Matkailijan saunaetiketti: alkoholia ja alastomuutta tapojen mukaan

Lomamatkalla saunan lauteille mielivän kannattaa muistaa olevansa turisti paikallisessa saunakulttuurissa ja kunnioittaa lomakohteensa tapoja. Turvallisinta on aloittaa erilaisiin saunoihin tutustuminen naapurimaista, joissa saunakulttuuri on pitkälti samanlainen kuin Suomessa. Tosin esimerkiksi Ruotsissa löylyä heitetään suomalaiseen makuun yleensä liian vähän ja Venäjällä joskus jopa liian paljon.

Saksassa saunaan on tapana astella pieneen pyyhkeeseen kietoutuneena. Kevyen rupattelun voi unohtaa, sillä saunassa ollaan pääasiassa hiljaa. Ranskassa ei juuri arvosteta ilkialastomia saunojia, vaan löylyyn puetaan päälle soveliaasti uimapuku. Sloveniassa vaatetuksen voi sen sijaan jättää vähemmälle, sillä saunassa ei sallita edes varvastossuja.

Euroopan ulkopuolelle matkustavan on hyvä muistaa yksi nyrkkisääntö: mitä kuumempi lämpötila ulkona, sitä kevyemmät löylyt saunassa. Tämä sääntö pätee hyvin esimerkiksi useimmissa afrikkalaisissa saunoissa, joissa saunan lämpötila voi olla jopa keskieurooppalaista keskilämpötilaa kylmempi. Etelä-Amerikkaan matkustavien on syytä jättää sosiaalisten kontaktien solmiminen saunan ulkopuolelle, sillä erityisesti Meksikossa ja Guatemalassa saunotaan mieluiten yksin.

Lähi-idästä kotoisin olevissa saunoissa eli hamameissa löyly on yleensä leppoinen. Miellyttävässä lämpötilassa vaihdetaan usein päivän kuulumisia ja kerrotaan juoruja.

Saunamatkaajan kannattaa pitää mielessään, että kaikkialla ei ole tapana nauttia alkoholia saunassa. Jos paikallisesta alkoholikäytännöstä ei ole tarkkaa tietoa, saunaolut on hyvä jättää jäähtymään jääkaappiin ja avata se vasta hotellihuoneessa jälkihien laskeutuessa.

Kotimaan kuumat löylyt

Suomalaisen saunakulttuurin tuntee jokainen suomalainen: ilman vaatteita kovaan löylyyn ja välillä vilvoittelemaan pihalle saunaolut kädessä. Kesällä vihdotaan olan takaa savusaunan hämärissä ja juostaan järveen viilentymään. Kotimaan saunakierroksen voi aloittaa perinteisistä yleissaunoista ja siirtyä sieltä Suomen kuuluisimpien saunojen lauteille.

Intohimoisen saunojan ehdoton matkakohde sijaitsee Tampereella. Siellä on Pispalan Rajaportin sauna, joka on Suomen vanhin yleinen sauna. Saunominen alkoi 1900-luvun alussa ja jatkuu edelleen. Yli tonnin painoiset löylykivet takaavat, että lämpöä riittää koko illaksi. Saunominen maksaa aikuisilta 4-6 euroa päivästä riippuen. Saunalta voi ostaa virvokkeita sekä vuokrata pyyhkeen ja pefletin. Lisätietoja osoitteesta www.rajaportinsauna.fi

Kotiharjun sauna on perinteinen puulämmitteinen yleissauna Helsingin Sörnäisissä. Saunasta voi ostaa muun muassa vihtoja, selän pesun, kuppausta, juomia, hierontaa ja muita hoitoja. Sauna on auki tiistaista lauantaihin, eikä sinne tarvitse tehdä varausta. Löylyjen välissä saunojat voivat vilvoitella kadulla ja nauttia samalla omia tai saunalta ostettuja juomia. Aikuisten saunakerta yleisessä saunassa maksaa 10 euroa. Kotiharjun saunasta voi myös varata tilaussaunan yksityiskäyttöön. Lisätietoja löytyy www.kotiharjunsauna.fi

Park Hotel Käpylän saunan muistaa jokainen suomalainen. Kauppaneuvos Paukku ja hänen vävypoika poliitikko Tollo viihdyttivät Suomen kansaa tämän hotellin lauteilla 1990-luvun TV-sarjassa Hyvät herrat. Hyvien herrojen vieraana kävi aikanaan suomalaisen politiikan nimiä aina ministereihin asti, kuten myös nykyinen presidenttimme Tarja Halonen. Saunan lauteille mars ja sanailemaan kauppaneuvos Paukkua mukaillen: ”Henkilökuntaa, tärpättiää”! Hinnat alkaen 104 euroa yöltä.

Hyvät herrat -sarjan jatkoksi toteutettu sarja Johannes Paukun aviottomasta tyttärestä Donna Paukusta sijoittuu Ruoholahteen. Donna Paukku saunotti poliittisia vieraitaan Radisson Blu Seaside hotellissa. Donnan vieraana kävivät muun muassa veteraanipoliitikko Paavo Lipponen sekä nykyinen ulkoministerimme Alexander Stubb. Hinnat alkaen 84 euroa yöltä.

 

Suomen saunaseura ry:n sivuilta löytyy lisää tietoa saunoista ja saunomisesta, osoitteessa www.sauna.fi