Perheenlisäys sai tamperelaisperheen kaipaamaan wc:tä ja käsienpesumahdollisuutta myös kolmikerroksisen, 1927 valmistuneen talonsa yläkertaan.

Viialassa komeiden harjumaisemien keskellä sijaitseva idyllisen kaunis talo on valmistunut vuonna 1927 Messukylän kirjurille. Taloa oli vuosien varrella laajennettu, mutta ainoa wc, pesu- ja kodinhoitotilat sekä sauna sijaitsivat kellarikerroksessa. Portaiden ravaaminen kolmen kerroksen välillä vauvan kanssa ei houkuttanut, joten remonttia alettiin suunnitella hyvissä ajoin ennen vauvan syntymää.

Yläkerta oli suurimmaksi osaksi muutettu lämpimäksi jo aiemmin, mutta makuuhuoneessa ja porrastasanteella oli vinoa kattotilaa jätetty kylmäksi varastoksi. Se muutettiin nyt tyylikkääksi wc:ksi ja makuuhuoneen puolella liukuovilla erotetuksi, 4 metriä pitkäksi vaatekomeroksi ja varastotilaksi. Samalla tilava, aiemmin oveton makuuhuone sai kauniin, leveän lasiruutuoven. Lastenhuoneeseen asennettiin pienen tilan vuoksi taiteovi ja katto paneloitiin.

Toimenpidelupa riitti

Ongelmana oli, ettei yläkerrassa ollut valmiina sen enempää vesijohtoja kuin viemäriäkään. Kalliilta viemäröinneiltä kuitenkin vältyttiin, kun ratkaisuksi löydettiin Calliduksen sivustasyötöllä varustettu silppuava Sanipack-pumppu.

– Alimman kerroksen wc oli samassa linjassa, ja viemäröinnin ilmastointiputki meni sopivasti kulmassa, mutta putki oli liian kapea hyödynnettäväksi. Päädyimme silppuavaan järjestelmään, sillä muuten viemäröintitöitä olisi jouduttu tekemään kolmessa kerroksessa, ja niistä pyydetyt tarjoukset olivat todella kalliita, talon isäntä Ville Holopainen kertoo.

– Aiheesta oli yllättävän vaikeaa löytää tietoa, vaikka niitä kuulemma asennetaan paljonkin. Tarjouksien saaminen oli hankalaa, sillä monelle putkimiehellekin silppuava järjestelmä oli täysin tuntematon. Muutama oli jopa sitä mieltä, että ”sähkö ja vesi eivät kuulu yhteen”.

Silppuavan wc:n putkitukset olisi tarvittaessa voitu vetää vaikka katon kautta, mutta se olisi vaatinut eristystöitä. Tässä tapauksessa kylmä ja kuuma vesi sekä wc:n poistoputki koteloitiin alakerran wc:n ja keittiön tuuletusputken yhteyteen. Vesi tulee wc:hen keskimmäisessä kerroksessa sijaitsevasta keittiöstä.

Koska kyseessä ei ollut märkätila, rakennuslupaa ei tarvittu. Toimenpidelupaan riitti, että kaupungin rakennusvirastoon toimitettiin karkea selvitys siitä, mitä oltiin tekemässä sekä tiedot urakoitsijoista. Tosin noin 2 x 2 metrin tilaan tehtiin vedeneristykset varmuuden vuoksi, sillä siellä ei ole lattiakaivoa. Perheen Terhi-äiti on käsistään kätevä tee se itse -ihminen, joka auttoi tämänkin remontin eri vaiheissa sen, minkä kasvava vatsa salli.

– Wc-istuimen olisimme halunneet vähän kauemmas ovesta, mutta sen paikka määräytyi vanhan kylmävintin rakenteiden mukaan.

Seinällinen säilytystilaa. Valolistan isäntä toteutti itse, liukuovet Inarian.
Seinällinen säilytystilaa. Valolistan isäntä toteutti itse, liukuovet Inarian.

Remontti osina

Remontin kokonaisbudjetti oli noin 14 000 euroa, mikä sisälsi kaikki yläkerran materiaali- ja laitehankinnat sekä työt. Lisäksi summaan saatiin mahdutettua vielä pihan porraskaiteet ja muita pieniä pihan rakentamiseen liittyneitä hankintoja.

– Pyysimme ensin tarjouksia avaimet käteen -periaatteella, mutta päädyimme jakamaan remontin osiin. Näin selvisimme huomattavasti halvemmalla. Avaimet käteen -tarjousten keskiarvo oli noin 20 000 euroa, josta työn osuus olisi ollut noin puolet. Kaikki sujui pääosin hyvin, vaikka remontin valmistuminen lopulta vähän viivästyikin perheenlisäyksen johdosta. Viivästystä aiheutti kesken töiden myös putkimiehen vaihtuminen.

Pientä jälkiviisautta

Holopaiset antavat kiitosta Nekalan Rauta-Otralle hyvästä palvelusta. Kiitosta saa myös kriisitilanteessa auttanut Callidus.

– Kun tyttäremme Hilla oli juuri syntynyt, erehdyin kerran laittamaan pönttöön vauvan kosteuspeppupyyhkeen. Se oli niin joustavaa ja sitkeää materiaalia, että silppuri meni jumiin. Oma putkimiehemme oli matkoilla, joten soitin hädissäni Callidukseen, joka heti löysi uuden silppurit tuntevan putkimiehen avuksemme. Hän neuvoi, että silppurista lähtevän 32 millin viemäriputken kulmaa tulisi loiventaa. Vaikka laitevalmistaja lupaa silppurille jopa viiden metrin työntövoiman ylöspäin, 90 asteen kulma oli kuulemme hieman liian jyrkkä. Saimme jopa varmuuden vuoksi Callidukselta kokonaan uuden silppurin, jota ei kuitenkaan tarvittu, vaan vanha saatiin kuntoon. Kun putkimiehemme palasi matkaltaan, hän loivensi vesi- ja viemäriputkien tulokulmaa ohjeiden mukaan, mikä helpotti wc:n jatkokäyttöä.

Holopaiset ovat tyytyväisiä valintaansa.

– Netin keskustelupalstoilla silppuavia vessoja epäiltiin äänekkäiksi, mutta omamme on pieniääninen. Vetäessä kuuluu tietysti lyhyt rouhaiseva ääni, mutta muuten ääni ei pahemmin eroa normaalista vesivessasta.

Mittava projekti sujui niin hyvin, ettei jälkiviisaudelle pahemmin löydy sijaa.

– Wc:stä ulos tulevien putkien kulmanmuutoksella olisimme säästäneet yhden putkimiehenkäynnin. Silppurin alle voisi vielä laittaa kumitassut vähentämään murahdusta. Halutessa kotelointiin voisi lisätä muutenkin äänieristettä, mutta emme ole kokeneet sitä tarpeelliseksi, Ville Holopainen toteaa.

Purkuvaiheessa kannettiin noin 6 x 2 metrin kylmästä tilasta alas ja ulos 10 jätesäkillistä purkueristettä. Osa kylmävintistä oli eristetty ja muutettu makuuhuoneiksi jo aiemmin.
Purkuvaiheessa kannettiin noin 6 x 2 metrin kylmästä tilasta alas ja ulos 10 jätesäkillistä purkueristettä. Osa kylmävintistä oli eristetty ja muutettu makuuhuoneiksi jo aiemmin.

Silppuripumppu koteloitiin wc-istuimen viereen. Kaakeloitu huoltoluukku ei erotu suljettuna ja on helppo avata huoltotoimia varten. Myös koteloinnin päällä oleva massiivipuinen hylly on irrotettava.
Silppuripumppu koteloitiin wc-istuimen viereen. Kaakeloitu huoltoluukku ei erotu suljettuna ja on helppo avata huoltotoimia varten. Myös koteloinnin päällä oleva massiivipuinen hylly on irrotettava.

IDO Mosaik-istuimessa on automaattinen wc-raikastin ja pehmeästi sulkeutuva kansi. Mintunvihreät seinälaatat Pukkilan.
IDO Mosaik-istuimessa on automaattinen wc-raikastin ja pehmeästi sulkeutuva kansi. Mintunvihreät seinälaatat Pukkilan.

 Kaapistot rakennettiin itse Niiden takana on runsaasti säilytystilaa.
Kaapistot rakennettiin itse. Niiden takana on runsaasti säilytystilaa.