Infrapunasauna ei todellisuudessa ole sauna ollenkaan, sillä sieltä puuttuvat suomalaisen löylyhuoneen olennaiset elementit: kiuas ja vesihöyry.

Infrapunasauna on kuivan tilan lämpöhuone: sen ”löylyt” ovat lämpösäteilyä, sähkömagneettista aaltoliikettä. Samaa näkymätöntä lämpösäteilyä saamme auringosta ja myös tavallisessa saunassa.

Stressin karkottaja? Infrapunasaunoja markkinoidaan tuotteina, jotka vaikuttavat terveyteen monin positiivisin tavoin. Saunoja onkin käytetty jo pitkään kauneushoitoloissa ja kylpylöissä. Niiden luvataan muun muassa lievittävän stressiä ja kipua, polttavan kaloreita ja vähentävän selluliittia sekä nopeuttavan erilaisten vammojen parantumista.

Terveysväittämät perustuvat siihen, että lämpösäteily tunkeutuu kudokseen, tehostaa verenkiertoa ja nopeuttaa sitä kautta erilaisten kuona-aineiden poistumista elimistöstä.

Kahden hengen infrapunasauna
Viisi keraamista lämmitintä. Kahden hengen Suvitar-sauna, Lämpösauna.

Urheilijat käyttävät infrapunasaunaa ennen liikuntasuoritusta lämmittelyyn. Liikunnan jälkeen syvälle kudoksiin vaikuttava lämpö nopeuttaa palautumista.

Raskaana oleville infrapunasaunaa ei suositella. Kannattaa keskustella infrapunasaunan hyödyistä ja haitoista etukäteen lääkärin kanssa myös silloin, jos kehossasi on kirurgisia implantteja, sinulla on jokin krooninen sairaus tai olet ollut hiljattain leikkauksessa.

Valmistajat ja maahantuojat suosittelevat käyttämään infrapunasaunaa aamuisin, sillä lämpösäteily virkistää. Saunassa voi lukea vaikkapa aamun sanomalehden ennen töihin lähtöä.

Helppo asentaa. Infrapunasaunan asentaminen on helppoa: riittää kun asunnossa on sopivankokoinen kuiva tila sekä pistorasia saunaa varten. Kylpyhuoneeseen saunaa ei saa asentaa, koska puista saunarakennelmaa ei ole suunniteltu kosteisiin tiloihin.

Yhteystietoja mm.

Harvia, 0207 464 000, www.harvia.fi
KL Yhtiöt Oy Lämpösauna, 040 5035 747, www.lamposauna.fi
SaunaDealers, 010 239 5600, www.saunadealers.fi
Saunakeskus, 040 312 3221, www.saunakeskus.fi