Roiskeet kuriin suihkukaapilla
Teksti Anne Kytölä
Kuvat maahantuojien ja valmistajien
Huom. Hinnat vuoden 2004 tasolla.
Macro MKPY9292, Profit-Keittiöt / Espoon Kalustetukku
Ruotsalaisella Macro Internationalilla on monipuolinen, yksilöllisetkin ratkaisut mahdollistava mallisto. Kuvassa pyöreä Macro MKPY9292, jossa on turvalasi, valkoiset alumiiniprofiilit ja hyllypilari. Maahantuonti, markkinointi ja tukkumyynti Suihkupiste Finland, jälleenmyynti muun muassa Profit-Keittiöt / Espoon Kalustetukku.

Pesutilaan hankitaan suihkukaappi yleensä silloin, kun märkä lattia alkaa ärsyttää. Roiskesuojan lisäksi seinillä voidaan hakea uutta ilmettä pesutilaan tai jakaa tila selkeästi. Lisäksi seinät vaimentavat muualle asuntoon kantautuvia suihkuttelun ääniä.

Suihkukaapin asentaminen vaatii aina samassa tilassa olevan lattiakaivon. Jos poistovesi johdetaan suoraan viemäriin, on myös vesilukko välttämätön. Muuten on odotettavissa kosteusongelmia. Lattiakaivon on puhdistuksen vuoksi hyvä olla kaapin sisällä ja allasmalleissa puoliksi altaan alla, puoliksi näkyvillä.
Jos sekoituskalusto tulee kaapin mukana, vesikytkentä on aina annettava LVI-ammattilaisen tehtäväksi. Vaatehuonettaan pesutilaksi muuttava tarvitsee myös ainakin vesieristyksen ammattilaista ja mattomiestä. Neliseinäisessä suihkukaapissa pesutilan seiniin riittää kosteuseristys eikä varsinaista vesieristystä tarvita. Pelkän kaappielementin entiseen pesutilaan voi koota itse.
Sähköpistokkeiden paikat on hyvä tarkistaa ja varmistaa riittävät turvavälit.
Serenad -höyrykaappi, Svedbergs
Svedbergsin Serenad -höyrykaapissa voi ottaa suihkun lisäksi myös höyrykylvyn. Koko 92 x 92 cm, suositushinta istuimineen 3990 euroa. Kuvan tiikkilattia 290 euroa.

Tukeva ja turvallinen

Hyvä suihkukaappi on tukeva ja tilava, vähintään 80 x 80 senttiä. Erilaisista elementeistä ja moduuleista voidaan koota vakiomalleista poikkeavia, yksilöllisiä ratkaisuja. Lasivaihtoehdoista suositeltavin on niin sanottu turvalasi. Kirkasta lasia peittävämpi savu- tai kuviolasi parantaa yksityisyyttä.
Viimeistellyn ulkonäön vuoksi on tärkeää saada vesikytkennät kauniisti piiloon. Jos ei halua, että suihkukaappi hallitsee pesutilaa, kannattaa valita kevyt, kehyksetön malli. Esimerkiksi valkorakenteisessa, tummalasisessa kaapissa valkoinen saattaa nousta esiin häiritsevän voimakkaasti.
Ole suihkukaappia valitessasi kriittinen ja pohdi, kuinka eri vaihtoehtojen rakenteet ja ulkonäkö sopivat entiseen tilaan. Usein suihkukaapin asentamisesta aiheutuukin niin paljon muutoksia, että on viisasta remontoida koko pesutila.
Kipsi jalassa suihkuun?
Markkinoilla on malleja neliseinäisestä suihkukaapista pelkkään suihkuseinään. Hygieenisesti helpointa on, jos suihkukaapissa voidaan hyödyntää pesutilan lattiaa ja ainakin yhtä seinää. Jos suihkukaapissa on neljä seinää, tutki, pääseekö kaapin ja seinän välin pyyhkimään. Joissakin allasmalleissa on lattian puhdistusta helpottava irrotettava etupelti.
Allas on kosteusteknisesti lattiaa turvallisempi ja lapsiperheissä mukava vesileikkipaikka, mutta allas lisää erityisesti vanhusten liukastumisriskiä. Muuttuviin elämäntilanteisiin kannattaakin varautua valitsemalla malli, joka toimii myös silloin, kun asukas ei jostain syystä ole vetreimmillään. Mahtuuko kaappiin vaikka jalka kipsissä? Pääseekö suihkuun myös pyörätuolissa? Aukeaako suihkukaapin ovi helposti silloinkin, jos suihkun käyttäjä kaatuu lattialle?
Asiantuntijoina toimivat jyväskyläläiset insinööri Reijo Lindroos LVI-insinööritoimisto Lindroosista sekä arkkitehti Antti Nyyssönen Arkkitehtuuritoimisto AT:stä.
PikaliitinAhtaan tilan suihkuratkaisu
Jos suihkun alla ei ole ruhtinaallisesti tilaa, kannattaa jättää juoksuputki pois ja valita suihkukaappiin pikaliittimellä varustettu suihkusetti. Pikaliittimen nappia painamalla käsisuihkun saa vedettyä irti suihkuletkusta, ja veden ottaminen sankoon käy näppärästi. Pikaliitin estää lisäksi suihkuletkua kiertymästä.
Pikaliittimellä varustettuja suihkusettejä valmistaa muun muassa Grohe.
Uikku-liukuseinä, Hietakari Design
Muunneltavuus on Hietakari Designin tuotteissa keskeistä. Suihkukaappien, -nurkkien, ja -seinien korkeus, leveys ja viistous ovat muutettavissa, kehysprofiileja voidaan poistaa, materiaaleja vaihtaa tai yhdistää. Kuvassa Uikku-liukuseinä.

Tarvitaanko lupia?

Kun irrallinen suihkukaappi, -nurkka tai -seinä asennetaan entiseen pesutilaan, rakennuslupia ei tarvita. Jos esimerkiksi vaatehuone muutetaan suihkutilaksi, tarvitaan rakennusvalvontaviranomaisen toimenpidelupa. Yhtiömuotoisissa rakennuksissa lupaa hakee yhtiö, omakotitaloissa omistaja. Hakemukseen liitetään alan ammattilaisen laatimat vesi- ja viemäröintisuunnitelmat sekä selvitys siitä, kuinka tilojen kosteus- ja vesieristykset tehdään. Vaadittavat selvitykset on hyvä varmistaa oman kunnan rakennusvalvonnasta.
Kun hankit suihkukaappia:
– Selvitä, voitko käyttää yhtä tai kahta pesutilan seinää ja hankkia vain suihkunurkan vai tarvitsetko neliseinäisen kaapin.
– Valitse, käytätkö kaapin pohjana pesutilan lattiaa vai haluatko altaan.
– Mittaa tila tarkkaan ja hahmota kaapin sopiva muoto.
– Mieti, sujuuko pesutilan siivous vaivattomasti.
– Muista hyvä ilmanvaihto! Asiantuntijat suosittelevat koneellista ilmanvaihtoa.
 
Kauppaan katsomaan!
Suihkukaapin valintaa ja tilantarpeen hahmottamista helpottaa kaapin näkeminen koottuna. Jos olet valinnut kaappimallin kuvastosta, kannattaa etsiä myymälä, jossa voit käydä sitä katsomassa.
Yhteystietoja
– Aqua-Novitek, (02) 737 270, www.aquanovitek.fi
– Aquarius Import, 0105 626 825, www.gruppotres.it
– Compactsauna Finland, (09) 2486 0010, www.compactsauna.com
– Hansa´s Laatta Discounter, (09) 8559 0807, www.hansas.fi
– Hietakari Design, (02) 4340 580, www.hietakaridesign.fi
– IDO Kylpyhuone, (09) 6155 6619, www.idokylpyhuone.fi
– K-raudat kautta maan, www.k-rauta.com
– Laattapiste, (09) 878 031, www.laattapiste.fi
– Martti Landén, (0500) 454 934
– Miwatek, (02) 437 2900
– Profit-Keittiöt / Espoon Kalustetukku, (09) 8870 1515, www.kalustetukku.com
– Rautiat kautta maan, www.rautia.fi
– Sanka, (019) 517 730, www.sanka.fi
– Sanilux, (02) 2535 200, www.sanilux.fi
– Sentakia, (03) 734 6810, www.sentakia.com
– Suihkupiste Finland, (09) 276 6850, www.suihkupistefinland.fi
– Svedbergs, (09) 584 100, www.svedbergs.fi
– Suomen Talolaite, www.kylpyhuone.com
– Venuksen Kylpy, (09) 693 3636 tai 0400 620 063, www.venuksenkylpy.fi
– Vitrea, (09) 819 0450, www.vitrea.fi