska kelin vaihdokset ovat riskialtteinta aikaa, pihojen ja kulkuteiden kunnossapito heti olosuhteiden muututtua estää tehokkaasti liukastumistapaturmia. Hommaa huoltohenkilöstölle riittääkin. Kiinteistön kunnossapitovastuuseen kuuluu väylien auraus, liukkauden torjunta ja lumen poisto myös jalkakäytäviltä sekä tonttiliittymien avaus. Kaikki kulkutiet, parkkipaikat, sisäpihat ja jätekatokset täytyy hiekoittaa tai suolata. Ulkoportaat tulee pitää kunnossa. Kunnossapitovastuuseen kuuluu myös mahdollinen bussipysäkkialueella oleva jalkakäytävä.

Liukastumisia ja kaatumisia ehkäisee myös riittävä valaistus. Kun lamppuja on tarpeeksi, kulkijat näkevät liukkaat paikat, epätasaisuudet ja reitillä olevat esteet.

Kustannustehokasta kunnossapitoa

Noin 70 000 jalan- tai pyörällä kulkijaa joutuu vuosittain hakeutumaan hoitoon liukastumisen tai kaatumisen takia. Ranteen ja lonkan murtumat, ruhjeet ja nyrjähdykset ovat yleisimpiä liukastumisvammoja. Lumi- ja jääkelillä liukastumalla kuolee vuosittain kymmenkunta suomalaista.

Kulkuteiden talvikunnossapito on kustannustehokasta puuhaa. Liukastumistapaturmien hoidosta ja seurauksista aiheutuneet kustannukset ovat arvioiden mukaan viisinkertaiset katujen kunnossapidon kustannuksiin verrattuna.

Jalankulkijan kannattaa seurata Ilmatieteen laitoksen jalankulkutiedotteita.
Yleisradion maakuntaradiot ja aluetelevisiot lukevat tiedotteet lähetyksissään.
Jalankulkutiedotteet löytyvät myös YLEn Teksti-TV:stä sivulta 407

Miten pysyisimme pystyssä? -kampanja pyrkii kiinnittämään suomalaisten huomion kaatumistapaturmien ennaltaehkäisyyn ja riskeihin. Kampanjan järjestää Kotitapaturmien ehkäisykampanja kumppaneinaan liikenne- ja viestintäministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö, Työterveyslaitos, Liikenneturva, Taitavat suutarit ry ja Ilmatieteen laitos. Lisätiedot: www.kotitapaturma.fi

Kuva: Pixabay

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

ilma käytävä lumisade piha portaat talvi