MAINOS

Tee itse pihasuihku

Kylpyhuone

Helteellä viileä vesi on ihana asia. Pihasuihku kytketään kesävesiletkuun, jolloin virkistävästä vesisuihkusta pääsee nauttimaan aina, kun keho kuumenee liikaa. Suihku säilyy käyttökunnossa vuosia.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Suihku ulkona on todellinen elämys kesäkuumilla. Lapset rakastavat pelmuamista viileän veden alla. Pihasuihkun voi tehdä nopeasti vähäisestä määrästä lautaa. Kuvassa nähdään sademetsistä peräisin olevaa kovapuuta, balauta. Käytännöllisin puutavara jo värinsäkin puolesta on painekyllästetty mänty tai lämpöpuu.

Mallityöhön valitun niin kutsutun terassilaudan urat tekevät pinnasta sopivan karhean ja luistamattoman myös märkänä. Vesi valuu uria pitkin pois suihkualustalta. Lautojen alapinnat on höylätty sileiksi.

Hauska pihasuihku on hetkessä kytketty kasteluletkuun, kun hellekausi alkaa.

Balau on kovaa puuta. Sen sään- ja kulutuskestävyys on hyvä. Puun tiheys on 15 prosenttia kosteuspitoisuudessa 0,98 ja vielä normaalikosteuden rajoissa sen tiheys ylittää arvon 1,0, jolloin puu ei enää edes kellu vedessä.

Käsittelemätön balau-puu harmantuu aikaa myöten samalla tavalla kuin tiikki. Puu pitää siksi käsitellä joko värittömällä puunsuoja-aineella tai esimerkiksi tiikkiöljyllä, jos sen kauniin kellanruskean värin halutaan säilyvän.

Lämmintä vettä

Pihasuihkusta on mahdollista saada lämmintäkin vettä, jos järjestää veden lämmityksen. Siihen tarvitaan pitkä letku, joka levitetään tummalle katolle tai auringossa lämpenevälle hiekalle. Vesisekoitin voi olla hyvä ajatus, sillä vesi voi lämmetä auringon paahteessa polttavan kuumaksi.

Katso, mitä tarvitset pihasuihkun rakentamiseen.

Pihasuihkun osat ja tarvikkeet

Pihasuihkun osat voi ostaa rakennustarvikeliikkeestä, rautakaupasta ja vesijohtoliikkeestä. Hana, suihkuputki ja suutin eivät vastaa yksi yhteen suomalaisia standardeja, mutta kysy vastaavia tuotteita LVI-asiantuntijalta. Kasteluletkuun liittämistä varten tarvitaan pikaliitin.

Tukilautaan (A) porataan reikä hanalle. Tarvittava kulmayhde kiinnitetään laudan taakse ruuvattuun tukilistaan (H). Suihkuputken yläpää kiinnitetään lautaan U-muotoisella kiinnikkeellä.


 

Näitä tarvitset

Materiaalit
145 x 25 mm terassi- tai laiturilautaa (mallityössä balau), vaihtoehtoina lämpö- tai kestopuu
1 tukilauta (A), 1600 mm
8 lattialautaa (B), 700 mm
4 tukikolmiota lattiaan (C), 300 mm
1 lattialauta (D), 700 mm (tukilautaa lähinnä oleva lauta)

Terassi- tai laiturilautaa, 145 x 25 x 920 mm, sahataan listaksi:
17 listaa (E), 36 mm
1 reunalista (F), 80 mm

Pihasuihkun tarvikkeet

Lisäksi
2 sinkittyä naulauskulmalevyä (G), 105 x 90 x 3 mm
1 tukipalikka (H) hanan kiinnittämiseen
suihkuputki, suutin, hana tai sekoitin ja kiinnikkeet
kulmayhde ja sen asennuslevy (kysy vastaavia LVI-liikkeestä)
pikaliitin kasteluletkun liittämiseksi
4 ruostumatonta ruuvia 40 mm

Työkalut
harppi
pyörösaha
pistosaha
akkuporakone

Hinta: noin 250 euroa.

Tarvikkeet rakennustarvikeliikkeistä, rautakaupoista ja LVI-liikkeistä.

Pihasuihkun teko-ohjeet

Näin teet pihasuihkun omalle pihalle

Pophjan lautojen asettelu

Pohjan laudat (B) asetellaan kulmittain tehtävän pohjakehikon muotoon ja niihin piirretään harpilla ympyrä. Vinkki: Ensin kannattaa piirtää paperille Ø 90 cm ympyrä. Laudat on helppo asetella oikeisiin paikkoihin tämän paperin päällä.

Ristikon pohja

Ristikon pohjan osiin taltataan lovet kulmalevyille (G), yksi kehikon kulmaan ja yksi pitkälle sivulle. Näihin kulmalevyihin kiinnitetään myöhemmin suihkuputken tukilauta.

Pohjakehän kokoaminen

Pohjakehän ylempää kerrosta kierretään 45° suhteessa alempaan ja kerrokset ruuvataan yhteen. Kulmiin ruuvataan kolmiomaiset laudanpalat (C), jotka antavat lisätukea lattialaudoille.

Tukilaudan kiinnitys

Tukilauta (A) ruuvataan kulmalevyjen (G) väliin ja reunalauta (D) kiinnitetään. Ruuveille on porattava esireiät, sillä puu on erittäin kovaa ja voi haljeta. Ruuvien kannat on upotettava, etteivät ne viillä paljaita jalkoja.

Pohjan kehys muodostuu

Pohjan kehykseen kiinnitetään ruostumattomilla ruuveilla lattialaudat (E) ja reunalista (F). Vinkki: Lautojen välit säädetään yhtä suuriksi 5–6 mm paksuilla välikkeillä. Ruuveille porataan esireiät ja kannat upotetaan.

Lattian muodon piirtäminen

Lattian pyöreä muoto piirretään lautoihin pitkävartisella harpilla, joka voi olla vain lista, naula ja kynä. Lattia sahataan hieman pohjakehikkoa suuremmaksi. Lautojen päät sahataan pistosahalla.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

pihasuihku suihku Tee itse