Virkisty suihkussa
Kiinnitä suihku korkealle kattoon ja anna veden ryöpytä yllesi pehmeästi kuin kesäsade.
TEKSTI ANNE KYTÖLÄ
Päivitä kylpyhuoneesi tälle vuosikymmenelle ja vaihda entinen suihkusi uuteen. Tämän hetken muodikkaimmissa suihkuissa on suuret ja leveät suihkupäät, joista vesi helmeilee suihkuttelijan päälle lempeänä ja pehmeänä sateena. Perinteisten pyöreiden suihkupäiden rinnalle on nyt tullut muitakin muotoja.
Sadevaikutelma korostuu, kun suihku kiinnitetään kattoon. Käsisuihku täydentää setin ja on kätevä esimerkiksi silloin, kun et halua kastella hiuksiasi.
Markkinoilla on myös hierovia suihkuja. Jos aiot tehdä kylpyhuoneessa täysremontin, harkitse kiinteää suihkua, jonka putkiosat jäävät piiloon seinärakenteen sisään.
Kromi suosituin suihkun pinnoite
Suihkusettien valmistukseen voidaan käyttää ruostumatonta terästä, messinkiä sekä muovia. Ruostumaton teräs on niistä kestävin. Monet valmistajat käyttävät messinkiä, joka voidaan pinnoittaa esimerkiksi epoksimaalilla tai kromilla.
Pinnoitteista kirkas kromi pitää pintansa vuodesta toiseen: sitä ostetaan eniten. Himmeän mattapintainen satiinikromi oli jonkin aikaa muotisävy, mutta sen suosio on hieman laantunut. Jos arvostat luksusta, voit valita tuotteita, joissa on kromin seurana ripaus kultaa.
Valmistajat kiinnittävät paljon huomiota muotoiluun, sillä kuluttajat haluavat sisustaa pesutilansa yhtä tyylikkäiksi kuin koko kotinsa. Tarjolla on designtuotteita sekä pelkistetyn että koristeellisen tyylin ystäville.
Vanhaan arvomiljööhön sopivat hanat, jotka näyttävät ajan patinoimilta. Tekniikka säästää vettä Yksi henkilö kuluttaa suihkun aikana keskimäärin 50 litraa vettä. Normien mukainen suihkupää kuluttaa vettä 12 litraa minuutissa, joten varttitunnissa holahtaa viemäriin lähes pari sataa litraa.
Jos haluat pitää vesilaskusi kurissa, etsi tuotteita, joissa on vettä säästäviä ominaisuuksia. Vedenkulutus riippuu veden paineesta ja virtaamasta. Yksiotehanat säästävät vettä 10–30 prosenttia vanhoihin kaksiotehanoihin verrattuna. Hanat, jotka toimivat koskettamatta, säästävät vettä vielä enemmän. Veden virtaamaa voidaan rajoittaa ekonupeilla tai -vivuilla. Voit hankkia virtauksen rajoittimen myös vanhoihin vesikalusteisiin: suihkupään ja letkun tai sekoittimen ja suuttimen väliin asennettavan tiivisteen, joka vähentää veden maksimivirtaamaa 10–30 prosenttia.
Säästä vettä
Älä lotraa suihkun alla minuuttikaupalla.
• Sulje suihku siksi aikaa, kun saippuoit itsesi.
Suihkuta vettä pienellä paineella.
• Korjauta vuotava vesihana!
Lähteet: Kuluttajaviraston Eko-ostajan nettiopas sekä Motivan kotisivut.