Suurien laattakokojen yleistyminen on laatoituksen selkeimmin näkyvä suuntaus. Laattojen yleinen sivumitta on nyt 60 cm, suurimpien laattojen sivut voivat olla jopa toista metriä. Tasasivuisten laattojen rinnalle ovat nousseet suorakaiteen muotoiset laatat. 3-4 suurlaatasta voidaan rakentaa myös koko seinän peittävä, suuren yhtenäisen kuvion muodostava paneeli.

Samat laatat soveltuvat usein sekä seiniin että lattioihin, märkiin ja kuiviin tiloihin, moni myös niin sisälle kuin ulos. Samassa tilassa voidaan myös käyttää monia erikokoisia ja -muotoisia laattoja, jotka lisäksi voivat olla erivärisiä sävy sävyyn -ajattelun vaihtoehtona. Erilaiset boordit jakavat laattapintoja joko vaaka- tai pystysuuntaan. Suosiotaan kasvattava pystyboordi voi sekä hahmottaa tilaa että ohjata sen käyttötarkoitusta esimerkiksi kylpyhuoneessa.


Ajattomia värejä. Harmaa sekä beigen ja ruskean eri sävyt yhdistetään yhä useammin neutraaleihin vaaleisiin seinälaattoihin täysin valkoisten sijaan. Kiiltäväksi hiottu Earth grigio scuro lappato -laatan koko on 60 x 60 cm, hinta 67,50 euroa/m2. Earth nero -laatta 15 x 60 cm, hinta 61 euroa/m2. Earth fascia fiori -kuvalaatan koko on 30 x 60 cm. Maa

Laattojen pinnoilla seikkailevat erilaiset viehkeät koukerot, graafiset viivat ja jännittävästi kimaltavat metallipalat tai -kuviot, glitterit. Kuviot voivat olla hyvinkin suuria, mutta niitä käytetään myös tehosteina yksiväristen laattojen joukossa. Kuvio – nyt usein tapettikuvio – voi myös piiloutua laatan himmeän tai helmiäispinnan alle. Toisaalta myös reipas kiilto on trendikästä.

Värikontrasteista suosituimpiin kuuluu minimalistinen mustavalkoisuus, jonka rinnalla pitävät pintansa suomalaisille rakkaat maanläheiset sävyt ja skandinaavinen muotokieli. Perinteinen puhtaanvalkoinen on saanut kilpailijakseen muun muassa itämaisen mausteiset sävyt, ja itse valkoinenkin on alkanut pehmentyä hieman taitetuksi ”off -white” -sävyksi. Grafiitinharmaa on Suomessa aina ”in”.

Entisestään pienentyneet mosaiikit ovat suosittuja suurten laattojen kumppaneina. Mosaiikit voivat olla jopa vain 1 x 1 cm kokoisia tai hyvin pieniä ja pyöreitä. Markkinoilla on esimerkiksi luonnonkiviä jäljitteleviä mosaiikkeja.

Myös hintahaitari on suuri. Laattojen neliöhinnat ovat pienimmillään parinkymmenen euron tuntumassa, mutta yksilölliseen ja näyttävään uniikkilaatoitukseen saa helposti uppoamaan jopa tuhat euroa neliötä kohden.