MAINOS

Saunan ja pesuhuoneen täysremontti – rivitaloasunto sai uuden ilmeen

Kylpyhuone

Rivitaloasunnon saunan ja suihkutilojen ilme muutettiin tyystin uusilla ideoilla. Saunaosaston ja pesuhuoneen perusteellinen muutos teetettiin ammattilaisilla.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Rivitaloasunto on tyypillistä 80-luvun tuotantoa, ja elämisen jäljet näkyvät vahvasti. Innokkaat ja kokeneet remontoijat kuitenkin pitivät perusratkaisuja hyvinä. Niiden pohjalta uudesta kodista saisi mieluisen kolmihenkiselle perheelle.

Myllerrys tulisi olemaan melkoinen. Kaikkien huonetilojen seinät, katot ja lattiat saisivat aivan uuden ilmeen. Kaapistot ja kodinkoneet vaihdettaisiin. Väliovet karmeineen uusittaisiin. Olohuoneen takka pesisi kasvonsa pintakäsittelyllä. Näyttävin uudistus toteutuisi saunassa ja pesuhuoneessa. Sieltä koko remontti myös aloitettaisiin – viisaasti.

Saunaosaston remonttiin kutsuttiin ammattilaiset apuun

Heti alkujaan oli selvää, että saunaosaston perusteellinen muutos teetetään ammattilaisilla. Luotettavasta remonttiliikkeestä oli kokemuksia jo vuosien takaa; Nallen kylpyhuoneet ja saunat oli osoittautunut hyväksi yhteistyökumppaniksi. Tarjousten vertailun jälkeen hintatasokin osoittautui sopivaksi.

Yrityksen omistaja ja nokkamies Juha Talvensaari kutsuttiin paikalle. Suunnittelu käynnistyi. Yhdessä käytiin läpi toteutusvaihtoehtoja ja materiaaleja. Nopeasti yksityiskohdatkin hioutuivat mieleisiksi.

Saunan ja pesuhuoneen pohjapiirros
Pohjapiirros: Sauna on vain 1,7 x 1,7 metriä ja pesuhuonekin alle 3,5 neliötä. Silti kokonaisuus ei vaikuta lainkaan ahtaalta.

Juha Talvensaaren mukaan yhteistyön tärkeimpiä edellytyksiä ovat luotettavuus ja ammattitaito. Remontin suunnittelussa kannattaa muistaa pari olennaista perusasiaa: mikä on järkevää ja mikä mahdollista.

– Kokemukseni on osoittanut, että aina on järkevää tukeutua standardeihin. Suihkutilojen minimimitat, hanojen ja pesualtaiden korkeudet, lauteiden syvyydet ja etäisyydet ovat muotoutuneet järkeviksi kokemusten myötä, Juha luettelee. Niitä noudattamalla asiakkaan ei tarvitse jälkeenpäin harmitella huonosti toimivia tiloja.

Sauna ja pesuhuone pysyvät alkuperäisillä paikoillaan

Suunnitelmat kiteytyivät ja saunan ja pesuhuoneen välinen seinä päätetään purkaa. Seinistä ja lattioista piikataan pois vanhat laatat. Saunan seinät revitään paljaiksi runkorakenteita myöten. Samoin katot.

Saunaremonttiin tuli pakollinen parin viikon tauko, kun pesuhuoneessa havaittiin kosteusvaurio. Maanvarainen betonilaatta ei ollut aivan kuiva. Syyksi otaksuttiin taannoinen talon salaojituksen puute, joka oli korjattu vasta muutama vuosi sitten. Kosteus oli päässyt nousemaan kapillaarisesti betonilaattaan, mutta ei ollut kuivunut tiiviin laattapinnan alla.

Pesuhuoneessa havaittiin kosteusvaurio

Täsmäkuivaimen avulla betonilaatta kuivattiin vesieristys- ja laatoituskelpoiseksi. Kuivaimen sähkövastus lämmittää lattiaa jaksoittaisesti. Puhallin työntää kostean ilman ulos taipuisaa putkea myöten. Syntyy niin sanottu kesätuuli-ilmiö. Samalla remontoitavaan tilaan saadaan pölyämistä vähentävä alipaine.

Märkätilan kuivaus pesuhuoneremontissa
Täsmäkuivain

Kuivattamisen jälkeen seinät ja lattiat tasoitettiin ja niihin asennettiin Ardex-vesieristys. Remontin yhteydessä laadittiin märkätila-pöytäkirja, josta ilmenevät esimerkiksi kuivumisajat, vesieristystyön vaiheet ja käytetyt tuotteet. Taloyhtiön edustajan nimikirjoituksellaan vahvistama pöytäkirja on tärkeä dokumentti esimerkiksi vakuutusyhtiötä varten.

Juha Talvensaari lähettää määräajoin remonttikohteittensa märkätila-pöytäkirjat VTT:lle, joka ylläpitää luetteloa vesieristämisen ammattilaisista ja valvoo sertifiointeja.

– Menetän sertifikaatin, ellen osoita pöytäkirjojen avulla pitäväni yllä ammattitaitoani, Juha Talvensaari kertoo.

Vesieristämisen jälkeen pesuhuoneen seinät ja lattiat laatoitettiin ja saumattiin. Selkeä yksinkertaisuus oli valttia. Seinien laatat ovat eleettömän valkoiset. Kookkaina ne kuitenkin muodostavat kauniin kokonaisuuden. Lattian neliönmuotoinen, ruskea peruslaatta on tasapainoisen hillitty.

Saunan paneelit kotoista leppää, väliseinä lasia


Pesuhuoneen lasiseinä. Lasiseinän läpi avautuu näkymä pesuhuoneeseen. Kiuas on upotettu alalauteeseen
.

Saunan seiniin ja kattoon asennettiin SPU-polyuretaanieristeet ja paneloinnin taustapuolen tuuletuksen varmistava rimoitus. Leppäpaneelit kiinnitettiin niihin hakasnaulaimella. Panelointi aloitettiin katonrajasta, jolloin näkyvimmille paikoille saatiin kokonaiset paneelit.

Myös katot paneloitiin lämpimän sävyisellä leppäpaneelilla. Saunassa takaseinän lähistölle upotettiin rivi pienen pieniä led-valoja. Lisäksi lauteiden alla on perinteinen saunavalo tunnelmaa luomassa.

Lasinen väliseinä oli Juha Talvensaaren ehdottama. Siitä myös asukkaat innostuivat ja ovat hyvin tyytyväisiä. Seinä kiinnitettiin paikoilleen metallilistojen avulla. Lattiaan se tuettiin metallisen jalan varaan.


Teräsjalka: Lasiseinän tukena on lattiaan kiinnitetty teräsjalka.

– Lasiseinä jää irti lattiasta kymmenkunta senttiä. Ilmanvaihdon kannalta ratkaisu on hyvä. Myös siivoaminen on helppoa, kun lattiassa ei ole likaa keräävää listaa, Juha Talvensaari myhäilee.

Lasiseinä ja kokolasinen ovi lisäävät avaruutta, kun neliöitä on niukasti. Lisäksi saunan lauteilta voi seurata pienen naperon vesileikkejä pesuhuoneen puolella.

Lauteet ja kiuas – peruselementtejä ja luovuutta


Upotettu kiuas: Alalaude runkoineen on paikalla toteutettua mittatilaustyötä.

Ylälaude on rautakauppojen myymä peruselementti. Se lepää seinään kiinnitettyjen kannattimien varassa. Alalaude rakennettiin mittojen mukaan kiinteäksi. Seiniin kiinnitetty runkorakennelma on 45 x 70 mm:n mäntysoiroa. Lauteiden leppälaudat on piilokiinnitetty alakautta ruuveilla.

Harvian lattialla seisova pilarikiuas työntyy alalauteen läpi. Umpivaipan ansiosta suojaetäisyydet ja tilantarve ovat pieniä, joten lauteet voivat olla hyvin lähellä kiuasta. Ruostumatonta terästä oleva upotuskaulus viimeistelee läpiviennin.

Ala-askelmana toimiva irtopenkki on Juha Talvensaaren käsialaa ja valmistui kotiautotallissa iltapuhteena.

Pesuhuone on pieni tilaihme


Pieneen pesuhuoneeseen mahdutettiin suihkun ja pesualtaan lisäksi pesukone. Lasinen suihkuseinä kääntyy saranoiden varassa antaen lisää tilaa pesualtaan luo.

Pesuhuoneeseen saatiin sopimaan suihkun ja pesualtaan lisäksi myös pyykinpesukone, joka aiemmin oli sijoitettu vieläkin ahtaampaan wc-tilaan.

Pesualtaan alla olevan kaapin vetolaatikoissa on välttämätöntä säilytystilaa. Pesualtaan ja suihkutilan välinen lasiseinä on saranoitu. Oivallinen ratkaisu antaa altaan vierelle lisää liikkumatilaa.


Kuva : Pesukone mahtui kätevästi työskentelytason alle.

Näin remontti eteni

1. Kosteusvaurion huolellinen kuivaus pitkitti remonttia parilla viikolla. Silti perusteellinen saunatilojen uudistaminen kesti vain reilun kuukauden.

Kosteusvaurion kuivatus pesuhuoneessa

2. Arne Kivisild on ollut yrityksen luottomies jo useita vuosia. Hänen vastuullaan on usein vaativimmat työt, ellei itse yrittäjä ota niitä hoitaakseen.

remonttimies Arne Kivisild asentaa saunan eristeitä

3. Lattiat ja pesuhuoneen seinät laatoitettiin ennen panelointia. Isokokoiset, eleettömät laatat korostavat yksinkertaista ja tyylikästä pesuhuonetta. Juha Talvensaari valvoo tarkasti, että työmaalla kaikki sujuu suunnitelmien mukaisesti ja työn jälki on moitteetonta.

pesuhuoneen laatoituksen saumaus

4. Ylälaude asennetaan seinään kiinnitettävien kannattimien varaan.

Saunan ylälauteen asennus

 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

kosteusvaurio kylpyhuoneremontti pesuhuone saunaremontti