MAINOS

Kurtturuusun hävittäminen tehdään nyt – kasvin osat kuuluvat sekajätteeseen

Piha

Kurtturuusut, jättiputket, lupiinit ja muut vieraslajikasvit on hyvä hävittää keväällä ennen kasvien siementen kehittymistä. Niiden osat tulee pussittaa huolellisesti ja hävittää sekajätteen mukana. Kurtturuusun hävittäminen tulee tehdä kesäkuun alkuun mennessä.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Kansallisen vieraslajilainsäädännön mukaan kurtturuusun kasvatuskielto astuu voimaan 1.6.2022, mikä velvoittaa kaikkia kiinteistön omistajia hävittämään niiden esiintymät. Jos kurtturuusun hävittäminen kokonaisuudessaan ei ole mahdollista, tulee rajoittaa kasvin leviämistä. Tässä jutussa kerrotaan, miten kurtturuusun hävittäminen onnistuu tehokkaasti ja oikeaoppisesti.

Mutta miksi kurtturuusu ja muut haitalliset vieraslajikasvit tulee hävittää? Ne ovat ihmisen mukana Suomeen kulkeutuneita haitallisia kasveja, jotka syrjäyttävät alkuperäistä lajistoa. Etenkin monet uhanalaisiksi luokitellut lajit ovat vaarassa hävitä kokonaan vieraslajien syrjäyttäessä ne.

Haitalliset vieraslajikasvit leviävät tehokkaasti siemenien, jotkut myös juurien ja maavarsien, avulla. Esimerkiksi kurtturuusulla on pahimmillaan hehtaarien laajuisia kasvustoja, joiden poistaminen on erittäin haastavaa. Sen sijaan kurtturuususta jalostetut tarhakurtturuusut eivät ole sääntelyn piirissä.

Kurtturuusu on haitallinen vieraslaji, jonka kasvatuskielto astuu Suomessa voimaan 1.6.2022. (Kuva: Johanna Kolehmainen/CreativeCommons)

Kurtturuusun hävittäminen oikeaoppisesti

Vieraslajikasvien hävittäminen on helpointa keväällä ja alkukesästä taimien ollessa vielä pieniä. Kurtturuusun hävittämiseksi tehokkain ja helpoin keino on leikata maanpäälliset osat kolme–neljä kertaa kasvukauden aikana.

Juuristoja ei tarvitse kaivaa pois, vaan maanpäällisten osien leikkaus ja lajittelu jätteeksi riittävät. Tärkeää on, ettei kukintoja, siemeniä tai veroja jätetä tontille vaan että ne pussitetaan ja hävitetään sekajätteen mukana.

Vieraslajikasvuston voi myös tukahduttaa peittämällä esiintymä muovilla tai mansikkakankaalla. Näin estetään kasvin yhteyttäminen, jolloin se joutuu käyttämään juuristoonsa varastoituneita ravinteita. Lopulta ravinteet loppuvat juuristosta ja kasvi näivettyy pois.

Kurtturuusun leviämistä voi rajoittaa myös estämällä sen siementen kehittymisen. Kurtturuusun siemenet sijaitsevat kasvin marjoissa eli kiulukoissa. Marjat kiinnostavat lintuja, joita ei saa päästää herkuttelemaan ruusunmarjoilla, sillä kasvi leviää lintujen mukana uusille alueille.

Marjat tai myöhemmin kukinnot napsitaan pois ja myös ne tulee hävittää sekajätteen mukana – ei siis viskellä tontin reunaan kasvamaan!

kurtturuusun hävittäminen kiulukat

Kurtturuusun kiulukat on hävitettävä ennen, kuin linnut ehtivät syödä ja levittää niiden sisällä olevia siemeniä.

Lajittele kurtturuusun osat huolellisesti – mieluiten sekajätteeseen

  • Kurtturuusun marjat (kiulukat), siemenet sekä kasvin juuristot ovat erittäin elinkykyisiä, joten ne kannattaa lajitella aina sekajätteeseen.
  • Pelkät varret voi pieninä määrinä lajitella kiinteistön biojäteastiaan.
  • Leikattuja varsia ei pidä laittaa tuoreina kotikompostoriin, koska niissä maatuminen ei välttämättä ole riittävää ja varsien elinkyky saattaa säilyä.
  • Kurtturuusun irti leikatut kasvustot kompostoidaan vasta täydellisen kuivattamisen ja silppuamisen jälkeen. Kiulukoita ja juuria ei pidä kompostoida lainkaan.

Lähde: HSY

Kuvat: iStock

Lisää tietoa kurtturuususta ja muista haitallisista vieraslajeista: vieraslajit.fi

Lue myös: Viherkalenteri – toukokuu 2021 – Suomela – Jotta asuminen olisi mukavampaa

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

haitallisen vieraslajikasvit haitalliset vieraslajit kurtturuusu kurtturuusun hävittäminen vieraslajit