Ostajan opas: Poreammeet – lisäpotkua poreista

Kylpyhuone

Poreamme on arjen luksusta. Se hieroo päivän väsymyksen ja stressin pois.

Kuluttajalta menee äkkiseltään sormi suuhun poreammeiden valikoimien äärellä: jo pelkästään muotoja on useita, ammeiden varusteista puhumattakaan.

Aloita valinta käytettävissä olevasta tilasta. Kuinka iso kylpyhuoneesi on ja paljonko maltat antaa siitä poreammeelle? Amme voi olla perinteinen suorakaide, mutta monet pitävät pizzapalan muotoisesta, kulmaan asennettavasta ammeesta. Ammeita on myös pyöreitä ja soikeita, ja jos haluaa, ammeen voi upottaa vaikka kokonaan lattian sisään.

Millaiseen käyttöön poreamme tulee? Onko siinä tarkoitus rentoutua mukavasti työpäivän päätteeksi yksin tai kaksin? Vai hankitaanko poreamme erityisesti lasten iloksi? Kerro toiveet myyjälle, niin hän auttaa löytämään sopivan mallin.

Tarkista kylpyhuoneestasi myös vesi-, viemäri- ja sähköpisteiden sijainnit ennen kuin teet ostopäätöksen.

Poreammeissa hierontaa, valoja, värejä…

Vakiovarusteina poreammeissa ovat sivu- ja pohjasuuttimet, mutta niiden määrissä ja sijoittelussa on eroja. Kannattaa istua ammeeseen ja kokeilla, miltä amme tuntuu omalle selälle. Ammeiden muotoilussa on eroja, ja ihmiset pitävät eri asioista.

Mieti, riittääkö sinulle se, että ammeessa on porelaitteisto vai haluatko myös hierontaa? Suorakaiteen muotoisessa ammeessa suuttimet ovat lähempänä kehoa, kuin kulmamallisessa ammeessa, joten hierova vaikutus on voimakkaampi.

Hieronta on joko ilma- tai vesihierontaa. Ilmahierontapumppu on kovaäänisempi kuin vesihierontapumppu ja sen hierontatehokin on yleensä hieman heikompi. Säädettävällä hierontajärjestelmällä saa hieronnan tehokkuuden juuri itselle sopivaksi.

Ammeiden varustetasoissa on eroja. Toiset myyvät perusammeita, joihin voi ostaa valintansa mukaan erilaisia lisävarusteita.

Lisävarusteita ovat esimerkiksi selkähieronta, led-valot, väriterapiayksikkö stressin poistoon, otsonaattori veden raikastamiseen, ylläpitolämmitin, aromaterapiajärjestelmä sekä valokuitujärjestelmä. Valokuitujärjestelmässä vesirajaan porataan pisteet valoja varten.

Osa myy valmiiksi varusteltuja poreammeita, joita ei enää tarvitse täydentää lisäherkuilla.

Puhdista ohjeen mukaan

Poreammeet valmistetaan useimmiten saniteettiakryylistä, jota vahvistetaan esimerkiksi lasikuidulla. Muita materiaaleja ovat valumarmori ja erilaiset muovit. Kevyet muovivalmisteet ovat lähes kokonaan syrjäyttäneet teräksen, emalin ja posliinin. Ammeen runko voi olla esimerkiksi alumiinia tai ruostumatonta terästä.

Puhdista poreamme myyjän ohjeen mukaan ja käytä myyjän suosittelemia puhdistus- ja desinfiointiaineita. Yleissääntö on, ettei ammetta saa puhdistaa hankaavilla eikä naarmuttavilla välineillä tai pesuaineilla.

Joissakin poreammeissa puhdistus suositellaan tehtäväksi jokaisen kylvyn jälkeen, mutta niin tehokas harva viitsii olla. Nyrkkisääntönä voi pitää, että amme puhdistetaan viiden kylpykerran jälkeen, mutta puhdistustarve riippuu tietenkin käytöstä ja käyttäjistä.

Amme on hyvä puhdistaa perusteellisesti neljännesvuosittain. Tarkasta ja puhdista silloin lattiakaivo, sihti, hierontasuuttimet ja ammeen putkisto erikoispuhdistusaineella.

Juttu jatkuu seuraavalla sivulla. Tutustu myös esimerkkeihin markkinoilla olevista poreammeista.


 

Toimiiko huolto?

Pumppu ja elektroniikkaosat ovat poreammeen kuluvia osia. Jonakin päivänä ne tulevat tiensä päähän. Varmista jo ostovaiheessa, että poreammeeseen on saatavissa varaosia ja huoltopalveluja.

Tarvitaanko lupia?

Koska poreamme on kosteaan tilaan asennettava sähkölaite, sen saa asentaa vain sähköalan ammattilainen. Jos asut asunto-osakeyhtiössä, kysy isännöitsijältä, tarvitsetko taloyhtiöltä luvan poreammeen asentamiseen.

Kolme kysymystä Aqua-Novitekin Toni Salovaaralle:

Toni Salovaara, Aqua Novitek1. Mistä poreammeiden hintaerot johtuvat?

– Edullisesti tuotetun poreammeen valmistaja säästää materiaaleissa ja työvoimakustannuksissa. Esimerkiksi yleiselektroniikkakomponenttien, pumppujen ja suuttimien hinnoissa on eroa. Halpatuotteiden kestävyydestä ei voi mennä takuuseen. Rungon tukevuus kertoo paljon laadusta ja sen voi ostaja testata itsekin. Jos rungon materiaaleissa on tingitty, ammeen reunalla ei voi istua.

2. Onko poreammeiden energiankulutuksessa suuria eroja?

– Lämmitetyt isot ammeet kuluttavat tietenkin enemmän energiaa. Mutta jos kotona on poreamme, jonka teho on alle 2 000 W, ei sen käyttöä huomaa sähkölaskusta. Käyttöajat ovat kuitenkin sen verran lyhyitä. Sillä samalla rahalla, mitä kuluu yhteen saunomiskertaan, voi kylpeä poreammeessa ainakin kymmenen kertaa.

3. Mitä uutta on tulossa poreammeisiin?

– Poreammeissa arvostetaan nyt erityisesti hiljaisuutta, eli valmistajat pyrkivät kohti hiljaisempia, lähes äänettömiä pumppuja. Aiemmin käytettiin ilmapuhaltimia, nyt yhä useammin vesipumppuja.

Esimerkki poreammeen sähkönkulutuksesta

Poreammeen teho on 1 250 W ja ilmapuhaltimen 700 W, yhteensä 1 950 W, kilowateiksi muutettuna 1,95 kW. Helsingin Energian Helsingissä asuva asiakas maksaa poreammeen yhden tunnin käytöstä 25 senttiä (19,5 kW x 12,84 senttiä/kWh). Vaasalaiselle Vaasan Sähkön asiakkaalle käyttö tulee hiukan halvemmaksi: 21,5 senttiä (19,5 kW x 11,03 senttiä/kWh). Yhtiöiden ilmoittamat yleissähkön hintatiedot ovat toukokuulta ja ne sisältävät siirtomaksun, mutta eivät perusmaksua.

Katso esimerkit markkinoilla olevista poreammeista seuraavalta sivulta.


 

Glans Shower Power, ORY8029 Caribian -poreamme Glans Shower Power

Malli: ORY8029 Caribian -poreamme
Tekniset tiedot: Mitat 1 600 x 1 600 x 700 mm. Kylpysyvyys 400 mm. Ominaisuudet: Kulmamalli kahdelle. Iso, läpinäkyvä etuikkuna. 4 isoa ja 6 keskikokoista säädettävää hierontasuutinta, säädettävä hierova käsisuihku, sekoittajahana, 2 isoa selkätyynyä. Väri valkoinen. Vuoden takuu.
Hinta: Syksyn kampanjahinta 595 €
Maahantuoja: Kone-Glans Oy, www.kone-glans.fi

Kylpyhuonemarket, upotettava rungollinen poreamme BT-108 Kylpyhuonemarket

Malli: Upotettava rungollinen poreamme BT-108
Tekniset tiedot: Mitat: 1 800 x 900 x 700 mm. Kylpysyvyys 500 mm. Vesipumppu 1,5 hp, 4 jet-suutinta, 6 selkäsuutinta, 12 ilmapumppusuutinta, otsonointi, ylläpitolämmitin, hieronnan tehon säätö, käsisuihku/sekoittaja, elektroninen ohjaus, runko säätöjaloilla, terapiavalo, ylitäytönesto, niskatyyny.
Hinta: 1 495 €
Maahantuoja ja myyjä: Kylpyhuonemarket, www.kylpyhuonemarket.fi

Victory Spa Gemini Victory Spa

Malli: Gemini
Tekniset tiedot: Mitat: 1 800 x 1 250 mm. Kylpysyvyys 520 mm. Saatavilla myös 1 680 x 1 250 mm. Materiaali: saniteettiakryyli, alumiinirunko. Ominaisuudet: Vesihieronta, ilmahieronta, elektroninen säätöpaneeli, säädettävät sivusuuttimet, selkä-, sivu- ja jalkasuuttimien itsenäinen tehonsäätö, ajastin, automaattinen desinfiointiohjelma, vedenalainen valo, vedenkestävä kaukosäädin, tyynyt.
Hinta: kuvan varustetasolla alkaen 4 655 €. Hinta sisältää hanat ja paneelit, vesi- ja ilmahieronnan.
Maahantuoja: RH-Tekniikka Oy, www.victoryspa.fi

Svedbergs R158 Svedbergs

Malli: R158
Tekniset tiedot: Mitat: 1 580 x 700 x 670 mm. Kylpysyvyys 470 mm. Vesimäärä n. 225 l. Materiaali: valumarmori. Ammeeseen saa joko Jet 1 tai Jet 2-hierontajärjestelmän. Jet 1: tyyny, ylivuotosuojan sisältävä pohjaventtiili, sivu- ja selkähieronta, 2-5 hierontaohjelmat, kosketuspaneeli. Jet 2 sisältää lisäksi jalkahieronnan, valoterapian, 6-9 hierontaohjelmat, LCD-kosketuspaneelin, 3 kW lämmittimen. LCD-näyttöä lukuun ottamatta varusteet saa lisävarusteina Jet 1:een.
Hinta: Jet 1: 3 620 €, Jet 2: 4 842 €. Valkoinen etulevy 180 €. Etulevy ja valkoinen pääty yhteensä 241 €. Hana ei sisälly hintaan.
Valmistaja: Svedbergs Oy, www.svedbergs.fi

 

Hafa East 140 Hafa

Malli: Hafa East 140
Tekniset tiedot: Mitat 1 400 x 1 400 x 650 mm. Kylpysyvyys 500 mm. Vesimäärä 339 l. Valittavana Perus-, Mukavuus- tai Luksuspaketti. Peruspaketissa amme, etulevy ja pääty sekä 6 hierontapäätteen vesihieronta. Mukavuuspaketissa lisäksi 2 lisäsuutinta jalkahierontaan, 6 Micro Jet -selkähierontasuutinta, Dinavi-hana kromia. Luksuspaketissa myös 8 suuttimen ilmahieronta ja hieronnan tehoa lisäävä tehostin.
Hinta: Perus 1 799 €, Mukavuus 2 299 €, Luksus 3 199 €.
Valmistaja: Hafa Bathroom Group, www.hafa.fi

Westerbergs Ocean 160 sq Westerbergs

Malli: Ocean 160 sq
Tekniset tiedot: Mitat: 1 576 x 720 mm. Kylpysyvyys 410 mm. Vesimäärä 204 l. Materiaali: lasikuitusidosteisella polyesterilla vahvistettu saniteettiakryyli. Comfort-, Superior- tai Executive-hierontajärjestelmä. Esim. Superior: 6 Powerjetsuutinta, selkähieronta,jalkahieronta, ylläpitolämmitin, yhdistetty valaistus ja valoterapia.
Hinta: Comfort 2 599 €, Superior 3 299 €, Executive 3 799 €. Hana ei sisälly hintaan.
Valmistaja: Westerbergs Oy, www.westerbergs.fi

Balteco Platinum Collection Combi Balteco Platinum Collection

Malli: Combi
Tekniset tiedot: Mitat 1 700 x 1 170 x 660 mm. Kylpysyvyys 370 mm. Tilavuus 380 l. Materiaali: valkoinen saniteettiakryyli. Saatavana oikea- tai vasenkätisenä. Neljä varustetasoa: Comfort 1 (vesi-, selkä- ja jalkahieronta on/off-kytkimellä), Comfort 2 (edellisten lisäksi ilmahieronta ja AmbiLight-väriterapiavalo on/off-kytkimellä), Luxury (kuten Comfort2, mutta väriterapiavalo digitaalisella kytkimellä), LuxuryDual (2 pumppua, muuten kuten Luxury).
Hinta: 2 226 – 4 956 €, hanapaketti 559 € ja kylpyamme 1 347 €.
Maahantuoja ja jälleenmyyjä: Laattapiste Collection, www.laattapiste.fi

 

Kulma-amme NORO Ice 150 Noro

Malli: Kulma-amme NORO Ice 150
Tekniset tiedot: Mitat: 1 300 x 1 300 x 630 mm. Kylpysyvyys 390 mm. Tilavuus 210 l. Premium Plus -pakettiin sisältyy 17 suutinta, hana, etu- ja päätylevyt ja ilmainen kotiinkuljetus.
Hinta: 1 995 €
Valmistaja: Noro Scandinavia, www.norokylpyhuone.fi

Duravit Blue Moon Duravit

Malli: Blue Moon
Tekniset tiedot: Mitat: 1 800 x 1 800 mm. Kylpysyvyys 560 mm. Materiaali: saniteettiakryyli. Power-, Relax- tai Emotion-hierontajärjestelmä. Esim. Relax: 6 selkähieronta-, 4 jalkahieronta- ja 3 sivuhierontasuutinta, joista tulee ilma/vesisekoitus. Amme toimii sekä kosketusohjauspaneelin että kelluvan ja vesitiiviin kaukosäätimen kautta. Viisi led-valoa, joissa 6 väriä ja 5 väriohjelmaa.
Hinta: Alkaen 28 000 €
Maahantuoja: LVI Juhani Niemi Oy, www.lvijuhaniniemi.fi

Aqua-Novitek Daalia-poreamme Superior -järjestelmällä Aqua-Novitek

Malli: Daalia-poreamme Superior -järjestelmällä
Tekniset tiedot: Mitat: 1 570 x 1 570 x 690 mm. Kylpysyvyys 520 mm. Vesitilavuus 340 litraa. Materiaali: saniteettiakryyli. Valittavana Classic- (2 550 €), Superior- (4 030 €) tai Royal-porejärjestelmä (4 130 €). 6 vesihierontasuutinta, 6 ilmapohjasuutinta, alumiinirunko, etulevy, niskatyynyt.
Hinta: 4 030 €. Hana ei sisälly hintaan.
Maahantuoja: Aqua-Novitek Oy, www.novitek.fi

Julkaisuun liitetyt avainsanat:

amme kylpyhuone ostajan opas poreamme


Artikkelin aiheeseen liittyviä yrityksiä: