– Joka syksy puhelimemme alkavat soida erityisen tiheästi sadepäivinä. Ihmiset soittelevat hädissään, kun kellarin lattialle alkaa ilmestyä vesilammikoita, kertoo salaojituksiin erikoistuneen yrityksen Molarum Salaojat Oy:n tekninen johtaja Joonas Kumpula.
Salaojan tehtävä on suojata talon perustuksia kosteudelta. Kosteat perustukset rappeutuvat talon rakenteita ja aiheuttavat homeongelmia.
– Salaojan ongelmat huomaa esimerkiksi kellarin hajusta. Tunkkainen ja kostea ilma kielivät kosteista perustuksista, kertoo Kumpula.
Liiallinen kosteus aiheuttaa myös sokkelin hilseilyä ja värimuutoksia sen pinnassa. Syyssateiden aikaan kannattaa kiinnittää huomiota pihan muotoihin. Vesi ei saisi kerääntyä mihinkään tiettyyn paikkaan lähellä taloa vaan sen pitäisi aina valua poispäin talosta.
MAINOSEnnen 2000-lukua asennetuissa salaojissa on usein puutteita, sillä vasta vuosituhannen vaihteessa salaojituksen rakennusmääräykset tiukentuivat, kertoo Ympäristöministeriön alaisuudessa toimivan Hometalkoot-projektin selvitys.
– Nykyisten säädösten mukaan tehty salaojaremontti kestää jopa 40–50 vuotta, kun salaojaverkoston puhdistuttaa ammattilaisen toimesta 10 vuoden välein, sanoo Kumpula.
Myös omatoimiset tarkistukset tulisi tehdä kerran vuodessa. Syksyisin sademäärien kasvaessa tai keväisin lumien sulamisaikaan. Siis silloin, kun salaoja on koetuksella.
– Asennamme nykyisin suureen osaan remonttikohteitamme salaojakaivon etäseurantajärjestelmän, joka lähettää hälytyksen meille tai talon omistajalle, mikäli salaojajärjestelmässä on ongelmia ja vesi ei pääse poistumaan oikein.
MAINOS– Tällainen etäseuranta voidaan helposti ja suhteellisen pienillä kustannuksilla asentaa myös taloihin, joissa on vanha, olemassa oleva salaojajärjestelmä tai sadevesikaivot. Se auttaisi välttämään ennalta näitä jokasyksyisiä vedet kellarin lattialla -ongelmia, Kumpula pohtii.
Lisätiedot: Joonas Kumpula p. 040 529 6773 tai joonas.kumpula@molarum.fi