MAINOS

Kylpyhuone kutsuu nauttimaan

KylpyhuoneSisustus

Spa-tunnelmaan tarvitaan skandinaavista laatua, luonnon­läheinen väriskaala ja mausteeksi marokkolaishenkeä. Vanhan talon uusi kylpyhuone on täynnä vastakohtia: rauhaisassa kylpykeitaassa puu kohtaa betonin ja nykytekniikka 1950-luvun arkkitehtuurin.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Nemo on innoissaan. Isovillakoira pääsee tänään ensimmäistä kertaa mukaan kodin kellarikerrokseen, jossa remonttimiehet ovat tehneet pitkää päivää jo parin kuukauden ajan.

Aino Rajasuon, Heikki Vuorisen ja 10-vuotiaiden kaksospoikien Kauniaisissa sijaitsevassa 1950-luvun puutalossa on juuri valmistunut mittava märkätilojen remontti. Pohjakerroksen sokkeloinen kylpyhuone varastoineen muutettiin rauhaisaksi kylpykeitaaksi, jonka sävymaailmaan Nemokin sulautuu täysin. Täällä mieli rauhoittuu ja arjen kiireet kaikkoavat.

Grani_kylpyhuone_2

Portaiden ja TV-huoneen lattian Uni Icon Tiny -laatat toistuvat kodin eri tiloissa ja luovat vanhahtavaa ilmettä.

Puun ja betonin liitto

Rinteeseen rakennetun viisikerroksisen omakotitalon alakertaan vievät marokkolaishenkisillä laatoilla päällystetyt portaat. Marrakech-tunnelmaan törmää jo kodin eteisessä. Aino pitääkin tärkeänä, että talon tyyli on kauttaaltaan yhtenäinen. Samoja elementtejä voi löytyä kodista joka puolelta, kunhan pysyy kohtuudessa. Esimerkiksi eri kerroksissa olevia vessoja yhdistävät samat seinälaatat eri sävyissä.

– Jos johonkin trendiin hurahtaa täysin ja roiskii sitä ympäriinsä, on vaarana, että tunnelmasta tulee levoton ja sisustukseen kyllästyy nopeasti, Aino sanoo. Hän tietää mistä puhuu, sillä hän on toteuttanut työkseen satojen perheiden sisustusunelmia. Aino on toinen Sisustussuunnittelu Koton omistajista Tiia Turkin lisäksi.

Grani_kylpyhuone_3

Sopivan särön harmaaseen tuo ripaus vihreää siellä täällä. Kasviaiheiset taulut on ostettu Mosa Interiorsista.

Luonnonmukaiset ja aikaa kestävät värit beigestä harmaaseen sitovat kylpytilan eri materiaalit yhteen. Osa seinistä on mikrosementoitu. Betonipinnoitteen rouheutta pehmennetään puulla ja lämpimillä valoilla. Ammeen ympärille ja osaan seinistä asennetut Woodplace-laatat muistuttavat erehdyttävästi puuta, saunassa on sen sijaan aitoa haapaa. Ainon mielestä parasta kylpyhuoneessa onkin juuri pintojen symbioosi, kun puu ja betoni kohtaavat toisensa.

Poikien kiinnostuksenkohteet ovat sen sijaan muualla:

– Parasta on takkahuone, jossa pääsee pelaamaan Xboxia, kaksoset kertovat.

Saunan puukiuas ja hormin sijainti sanelivat saunan paikan, ja sen ympärille muodostuvan tilan toisella puolella on pesutilat ja toisella – pelikonsolillekin varattu – oleskeluaula. 7-neliöisestä saunasta tuli edeltäjäänsä hieman isompi, sillä sinne haluttiin vastakkaiset lauteet. Takkahuoneen puolella oleva kiuasluukku toimittaa myös takan virkaa.

Grani_kylpyhuone_4

Home4youn rosoinen tiiliverhoilu ja Värisilmästä hankittu moderni Woodplace-seinälaatta ovat loistava yhdistelmä. Saunan kiuasluukku on oleskelutilan puolella ja toimii samalla takkana.

Jotain vanhaa, jotain uutta ja jotain Ikeasta

Koko remontin teki Renovari Oy. Perhe on remonttiryhmäänsä enemmän kuin tyytyväinen lauteiden taidokkaita jiirikulmia myöten.

– Usein kuulee, että remonttiporukan perään saa soitella. Näitä piti päinvastoin hätyytellä välillä kotiin nukkumaan, Aino nauraa.

Vaikka kellarikerroksessa on vain pari pikkuruista ikkunaa, on tila silti valoisa. Pohjakerroksen sähköt uusittiin kokonaan. Sähköistyksen toteutus ja suunnittelu on Nerokas Sähkö Oy:n käsialaa. Langattoman Sonos-äänentoistojärjestelmän avulla musiikista voi nauttia oleskelutilan lisäksi ammeessa tai saunassa. Led-nauha kiertää katonrajassa ja saunan ikkunassa, led-spotteja puolestaan löytyymuun muassa saunasta ja takkahuoneen hyllysyvennyksistä. Pesu­tiloissa spa-tunnelmaa korostaa sinisävyinen katto­spotti. Kylpyamme sen sijaan on rauhoitettu väreiltä ja poreilta.

– En kaipaa kylpyammeeseen mitään ylimääräistä. Vesi on rentouttava elementti sellaisenaan ja pari tippaa eteeristä öljyä kruunaa kylpynautinnon, Aino sanoo.

Grani_kylpyhuone_6

Harmonia syntyy materiaalien ja värien jatkuvuudesta: Designbetonin tekemä mikrosementointi ulottuu pesutilojen puolelle, ja seinien ”puulaattaa” on käytetty myös Idon ammeen verhoilussa. Suuri lattialaatta on Kaakelikeskuksen Dom Newstreet Fog.

Kalusteet on hankittu uutena tunnetuilta laatumerkeiltä, sisustusesineet ovat pääosin Mosa Interiorsista. TV-huoneen tuoleihin Aino ihastui Kölnin messuilla ja tilasi ne samantien Pohjanmaan kalusteesta.

– Eikös se vanha sanonta mene jotenkin niin, että jokaisessa kodissa pitää olla jotain uutta, jotain vanhaa ja jotain Ikeaa, Aino vitsailee.  Vaikka lähes kaikki onkin märkätiloissa uusittu, on yhteen vessoista jätetty vanha käsienpesuallas. Ikeasta taas löytyi kylpytilojen harmoniaa korostava kaappi.

Grani_kylpyhuone_5

Kattoon upotettu Hansgrohen Raindance-suihku sopii matalaan tilaan. Yksisuuntaisen kaadon mahdollistava Unidrain-seinänvieruskaivo on kaunis ja käytännöllinen. Kaivon ansiosta suihkutilan lattialaatat voivat olla suurikokoisia.

Arkkitehtuurin ehdoilla

Sisustusalalla työskentelevä Aino toteaa, ettei hänellä ole mitään tiettyä sisustustyyliä.

– Ihmiset, perhe ja talon arkkitehtuuri määrittelevät kulloisenkin tyylin. Olemme aiemmin asuneet uudemmassa talossa ja siellä linja oli moderni. Nyt talon arkkitehtuuri on sanellut, millaisen sisustuksen olen rakentanut. Vanhan talon tunnelmaa pitää kunnioittaa.

Aino on päättänyt lähes kaikista kylpytilojen ratkaisuista yksin. Hän kertoo, että mies halusi kylpyhuoneeseen kaksi asiaa: ledin kiukaan päälle ja aidon haapapuun väriset lauteet. Kiuaslediä ei kuitenkaan voitu asentaa katon palosuojalevyn takia. Käsittelemättömistä lauteistakin käytiin käden­vääntöä pitkään, sillä Aino olisi halunnut lauteet samaan sävyyn puukuosisten laattojen kanssa. Lopulta vaimo antoi periksi – ja voihan ne lauteet käsitellä myöhemminkin.

Grani_kylpyhuone_12

Saunanautintoa ei tarvitse katkaista vedenhakureissuun. Ledkiulu on Cariitista, haapalauteet Lauta Oy:stä, läpikiuas ja kiukaan takana oleva kivilaatta ovat Tulikiven mallistoa. Lasiseinä on SunSaunalta.

Grani_kylpyhuone_7

Tiililadottu kiiltävä Suite Bevel -laatta tuo mukavaa kontrastia mattaan lattialaattaan. Vanha lavuaari sopii rouheaan tyyliin.

Grani_kylpyhuone_8

Kaksospoikien pesupuuhia helpottavat kaksi hanaa ja integroidut saippuapullot.

Grani_kylpyhuone_13

Talon kaikki WC-tilat ovat tyyliltään samanlaisia.

 

Teksti: Elina Turunen, kuvat: Seija Rajander

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

kylpyhuone kylpyhuoneremontti kylpykeidas sisustus sisustusideoita


Lisää samasta aiheesta