Teksti Kyösti Suolanen
Kuvat valmistajien ja maahantuojien
Huom! Hinnat vuoden 2002 tasolla.
Oras Ventura
Modernia muotoilua. Oras Venturan termostaatti edustaa modernia muotokieltä. Helppokäyttöinen ja turvallinen malli on suunniteltu sopimaan niin tassuammeen kuin modernin laatikkoammeen kaveriksi. Sarjaan kuuluu myös laaja valikoima samaan tyyliin muotoiltuja kylpyhuonevarusteita. 8041 Oras Ventura, ammeen ja suihkun termostaattihana kromipintaisena, suositushinta 445 €.

Huutavat, tippuvat ja hampaat irvessä suljettavat hanat ovat onneksi muisto vain. Nykyään vesi annostellaan hanoista, joiden tekniset ominaisuudet ja muotoilu ovat huippuluokkaa. Valikoima on niin laaja, että jokainen löytää mieleisensä. Kiinnostaisiko perinteisen näköinen kaksiotehana, joka on ulkonäöstään huolimatta teknisesti täysin nykyaikainen? Vai äärimmilleen pelkistetty automaattihana? Erilaiset pintamateriaalit ja niiden yhdistelmät laajentavat valikoimaa entisestään.

Suunnittelussa keskitytään nykyään myös hanojen ekologisiin ominaisuuksiin, kuten vedensäästöön ja lämpötilansäätöön. Julkisista tiloista tuttujen automaattihanojen lisäksi on tarjolla muitakin vaihtoehtoja, jotka ohjaavat käyttäjää ekologiseen vedenkäyttöön. Virtaaman voimakkuutta ja lämpötilaa voidaan rajoittaa erilaisilla ekotoiminnoilla, jotka käyttäjä voi halutessaan ohittaa. Vedentulon katkaisuautomatiikan lisäksi kotikäyttäjän ulottuvilla on nyt myös ajastin- ja muistitoimintoja.

Euroopassa matkaillut tai sisustuslehtiä seurannut on jo saanut tuntumaa kehitykseen, johon Suomessakin ollaan menossa: hanat ovat yhä selkeämmin myös sisustuselementtejä. Suomessa uudisrakennuskohteiden vesikalusteet valitsee kuitenkin edelleen useimmiten LVI-suunnittelija, jonka visuaalisissa näkemyksissä saattaa olla toivomisen varaa. Asuntojen ostajat, rakennuttajat ja remontintekijät ovat kuitenkin jo heräämässä kiinnittämään huomiota hanojen kokonaisvaltaiseen valintaan. Hana-alan tukkuporras vauhdittaa kehitystä arkkitehtien ja sisustussuunnittelijoiden avulla. Uusia vaihtoehtoja esitellään aktiivisesti muun muassa rakennus- ja sisustusalan messuilla.

Suomen hanamarkkinat ovat eurooppalaisittain poikkeukselliset. Kotimainen Oras on omalla tuotekehityksellään lunastanut harvinaisen suuren, eri arvioiden mukaan 80-90 prosentin osuuden Suomen hanamarkkinoista. Tosin myös Euroopan tunnetut hanamerkit, kuten Hansgrohe, Damixa ja Mora, tuovat meillekin tarjolle omia mallejaan.

Kylpyhuone- ja keittiökokonaisuuksien kauppiaat tarjoavat usein myös omia hanamallistojaan. Esimerkiksi Svedbergs myy kalusteiden mukana FM Mattsson -hanoja ja Gustavsberg omia mallejaan.

Damixa Gala 70120, IP-Produkter
Kokin kaveri. Kokkauspuuhissa viihtyvän kaveriksi sopii Damixan Gala 70120, jossa on ulos vedettävä pikapesin. Vihannesten pesu ja ruokaluvälineiden huuhtominen sujuvat pesimellä näppärästi. IP-Produkter, suositushinta kromipintaisena noin 242 €.

Hanakasti testattua turvallisuutta

Suomessa pyritään vesikalusteita valittaessa, asennettaessa ja käytettäessä myös turvallisuuteen. Vesivahinkojen minimoiminen on myös Ympäristöministeriön ohjenuora, kun se tyyppihyväksyy hanoja ja sekoittajia. Maankäyttö- ja rakennuslakiin perustuvan tyyppihyväksynnän tavoitteena on auttaa rakennusvalvontaa ja yhtenäistää teollista rakennustarviketuotantoa.

Ympäristöministeriö vastaa kansallisesta tyyppihyväksyntäjärjestelmästä. Tyyppihyväksynnän hakeminen on vapaaehtoista, mutta käytännössä se ohjaa hanatarjontaa, sillä kiinteistöjen vesi- ja viemäritarkastaja vaatii luotettavan selvityksen siitä, että hanat täyttävät kriteerit.

Ympäristöministeriön asunto- ja rakennusosaston LVI-insinööri Juhani Tengvall kertoo, että Pohjoismaissa hanoille on samat kriteerit.

Hanoista testataan vedenvirtaama, hanan ja sekoittajan äänitaso, käyttökestävyys sekä materiaalista irtoava lyijy- ja kadmiumpitoisuus-, lupa-asioita käsittelevä Tengvall sanoo. Hän muistuttaa, että testausohjeiden pohjoismaisesta yhtenäistämisestä huolimatta tyyppihyväksyntä on kansallista toimintaa.

Nykyinen suomalainen STF-merkintä (= Suomi Tyyppihyväksyntä Finland) on ollut käytössä 1970-luvulta, mutta sen tilalle tullee aikanaan eurooppalainen tyyppihyväksyntä, joka on kehitetty teollisuuden ja viranomaisten yhteistyönä. Meillä testit tekee Valtion teknillinen tutkimuskeskus (VTT).

Hanoja uudis- tai korjausrakennuskohteeseen hankkivan rakentajan kannattaakin Juhani Tengvallin mielestä pyytää nähtäväksi myynnissä olevan tuotteen tyyppihyväksyntäpäätös. LVI-ammattilaisen avulla voi varmistaa, että hana soveltuu juuri siihen kohteeseen ja käyttöön, mihin se on tarkoitus hankkia.