Pirjo ja Raimo Montosen omakotitaloon asennettiin viime kesänä maalämmitys, joka saa vuoden käytön jälkeen asukkailta pelkkiä kehuja.
– Olemme olleet todella tyytyväisiä, Raimo Montonen toteaa.
Kodin lämpötila pysyy nyt tasaisessa 22,5 asteessa yhtä lailla talven paukkupakkasilla kuin kesän helteilläkin. Uudehko takkakin on jäänyt vain tunnelman luojaksi, koska sitä ei tarvita lämmittämiseen.
Sisällä on vesikiertoiset patterit, joiden termostaatit ovat aina täysin auki ja järjestelmä huolehtii lämmön säätelystä.
– Vaikka laittaisimme takkaan tulet, sisälämpö pysyy samana eikä tule liian kuuma. Viime kesän helteissä tuntui, että talo jopa viileni, Montonen kertoo.
Maalämpö luonnon puolesta ja kukkarokin kiittää
Vuonna 1977 rakennetussa talossa oli aiemmin öljylämmitys, joka tuli elinkaarensa päähän. Uuden lämmitysjärjestelmän valinnassa ympäristöystävällisyys oli todella iso kriteeri.
– Luonnon puolesta, ehdottomasti. Puhdas lämmitystapa oli meille itsestään selvyys, Montonen korostaa.
Maalämpö on erittäin edullinen, kunhan järjestelmän hankintakulut on maksettu. Montoset ovat laskeneet, että kahdeksassa vuodessa hankintakulut ovat kuoleutuneet.
Öljyä tarvittiin 115 neliön lämmittämiseen noin 2 000 litraa vuodessa, mikä tarkoittaa noin 2 000 euroa vuodessa. Arvioitu sähkönkulutus talossa maalämmöllä on noin 5 300 kWh, eli noin 650 euroa vuodessa. Lämmityskulut siis pienenevät melkoisesti.
↑Thermia Inverter M -maalämpöpumppu on tehokas nykyaikainen invertterimalli, jonka ansiosta lämpöä riittää.
Asennus vei vain pari päivää
Raimo Montonen suosittelee maalämpöä kaikkiin taloihin, joihin sen on mahdollista asentaa. Montosilla nimittäin maalämpö oli vain muutamasta metristä kiinni, koska heidän kotinsa Haminan Ruissalossa sijaitsee aivan pohjavesialueen rajalla.
– Pohjavesialueella ei saa porata reikä maahan, mutta onneksi saimme sen tehdä juuri ja juuri talon toiseen päähän.
Montosille asennettiin Thermia Inverter M -maalämpöpumppu, joka on tehokas nykyaikainen invertterimalli. Siinä on helppo käyttöliittymä kosketusnäytöllä ja hyvä lämpimän käyttöveden tuotto.
– Lämmintä vettä riittää, vaikka talossa olisi välillä enemmänkin porukkaa, Raimo Montonen kiittää.
Asennustyö sujui helposti ja vei porauksineen kolme päivää: ensimmäisenä päivänä tehtiin maalämpökaivoa varten reikä maahan ja toisena sekä kolmantena päivänä purettiin vanha öljylämmitysjärjestelmä ja asennettiin maalämpöpumppu. Pannuhuoneesta tuli tekninen tila ja noeton puhdas alue.
Asentamisen hoiti Kaakkois-Suomen Lämpö Oy, joka huolehti myös tarvittavista toimenpideluvista rakennusvalvonnan kanssa.
Huolto kerran vuodessa
Maalämpö on vaivaton ja toimintavarma järjestelmä. Ammattilaisen tekemän vuosihuollon lisäksi asukkaan tehtäväksi jää tarkistaa ja puhdistaa patterilämmitysverkon suodatin noin kerran vuodessa tai jatkossa harvemminkin, jos suodattimeen ei kerry epäpuhtauksia,
– Urakoitsijan tekemässä vuosihuollossa tarkistetaan ja puhdistetaan lämmitys- ja keruupiirin suodattimet sekä tarkistetaan laitteen toiminta ja asetukset, kertoo Juha Kervinen Kaakkois-Suomen Lämpö Oy:stä.