Kehotamme vakavasti välttämään näiden ohjesääntöjen noudattamista. Tumpelorakentaminen voi vaarantaa terveytenne. Kukkarosta puhumattakaan.
Teksti Vesa Tujunen
1. Älä turhaan kiertele tutustumassa mahdollisiin tontteihin. Hyvä karttakuva kertoo kaiken tarpeellisen ja voit rämpimisen sijaan istua mukavasti nojatuolissa.

2. Älä tee pohjatutkimusta, tai jos teet, niin aikaisintaan tontin ostamisen jälkeen. Jos satut uppoamaan lantioitasi myöten maaperään, älä syytä miljoonia vuosia vanhaa maapohjaa, vaan rupea laihduttamaan.

3. Tee rakennuslupahakemuksestasi ylimalkainen äläkä suotta rasita viranomaisia turhilla liitteillä. Luota siihen, että hakemuksesi laitetaan pinon päällimmäiseksi.

4. Laadi tiukka aikataulu. Jos rakennat talopaketista, perustuksen tekemisen ja talopaketin toimituksen väliin ei kannata jättää turhia luppopäiviä.

5. Nauti rautakaupassa asioinnista. Ystävälliset ja korviin asti hymyilevät myyjät kilvoittelevat siitä, kuka saa palvella sinua, olethan maksava asiakas.

6. Varaudu siihen, että mitä tahansa tavaroita tai palveluksia ostat, ne maksavat vähemmän kuin olit odottanut.

7. Villojen paras varastointipaikka on pihalla, avoimen taivaan alla. Kosteaa villaa on mukavampi käsitellä kuin kuivaa ja pölisevää.

8. Älä suotta suojaa myöskään puutavaraa, eihän metsän puitakaan ole pressuilla peitelty. Ilahduta avonaisella taivaalla erityisesti sisäpaneeleita, nehän joutuvat viettämään vuosikaudet sisätiloissa.

9. Se vihreän harmahtava töhnä puiden pinnalla ei ole hometta, mitä lie muurahaisten eritettä.

10. Tee yläpohjan villoitustyöt kesän kuumimpina päivinä. Pukeudu pelkästään shortseihin, jotta vaatteet eivät turhaan tuhraannu. Ilmoita kavereille ajoissa villoituskeikasta, jotta kukaan ei satu olemaan silloin mökillä, golfaamassa tai yllättäen jossain missä tahansa muualla.

11. Kun valat pintalaattaa betoniauton tuomalla kuralla, älä peittele seiniä äläkä varsinkaan ikkunoita muovilla. Jos rapaa jostain syystä ikkunoihin roiskahtaa, jätä niiden puhdistus tuonnemmaksi.

12. Kun laitat tasoitetta kipsilevyjen väliin seiniin tai mahdollisesti kattoon, laita niin paksu kerros kuin vain kykenet. Helppohan se on sitten hioa pois, ja muutama hassu pölyhiukkanen menee hups vain helposti imuriin.

13. Osta maalit, saumausaineet, laastit, ruuvit ynnä muut sellaiset mahdollisimman pienissä erissä ja pakkauksissa ja mahdollisimman monella eri kerralla.

14. Vältä maalitelojen ja -sutien turhaa pesemistä ja muovipussiin asettamista maalaushomman jälkeen, sillä kuivuneet kokkareet on kätevä saksia irti.

16. Jos rakennat talopaketista, ota kaikki siihen kuuluvat tavarat heti rakentamisen alkuvaiheessa tontillesi. Parempi väliovien ja rappusten on olla heti kotona kuin tehtaan varastopoikien jaloissa.

17. Luota siihen, että kukaan talkooväestä tai muusta tuttavapiiristä ei koskaan kysele, koska ne tupaantuliaiset oikein ovat.

18. Ole siinä uskossa, että rakentaminen tulee olemaan elämäsi rentouttavinta aikaa. Luppoaikana ehdit aivan hyvin nauttia perhe-elämästä, käydä kielikurssilla, matkustella, samoilla metsässä tai vaikka soittaa bongorumpuja.