Perhe rakensi kylpyhuoneen ullakolle

Kaakkoissuomalainen perhe rakennutti 1950-luvulla valmistuneen talon ullakolle kylpyhuoneen ja kodinhoitohuoneen yhdistelmän.
Perhe oli asunut talossaan reilun vuoden. Maanalaisessa kellarikerroksessa sijaitseva suihkutila ajoi toki asiansa, mutta vanhempien makuuhuoneen ja lastenhuoneen sijoittuminen yläkertaan rohkaisi rakentamaan uudet wc- ja pesutilat kylmän ullakon paikalle. Myös talven kokemukset viileässä kellarisuihkussa vauhdittivat kylppärin rakentamista yläkertaan. Alkuun suunniteltiin pelkkää wc:tä yläkerran vaatekomerotilaan, koska urakka olisi vaatinut vähemmän lvi- ja sähkötöitä. Investointi kylpyhuoneeseen on osoittautunut kuitenkin onnistuneeksi ratkaisuksi. Nyt aamu- ja iltatoimet ja pyykinpesu sujuvat sutjakasti Kymijoen maisemia ihaillen.
Remontin kokonaisvastuu yhdelle yritykselle
Pihan puolella noin viiden neliön tilassa olleet pyykkinarut kielivät ullakon aiemmasta käytöstä. Yläkerran toinen pitkä sivu jäi edelleen kylmäksi, joten talon henkeen ja tyylin kuuluvaa tilaa on edelleen käytössä.
Kylpyhuoneen rakentaminen vanhan talon yläkertaan edellyttää rakennuslupaa. Perheen aiemmat kokemukset rajoittuivat pintaremontteihin. Isän ja äidin työpäivien jälkeistä yhteistä vapaa-aikaa verottavat tietysti muutkin omakotiasumisen vaatimat työt. Siksi hankkeen toteuttajaksi haettiin kumppania, jolla on kosolti kokemusta myös vanhojen kohteiden kylpyhuoneremonteista. Kokonaisvastuu suunnittelusta toteutukseen, työnjohto ja lupa-asiat keskitettiin yhdelle taholle. Kumppaniksi valittiin Rusthollin Kouvolan toimipiste.
Kunnollinen suunnittelu on tärkeää
Suunnittelun tärkeyttä ei voi korostaa liikaa – se nähtiin tässäkin remontissa. Kokonaispalvelua tarjoavan yrityksen verkosto koostuu eri ammattilaisista. Palvelun myyjän intressi on luonnollisesti saada sopimus syntymään. Se ei aina merkitse loppuun saakka mietittyä suunnittelua. Tila- ja kalustevaihtoehtojen kartoittaminen vaatii aikaa. Toisaalta laajeneva suunnitelma voi johtaa kustannusten karkaamiseen asiakkaan asettamista raameista.
Perheen lähtökohta oli saada toimivat peseytymis- ja wc-tilat ikkunalliseen ullakkotilaan. Joelle antavaa ikkunaa ei haluttu korvata seinällä, vaikka se olisi säästänyt kustannuksia. Ensimmäisen myyjän tekemässä suunnitelmassa tilan perällä oli wc-istuin, sitten suihku ja sitten käsienpesuallas.
Rakennuslupahakemusta varten kohteeseen tutustunut suunnittelija ehdotti, että kaltevan katon ja kylpyhuoneen väliin jäävästä kylmästä, matalasta tilasta olisi tehty varasto. Oven tekeminen seinään olisi kuitenkin edellyttänyt patterin siirtoa, joten hankkeesta luovuttiin.
Toteutettuun ja selkeästi alkuperäistä kalliimpaan suunnitelmaan päädyttiin remontista vastaavan asentajan ja työnjohtajan käyntien jälkeen. Kolmas suunnitelma laajensi hanketta ratkaisevasti, sillä kylpyhuoneesta tuli myös kodinhoitohuone.
Asentaja otti puheeksi mahdollisuuden siirtää myös pyykinpesukoneen yläkertaan, koska siellä on myös pääosa perheen vaatekaapeista. Laajentamalla pinta-alaa ulkoseinän suuntaan seinän ja katon taitteeseen saatiin sopimaan rinnakkain pesukone ja kuivausrumpu. Lisäksi koneiden alle syntyi säilytystilaa ja työtason alle saatiin kätevät likavaatekorit. Tason päälle jäi sopivasti silitystilaa.
Luksusta aamuihin
Uusi kylpyhuone toi toimivaa tyyliä perheen aamu- ja arkielämään, joka helpottui monin tavoin. Aamusuihku ja wc ovat nyt vain muutaman askeleen päässä makuuhuoneista. Valoisa ja raikas kylpyhuone on kaikin puolin käytännöllinen ja toimiva. Varsinkin kesän helteillä kylpyhuoneen ikkuna pidetään auki lähes koko ajan.
Tarvittaessa ulkoseinään asennettu puhallin imee kosteuden tehokkaasti ulos. Ikkuna kannatti säilyttää siksikin, että se tuo tilaan valoa ja kauniin jokimaiseman. Lattialämmitys lämmittää kylmien kellarisuihkujen jälkeen myös mieltä.
Paljonko maksoi?
Remontin laajentaminen nosti kustannuksia. Kylpyhuoneurakka kylmälle ullakolle edellyttää monenlaista osaamista. Ammattilaisen työ, suunnittelu ja materiaalit maksavat. Kaakkoissuomalaisen perheen remontti työllisti myyjää, suunnittelijaa, asentajia, työnjohtajaa, putki- ja sähkömiehiä, kuljetusliikkeitä, kunnan rakennustarkastajaa ja paikkakunnan rakennus- ja kalustetarvikeliikkeitä.
Alustavissa arvioissa kylpyhuoneen rakentamiseen budjetoitiin 20 000 euroa, joka on tekijän arvion mukaan keskimäärin näin kattavan urakan hinta.
Alakerran wc:n sisällyttäminen samaan urakkaan tuntui järkevältä. Muutaman tuhannen euron lisäinvestointi on ollut hintansa väärti. Toimivaksi ja viihtyisäksi valmistuneen kylpyhuoneen budjettia venytettiin noin kolmanneksella.
Lopulliset kustannukset kaikkine kuluineen nousivat lähes 30 000 euroon. Pääurakointi ja siihen liittyvän työn osuus haukkasi loppusummasta liki puolet. Laskun maksamista kevensi tyytyväisyys lopputulokseen, tieto rakenteiden turvallisuudesta ja kotitalousvähennyksen realisoituminen piakkoin.
Remontista kertyi paperi poikineen
Kylpyhuoneremontista kertyi tuhti nivaska papereita. Pelkästään laskuja erittelyineen on toista kymmentä ja muita asiapapereita toinen mokoma lisää:
- kauppasopimus
- toimitusseloste
- tilausvahvistus
- asemapiirros
- pääpiirros, pohjapiirros ja leikkaus
- rakennuslupahakemus
- päätös rakennusluvasta
- laskut pääurakoinnista, sähkö- ja putkitöistä, rakennuslupapäätöksistä ja lisähankinnoista
- takuutodistus
- laskuerittely verottajalle kotitalousvähennystä varten