”Kyllä kannatti valita maalämpö”

Lämmitys

Kun haminalaispariskunnan omakotitalon lämmitysjärjestelmä piti uusia, valinta oli selvä: maalämpö pitää kodin tasaisen lämpimänä, toimii varmasti ja on ekologinen valinta.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Pirjo ja Raimo Montosen omakotitaloon asennettiin viime kesänä maalämmitys, joka saa vuoden käytön jälkeen asukkailta pelkkiä kehuja.

– Olemme olleet todella tyytyväisiä, Raimo Montonen toteaa.

Kodin lämpötila pysyy nyt tasaisessa 22,5 asteessa yhtä lailla talven paukkupakkasilla kuin kesän helteilläkin. Uudehko takkakin on jäänyt vain tunnelman luojaksi, koska sitä ei tarvita lämmittämiseen.

Sisällä on vesikiertoiset patterit, joiden termostaatit ovat aina täysin auki ja järjestelmä huolehtii lämmön säätelystä.

– Vaikka laittaisimme takkaan tulet, sisälämpö pysyy samana eikä tule liian kuuma. Viime kesän helteissä tuntui, että talo jopa viileni, Montonen kertoo.

Maalämpö luonnon puolesta ja kukkarokin kiittää

Vuonna 1977 rakennetussa talossa oli aiemmin öljylämmitys, joka tuli elinkaarensa päähän. Uuden lämmitysjärjestelmän valinnassa ympäristöystävällisyys oli todella iso kriteeri.

– Luonnon puolesta, ehdottomasti. Puhdas lämmitystapa oli meille itsestään selvyys, Montonen korostaa.

Maalämpö on erittäin edullinen, kunhan järjestelmän hankintakulut on maksettu. Montoset ovat laskeneet, että kahdeksassa vuodessa hankintakulut ovat kuoleutuneet.

Öljyä tarvittiin 115 neliön lämmittämiseen noin 2 000 litraa vuodessa, mikä tarkoittaa noin 2 000 euroa vuodessa. Arvioitu sähkönkulutus talossa maalämmöllä on noin 5 300 kWh, eli noin 650 euroa vuodessa. Lämmityskulut siis pienenevät melkoisesti.

 

Thermia Inverter M -maalämpöpumppu on tehokas nykyaikainen invertterimalli, jonka ansiosta lämpöä riittää. 

Asennus vei vain pari päivää

Raimo Montonen suosittelee maalämpöä kaikkiin taloihin, joihin sen on mahdollista asentaa. Montosilla nimittäin maalämpö oli vain muutamasta metristä kiinni, koska heidän kotinsa Haminan Ruissalossa sijaitsee aivan pohjavesialueen rajalla.

– Pohjavesialueella ei saa porata reikä maahan, mutta onneksi saimme sen tehdä juuri ja juuri talon toiseen päähän.

Montosille asennettiin Thermia Inverter M -maalämpöpumppu, joka on tehokas nykyaikainen invertterimalli. Siinä on helppo käyttöliittymä kosketusnäytöllä ja hyvä lämpimän käyttöveden tuotto.

– Lämmintä vettä riittää, vaikka talossa olisi välillä enemmänkin porukkaa, Raimo Montonen kiittää.

Asennustyö sujui helposti ja vei porauksineen kolme päivää: ensimmäisenä päivänä tehtiin maalämpökaivoa varten reikä maahan ja toisena sekä kolmantena päivänä purettiin vanha öljylämmitysjärjestelmä ja asennettiin maalämpöpumppu. Pannuhuoneesta tuli tekninen tila ja noeton puhdas alue.

Asentamisen hoiti Kaakkois-Suomen Lämpö Oy, joka huolehti myös tarvittavista toimenpideluvista rakennusvalvonnan kanssa.

Huolto kerran vuodessa

Maalämpö on vaivaton ja toimintavarma järjestelmä. Ammattilaisen tekemän vuosihuollon lisäksi asukkaan tehtäväksi jää tarkistaa ja puhdistaa patterilämmitysverkon suodatin noin kerran vuodessa tai jatkossa harvemminkin, jos suodattimeen ei kerry epäpuhtauksia,

– Urakoitsijan tekemässä vuosihuollossa tarkistetaan ja puhdistetaan lämmitys- ja keruupiirin suodattimet sekä tarkistetaan laitteen toiminta ja asetukset, kertoo Juha Kervinen Kaakkois-Suomen Lämpö Oy:stä.

 

Julkaisuun liitetyt avainsanat:

lämmitys lämmitysjärjestelmä maalämpöpumppu maalömpö Thermia Thermia Inverter M -maalämpöpumppu

Julkaisuun liitetty yritys

http://www.thermia.fi

Thermia on ruotsalainen lämpöpumppumerkki, jota Suomessa myy ja markkinoi Thermia Lämpöpumput. Thermian lämpöpumppujärjestelmät lämmitykseen, veden lämmitykseen ja viilennykseen kehitetään ja valmistetaan Ruotsissa.
Thermia on toiminut lämmityksen parissa jo 90 vuotta, joista 40 vuotta lämpöpumppujen saralla.
Edustamme yhtä Euroopan moderneimmista valmistajista tutkimuksessa ja kehityksessä. Perinteiden ja innovatiivisen ajattelun avulla pyrimme jatkuvasti kehittämään jokaista yksittäistä lämpöpumpputekniikan osa-aluetta siitä huolimatta, että jo tänä päivänä valmistamme yhtä markkinoiden parhaimmista ratkaisuista. Loppuasiakkaalle se merkitsee aina parasta taloudellista ratkaisua, turvallisuutta ja mukavuutta.
Thermia Lämpöpumput omistaa Stiebel Eltron Oy. Olemme yksi johtavia yrityksiä Euroopan lämpöpumppumarkkinoilla ja olemme vahvassa kasvuvaiheessa.
Thermia Lämpöpumpuilla on 73 miljoonan euron liikevaihto ja noin 200 työntekijää eri maissa. Thermian tuotanto ja kehitystyö tapahtuu Arvikassa Ruotsissa.
Asiantuntevia ja koulutettuja Thermia lämpöpumppujen jälleenmyyjiä on Suomessa noin 60.

Lue lisää: Thermia