Kyllästyttääkö kotipiha? Tee nojatuolimatka maailmalle!

Sisustus
Jos kotipiha kyllästyttää, tutustu 11 uskomattoman hämmästyttävään paikkaan, joita on vaikea uskoa todeksi. Kyllä maailma on ihmeellinen!

Tässä unelmointikohteita sinulle, jota kotipiha on näin alkusyksyn haravointkauden alla alkanut kyllästyttää.

Matkahakukone momondo.fi on listannut maailmalta yksitoista kiehtovinta luontoelämystä, jotka ihastuttavat niin perusturisteja kuin seikkailijoitakin.

Laskeudu vaikkapa hitaasti sulavaan jääluolaan Alaskassa, ihaile itseäsi sateella maahan muodostuvasta jättimäisestä peilistä suolatasangolla Bolivian Andeilla tai kapua maailman korkeimpiin kuuluvien hiekkadyynien laelle Namibiassa.

Kotipiha unholaan – tervetuloa nojatuolimatkalle

1. Lake Hillier – Recherchen Saaristo, Australia

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Lake Hillier

Lake Hillier – vaaleanpunainen järvi läntisessä Australiassa. (Kuva: Tourism Western Australia / Okert le Roux)

Pulahda Hillier-järven vaaleanpunaiseen veteen Australian länsirannikon saaristossa. Kukaan ei ole täysin varma, mikä on muuttanut järven veden purukumin pinkiksi, mutta tiedemiesten mukaan veden ei kuitenkaan pitäisi olla haitallista ihmisille.

 

2. The Wave, Coyote Buttes – Arizona, Usa

Coyote Buttes - The Wave

Coytote Buttes – dalímaista surrealismia. (Kuva: Arizona Office of Tourism)

The Wave (’aalto’) kuuluu osana suojeltuun Vermilion Cliffs National Monument -alueeseen. Ennen vierailua alueelle tulee hankkia vierailulupa. Aallon kurvimaiset muodostelmat muistuttavat elävästi legendaarisen katalaanisurrealistin Salvador Dalín maalauksia.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

3. Mendenhallin Jäätikkö – Tongassin Kansallismetsä, Alaska, Usa

Mendenhall - jääluola

Sinisenä hohtava jääluola Mendenhallin jäätiköllä. ( Kuva: AER Wilminton DE )

Mendenhallin jäätiköllä kannattaa vierailla pian, ennen kuin ilmastonmuutos sulattaa jääpeitteen. Jäätikkö on kuin elävä olento: se muuttuu päivittäin, muovaten samalla myös jään alla olevia luolia. Jäänalaiset luolat ovat muovautuneet sulaneen veden virratessa jään alla kuluttaen sen jääpeitettä. Mitä ohuemmaksi jääpeite muodostuu, sitä vaaleamman siniseksi luolien väri muuttuu.

Luonnonkauniin paikan näkeminen vaatii sitoutumista – ensimmäiseksi pitää matkustaa vaeltaen tai kajakilla jäätikölle, jonka halki kuljetaan jäärautojen avulla, ja viimeisenä vuorossa on varovainen hivuttautuminen jään alle.

4. Derweze – Karakumin Aavikko, Turkmenistan

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Derweze - liekehtivä öljylähde

Derweze – Liekehtivä öljylähde on kuin ovi helvettiin. (Kuva: Tormod Sandtorv )

Derweze – tai tuttavallisemmin “ovi helvettiin” – on vanha öljylähde, joka sytytettiin palamaan yli 40 vuotta sitten. Jos haluat nähdä paikan, se on tehtävä pian. Vuonna 2010 Turkmenistanin presidentti vieraili aukolla ja vaati sen sammutettavaksi, mutta mitään ei kuitenkaan ole tehty – vielä.

5. Salar De Uyuni – Andit, Bolivia

Salar de Uyuni - suolatasanko

Bolivian Salar de Uyuni -suolatasanko muuttuu sateen jälkeen valtavaksi peiliksi. (Kuva: Javierosh )

Kun tällä maailman suurimmalla suolatasangolla sataa, Salar de Uyuni muuttuu loppumattomaksi peiliksi. Ohut vesikerros jää tasangon pinnalle sateen jälkeen, koska vesi ei pysty imeytymään nopeasti tiiviin suolakerroksen läpi. Näin tästä lähes Jamaikan kokoisesta muinaisesta järvenpohjasta muodostuu upea peili.

6. Antelope Canyon – Arizona, Usa

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Antelope Canyoun

Tulvien muovaama kanjoni, Antelope Canyon. (Kuva: Arizona Office of Tourism)

Antelope Canyon sijaitsee Navajo-reservaatin mailla Arizonan osavaltiossa, jossa lukemattomat äkkitulvat ovat syöksyneet hiekkakiven läpi muokaten upeita kanjoneita.

Vierailu tässä aavemaisen hiljaisessa kanjonissa on kuitenkin riskialtista hupia sadekaudella. Äkkitulvat voivat syöksyä alueen läpi koska tahansa ilman ennakkovaroitusta, jos kilometrien päässä ylävirralla sataa.

7. Grand Prismatic Spring – Yellowstonen Kansallispuisto, Usa

Grand Prismatic Spring

Grand Prismatic Spring loistaa sateenkaaren väreissä. (Kuva: Wyoming Office of Tourism)

Voit nähdä kaikki sateenkaaren värit tässä geotermisessä kuumassa lähteessä – aivan kuin katsoisit optisen prisman läpi. Sen vuoksi kuuma lähde onkin saanut nimen Grand Prismatic Spring. Punaisen, oranssin, keltaisen, vihreän ja sinisen eri sävyt aiheutuvat mineraalirikkaassa kuumassa vedessä asustavista bakteereista.

Grand Prismatic Springin vesi on aina noin 85 celsiusastetta, ja siitä haihtuu joka päivä enemmän kuin olympia-altaallinen vettä.

8. Deadvlei – Namib-Naukluftin Kansallispuisto, Namibia

Deadvlein aavikko

Deadvlein aavikko ja taustalla kohoavat korkeat dyynit. (Kuva: Namibia Tourism Board)

Deadvlei on yhdistelmä englannin kielen sanasta dead (’kuolema’) ja afrikaansin kielen sanasta vlei, joka tarkoittaa kosteikkoa. Aavikon akasiapuut ovat seisoneet sijoillaan elottomina viimeiset tuhat vuotta, ja aavikon reunoilla kohoaa osa maailman korkeimmista dyyneistä. Näistä korkein on punaisena hehkuva Sossusvlein dyyni, joka kohoaa 383 metrin korkeuteen – yhtä korkealle siis kuin Empire State Building.

9. Fly Ranch Geyser – Nevada, Usa

Fly Ranch Geyser

Värikäs Fly Ranch Geyser Nevadassa. (Kuva: Jeremy C.Munns)

Vuonna 1916 nevadalaisen ranchin omistaja kaivoi itselleen kaivoa ja rikkoi tietämättään maanalaisen geotermisen vesitaskun. Ranchin omistaja hylkäsi kaivon, ja luonto sai rauhassa toteuttaa itseään. Nyt, lähes sata vuotta kuuman lähteen syntymisestä, on paikalle syntynyt tämä värikäs geysir. Geysir on muodostunut kirkkaan värisistä mineraaleista, jotka vesilähde on tuonut maan syvyyksistä.

10. The Pinnacles – Nambungin Kansallispuisto, Australia

The Pinnacles kivipilarit

Mystisiä kivipilareita Nambungin kansallispuistossa Australiassa. (Kuva: Tourism Western Australia / Grahame Kelaher)

Läntisen Australian Nambungin kansallispuiston luonnon muovaamat kivipilarit huokuvat mystiikkaa, kun kävelet niiden keskellä iltahämärässä. Osa pilareista on yli neljä metriä korkeita. Tiedemiehet eivät ole varmoja kivipilareiden syntyhistoriasta, vaikkakin he ovat yhtä mieltä siitä, että ne ovat muotoutuneet miljoonien vuosien kuluessa.

11. Perito Morenon Jäätikkö – Los Glaciaresin Kansallispuisto, Argentiina

Perito Moreno jäätikkö

Perito Moreno -jäätikkö laskee Argentino-järveen. (Kuva: Dimitry B )

Eteläisessä Argentiinassa sijaitseva Perito Moreno on yksi harvoista jäätiköistä maailmassa, jotka yhä kasvavat. Tällä hetkellä se on 29 kilometriä pitkä ja viisi kilometriä leveä. Kesäaikaan on mahdollista nähdä massiivisien jäälohkareiden irtoavan jäätiköstä ja putoavan Argentino-järveen.

 

Toisaalta, kyllä kotipihallakin on puolensa.

 

Lähde: www.momondo.fi