Haluaisitko poreammeen?
Poreammeen ei tarvitse enää olla vain kylpyläylellisyyttä. Ammeet yleistyvät koko ajan myös suomalaisissa kodeissa. Perehdy valikoimaan ja varusteisiin huolellisesti niin löydät varmasti mieleisesi mallin.
Teksti Kyösti Suolanen
Kuvat valmistajien ja maahantuojien
Poreammeen hankkimista pohtii yhä useampi suomalainen. Suurin osa ammeista menee uusiin omakotitaloihin, joihin hankitaan amme tai tehdään tilavaraus jo rakennusvaiheessa. Leijonan osa päätyy nuorehkojen perheiden uusiin asuntoihin, useimmiten omakotitaloihin. Omakotitalojen rakentajien enemmistö on 25-40-vuotiaita, mutta toki myös nuoremmat ja vanhemmat tekevät sekä talo- että poreammehankintoja.
Tyypillistä poreammeen hankkijaa tai käyttäjää tuskin onkaan, sillä elintason nousu ja trendit heijastuvat juuri tällaisten tuotteiden menekkiin. Lomamatkoilla tutuksi tullut kylpyläkulttuuri halutaan tuoda myös oman kodin kylpyhuoneeseen remontin tai rakennusurakan yhteydessä. Joskus haaveesta joudutaan kuitenkin luopumaan tilanpuutteen tai kylpyhuoneen laajentamisen vaatimien investointien takia.
Saunoja suosivassa Suomessa poreammeiden kysyntää hillitsi pitkään luksustuotteen leima. Mieluummin panostettiin saunaan. Nyt kuitenkin yhä useampaan omakotitaloon tulee sekä sauna että pore- tai kylpyamme. Keski-Euroopan kodeissa poreammeita on sitä enemmän, mitä etelämmäs mennään.
Poreamme tarvitsee tilaa ympärilleen
Kun alat harkita poreammeen hankintaa, aloita kartoitus kurkistamalla kylpyhuoneen tai saunaosaston tiloihin tai rakennussuunnitelman tilavarauksiin. Silmämääräisestikin selviää, minkä muotoinen ja kokoinen poreamme tiloihin sopii. Itse ammeen vaatiman tilan lisäksi kannattaa varmistaa, että sen eteen jää riittävästi tilaa riisuuntumiseen, kuivaamiseen ja pukeutumiseen.
Lisäksi on otettava huomioon kulkureittien esteettömyys ja muut mahdolliset tarpeet kylpytiloissa. Jos amme on tungettu liian ahtaaseen nurkkaan, se saattaa heikentää pesutilojen käyttömukavuutta, varsinkin jos samassa tilassa on suihku, wc-istuin, pyykinpesukone tai muuta tarpeellista peseytymis- tai kodinhoitorekvisiittaa. Myös vesi- ja viemäripisteiden sekä kiinteän sähköliitännän vaatimukset ohjaavat usein ammeen sijoittamista varsinkin vanhoissa taloissa.
Myös ammeen käyttöä kannattaa pohtia eri kulmista. Kuka tai ketkä ammetta käyttävät? Montako kylpijää pitää saada mahtumaan ammeeseen kerrallaan? Pohdi lisäksi jo etukäteen altaan vesimäärää ja syvyyttä.
Entä poreammeen materiaali? Saniteettiakryyli on materiaaleista ylivoimaisesti yleisin. Kalliimpaa vaihtoehtoa eli valumarmoria kysytään ainakin toistaiseksi selvästi vähemmän.
Royal Princess Capri, Solitek
Tavallisen ammeen paikalle helposti mahtuva Royal Princess Capri on vain 150 cm pitkä ja 75 cm leveä. Pienestä koosta huolimatta siihenkin voi valita erilaisia varustevaihtoehtoja. Hinnat alkaen 900 euroa, maahantuoja kylpyhuonetukku / Solitek.
Bali, Westerbergs
Kulmaporeamme Bali kaipaa kulman, jossa on tilaa vähintään 140 x 140 cm. Ammeen porejärjestelmässä muun muassa selkähieronta. Balin suositushinnat alkaen 1 565 euroa, valmistaja Westerbergs, myynti K-rauta ja Rautia.
Poreamme: vapaa vai upotettava?
Amme voidaan asentaa vapaasti seisovaksi tai upottaa esimerkiksi kaakeliseinien sisälle. Tarjolla on myös monenlaisia etu ja sivulevyjä, jotka muuttavat ammeen ulkonäköä ratkaisevasti. Erityisesti kiinteisiin rakennelmiin integroitaessa on varmistettava riittävä ilmanvaihto ammeen alle piilotettavalle koneistolle. Lisäksi huoltomiehen pitää tarpeen vaatiessa päästä huoltamaan koneistoa. Laatoitukseen upotettavan ammeen lisätilantarve on noin 15 senttimetriä suurempi kuin vapaasti seisovan.
Jos asennat ammeeseesi valmistajan etu- ja / tai sivulevyt, ammeen toimivuudesta vastaa sen toimittaja. Jos haluat asentaa jälkikäteen oman etulevyn tai muun kuorrutuksen, varmista ammeen edustajalta asennuksen hyväksyttävyys. Se on tärkeää sekä takuun että turvallisuuden takia.
Tukirakenteita voi tutkia vain ammeen ääressä konttaamalla. Poreammeessa on vettä jopa satoja litroja, joten rakenteiden on oltava tukevat. Myös säätömahdollisuus on hyvä ominaisuus riippumatta siitä, ovatko rakenteet alumiinia vai terästä.
Vesi lasketaan ammeeseen seinähanasta tai ammeeseen kiinnitettävästä tasohanasta. Ulkomailla suosittua suutintäyttöjärjestelmää eivät ole Suomessa viranomaiset hyväksyneet.
Käyttökytkimet ovat ammeen reunassa, ja toimintavaihtoehtoja on kaksi: ilmanpaineella ohjattavat pneumaattiset päällä / pois -kytkimet tai elektroniset hipaisukytkimet. Niillä voit varustetason mukaan hoitaa muun muassa automaattisia desinfiointi- ja ajastustoimintoja.
Naxos, IDO Kylpyhuone
Upotettava Naxos-poreamme, 170 x 85 cm, tilavuus 150 litraa. Hinnat varustuksen mukaan 4 631 – 5 193 euroa. Maahantuonti IDO Kylpyhuone, myynti rautakaupat sekä lvi- ja sisustusliikkeet.
Montpellier / Corrida, Bauhaus
Kytkettävällä porejärjestelmän käyttöaika-automatiikalla varustettu Montpellier / Corrida -poreamme on Bauhausin toimitusmyynituote ja maksaa 1 459 euroa. Ammeeseen mahtuu 170 litraa vettä.
Tutki ammeen tekniset ominaisuudet
Kotimaisten poreammeiden lisäksi alan liikkeissä on tarjolla laaja valikoima ammemerkkejä aina Kiinasta asti. Poreammeen osto muistuttaa auton hankintaa: kun olet päättänyt merkin, voit valita mallin. Perehtyminen eri valmistajien mallistoihin maksaa vaivan. Ammeita on esillä paitsi kylpyhuonealan erikoisliikkeissä myös suurissa rautakaupoissa. Selvitä ulkonäön ja koon lisäksi tarkasti poreammeiden tekniset ominaisuudet, joilla on valtavasti merkitystä käytön kannalta.
Porejärjestelmän tehokkuuden edellytys on riittävän tehokas pumppu. Vesi- ja ilmasuihkuilla toimivissa hierontaominaisuuksissa on suuria eroja. Käytännössä hierontavoimakkuus määräytyy suuttimien määrän ja koneiston tehon mukaan. Vesiputkiston rakenteella ja paineella voi olla merkitystä ilma- ja vesisuihkujen todellisiin ulostulotehoihin. Eroja on lisäksi ammekoneistojen ääni- ja tärinätasoissa, jotka kannattaa varmistaa jo ennen kaupantekoa.
Poreammeen lopullinen hinta riippuu pitkälti porejärjestelmien toiminnoista ja lisävarusteista. Lisähintaa tulee esimerkiksi veden ylläpitolämmittimestä ja am-mevalaistuksesta. Jos poreamme hieroo kunnolla ja säädettäviä vesi- ja ilmasuihkuja on paljon, se on tietysti kalliimpi kuin muutamalla ilmasuuttimella varustettu ”kutitusamme”. Molempia kuitenkin sanotaan poreammeiksi. Parhaiten löydät itsellesi ja perheellesi sopivimman vaihtoehdon, kun annat asiantuntevan myyjän opastaa itseäsi.
Artikkelin asiantuntijoina toimivat eri valmistajien, maahantuojien ja jälleenmyyjien edustajat.
Octavia 850, Pool-Spa
Tätä allasta ei tyhjennetä, vaan vettä suodatetaan ja desinfioidaan. 4-5 hengen Octavia 850:n lähtöhinta on 2 150 euroa, lopullinen hinta varusteiden mukaan. Valmistaja Pool-Spa, maahantuoja Allasvesi.
Paris, Westerbergs
Upotettavan Paris-poreammeen halkaisija on 175 cm ja vesitilavuus 300 litraa. Parisiin mahtuu yhtä aikaa kolme aikuista, hinnat alkaen 2 650 euroa (kuvan ammeessa erikoisvarusteet). Valmistaja Westerbergs, myynti K-Rauta ja Rautia.
Tärkeitä perustietoja poreammeista
– Useimmissa ammeissa on vakiovarusteena kuivakäynnin estävä laite.
Ammeen rungon rakenne selviää kurkistamalla ammeen alle, missä ovat tekniset laitteet, kuten pumppu, moottori, sähkökeskus.
– Kylpytilaan täytyy järjestää tarpeeksi tehokas ilmanvaihto.
Ammeen asennus sekä ammeen alla olevien osien huolto- ja korjaustyöt ovat ammattimiehen työtä.
– Asennustapa on puolikiinteä ja vaatii sähköasennusten tekijältä urakointiluvan. Yleisin virrantarve on 230 V 10-16 A.
Poreammekylvyn sähkönkulutuksen lasketaan olevan noin puolet sähkökiukaan vaatimasta virran määrästä.
– Useimpia poreammeita voi käyttää myös tavallisena kylpyammeena. Säännöllinen ilma- ja / tai vesisuuttimien käyttö on kuitenkin suositeltavaa.
Poreammeen desinfiointia suositellaan kotikäytössä vähintään muutaman kylpykerran välein, jotta bakteerikannalle ei jää elinedellytyksiä. Desinfiointiaine lisätään veteen kylvyn päätteeksi ja amme käynnistetään ohjeen mukaisesti.
– Useisiin ammeisiin saa myös automaattisen desinfiointijärjestelmän.
Poreet kelpaavat saunakansallekin
Valmistajien arvioiden mukaan suomalaisissa kodeissa on jo noin 20 000 poreammetta, ja noin 3 000 uutta poreammetta ostetaan vuosittain. Myös ulkoporeammeiden markkinat ovat Suomessa kiihtymään päin.