Näin puhdistat kaakelilaatat
Kun valitset kylpyhuoneen laattoja, mieti värien ja kuvioiden lisäksi myös sitä, mitä laatat vaativat siivouspäivänä.
Teksti Anne Kytölä
Kuva maahantuojan
 
1. Nyrkkisääntö kuuluu: Laattojen puhdistaminen on sitä helpompaa ja nopeampaa mitä sileämpiä laatat ovat. Karhea pinta ja koukerot vaativat enemmän vaivannäköä.
 
2. Hapan aine poistaa kalkkisaostumat
Veden kalkki jättää keraamisiin laattoihin ikäviä jälkiä, jotka eivät välttämättä irtoa yleispuhdistusaineella. Kalkkisaostumiin tehoaa hapan puhdistusaine. Kuluttajalehden 8 / 2004 testin mukaan parhaiten kalkkisaostumiin tepsivät Ajax Kylpyhuone ja Cif Bath&Shower. Lehti testautti kymmenen kalkinpoistoon tarkoitettua puhdistusainetta Työtehoseuran kotitalousosastolla. Vertailuaineena käytettiin etikkaa, joka poistaa kalkin tehokkaasti esimerkiksi kahvinkeittimistä. Kylpyhuoneen kalkkitahroista etikka ei selvinnyt kovin hyvin. Puhdistustuloksesta tuli epätasainen, koska pintajännitys sai etikan pisaroitumaan kaakelien pinnalle.
 
3. Likaa hylkiviä ja itsepuhdistuvia laattoja
Jos säännöllinen kalkinpoisto-operaatio ei houkuttele, harkitse likaa hylkiviä tai itsepuhdistuvia laattoja. Ne ovat jonkin verran tavallisia kalliimpia, mutta valmistajan mukaan ne säästävät seinien jynssäämiseltä. Saksalaisten itsepuhdistuvien laattojen salaisuus on Hydrotect-nimellä rekisteröity pinnoite. Titaanioksidia sisältävä pinnoite reagoi valoon ja veteen. Laatan pintaan kertyvä orgaaninen lika hajoaa ja huuhtoutuu pois. Ilma pysyy raikkaana, koska laatan pintaan aktivoituva happikalvo estää muun muassa homesienten kasvua.
 
4. Suihkuta pinnat ennen pesua
Käytä suojakäsineitä, kun peset kaakelipintoja happamalla puhdistusaineella. Älä käytä klooripitoisia aineita yhtä aikaa happamien aineiden kanssa. Suojaa laattojen saumoja hapoilta suihkuttamalla pinnat ennen pesua kädenlämpöisellä vedellä. Suihkuta pintaan puhdistusainetta ja anna sen vaikuttaa käyttöohjeen mukaan. Pese sieniliinalla tai paneeliharjalla, jonka etuosassa on pidempiä harjaksia. Huuhtele kädenlämpöisellä vedellä ja kuivaa.
 
5. Tee saumoista likaa sietävät
Kiinnitä huomiota myös saumausaineeseen. Perinteinen huokoinen saumauslaasti imee vettä ja likaa ja tummuu vuosien saatossa. Saumat sietävät likaa paremmin, jos suojaat ne erikseen myytävällä suoja-aineella tai valitset sauma-aineen, jossa vahvistava sideaine on valmiina.