Kylpyhuoneen kalusteissa on mistä valita!
Kylpyhuonekalusteiden trendeissä näkyvät nyt eri aikakaudet. Selkeän antiikin, runsaan renessanssin, käytännöllisen funkiksen ja riisutun minimalismin tyylipiirteitä maustaa ripaus bysanttilaista loistoa. Tyylejä myös sekoitetaan reilusti.
Teksti Anne Lahtinen
Kuvat valmistajien ja maahantuojien
  
Huom! Tiedot vuoden 2005 tasolla.
  
Kvik
Tummien tammimelamiiniovien reunat ovat alumiinivaikutelman antavaa muovia. Valmistaja Kvik.
Calidris, Dansani
Kestävän muotoilun ajatusta toteuttavan tanskalaisen Calidris-sarjan peruselementtinä on 19,2 x 19,2 cm:n neliö, joka mahdollistaa kaikenkokoisten tilojen sisustamisen. Oviin ja laatikoihin ei tarvita vetimiä. Kalusteryhmien hinnat alkaen 2 688 euroa. Valmistaja Dansani, myynti Laattapiste.

  

 
Kylpyhuonekalusteiden kansainväliset trendit tulevat Suomeen 3-4 vuoden viiveellä. Alan ammattilaiset hakevat vaikutteita useimmiten Italiasta ja Frankfurtin kansainvälisiltä messuilta ja seuraavat tiiviisti myös Tukholman ja Oslon tapahtumia. Myös lisääntynyt matkailu tuo piristäviä ideoita suomalaisiin kylpyhuoneisiin.
 
Tällä hetkellä Italian markkinoita valtaavat siniset ja purppuranväriset kylpyhuonekalusteet. Pohjoismaiden messuja hallitsevat tummat, kirsikkapuiset sävyt, petsatut kalusteet ja massiivitammi, joita on paljon myös suomalaisten kalustajien tuotevalikoimissa.
 
Kylpyhuoneen kalustus lähenee muita huoneita
Kylpyhuoneen kalustus on lähentynyt kodin muiden huoneiden kalustusta. Esimerkiksi keittiökalusteissa suositut lasi- ja alumiinikehykset tuovat nyt trendikkyyttä myös kylpyhuoneisiin.
 
Uuden tai remontoidun kylpyhuoneen pesuallas on yhä yleisemmin moderni, vapaasti tason päällä seisova allas tai yhtenäinen valumarmorinen allastaso. Lastu- ja mdf-levyjen rinnalle materiaalivaihtoehdoksi on noussut muun muassa aito puuviilu.
 
Useimpia suomalaisia kylpyhuonekalustajia miellyttää selkeä, klassisen pelkistetty tyyli tai luonnonläheinen rustiikki. Kaarevat, pyöreät ja pehmeät muodot ovat pidetyimpiä.
 
Väriksi valitaan mielellään tuttu ja turvallinen valkoinen tai harmaa. Myös koivu-, tammi- ja kirsikkapuu sekä erilaiset lämpimät beigen sävyt ovat tasaisen suosittuja.
 
Ikä vaikuttaa valintoihin: nuori sukupolvi alkaa jo tehdä rohkeasti perinteistä poikkeavia ratkaisuja. Toisaalta nuoret saattavat olla myös kaikkein konservatiivisimpia kalustajia.
 
Kylpytilaan halutaan kuitenkin ainakin kevyt ylellisyyden henkäys. Moderni allaskaappi saa luontevasti päällisekseen massiivisen tammipuutason. Seinä voidaan rakentaa pikkuruisista, helmenhohtoisista mosaiikkilaatoista. Myös entistä suuremmat, koristeellisesti kehystetyt peilit tuovat ylellisyyttä.
 
Tema Autumn, Tema Trading
Tämän vuoden norjalaisia uutuusmalleja ovat Tema Autumn ja Tema Trend. Kuvassa Autumn, leveys 120 cm, hinnat alkaen 2 690 euroa. Valmistaja Tema Trading, maahantuonti ja markkinointi Suihkupiste Finland.
Gentia Luxus, K-rauta ja Rautia
Grafiitinharmaisiin kaappeihin yhdistetty musta graniittitaso, teräsallas ja kaareva, valolippainen peili luovat ylellistä tunnelmaa. Gentia Luxus -sarjan kalustepaketin hinta (ilman hanaa) 1 365 euroa. Myynti K-rauta ja Rautia.
Trend, IDO
Valkoisessa korkeakiiltoisessa allaskaapissa on kaksi laatikkoa, joissa on lovi vesilukolle ja poistoputkelle. 60 cm leveä kaappi on Trend-sarjan uusin tulokas. Hinta 489 euroa, valmistaja IDO. Tasoallas on keraaminen Wave, 245 euroa.

 

 
Hahmota tila etukäteen valmiiksi asti
Kylpyhuone suunnitellaan yleensä kokonaisuutena. Ensin valitaan värimaailma, laatat ja suihkukalusteet, ja vasta sen jälkeen muu kalustus. Kalustukselle pitäisi kuitenkin muistaa varata jo alusta alkaen tarpeeksi tilaa.
 
Lisäksi esimerkiksi sähkö- tai lvi-liitäntää vaativien kalusteiden paikkojen pitäisi olla selvillä jo asennusvaiheessa; muuten haave peilin molemmille puolille asennettavista loisteputkista voi jäädä toteutumatta.
 
Kylpyhuoneen sisustuksesta päättää yleensä perheen nainen, joka siis kannattaa ottaa mukaan suunnittelutiimiin jo alusta alkaen.
 
Kalustevalintaan ja kalusteiden sijoitteluun vaikuttaa eniten se, mitä kaikkea tilassa on tarkoitus tehdä. Meikkaako perheen naisväki kylpyhuoneen peilin edessä? Pestäänkö kylpyhuoneessa myös pyykkiä? Onko jollain käyttäjistä liikuntarajoite, jonka huomioiminen helpottaisi hänen toimiaan? Myös tulevien muutosten mahdollisuus kannattaa huomioida. Kylpyhuonetta käytetään vuosikausia, ja käyttäjät ikääntyvät.
 
Novart
Valumarmorialtaat, fasettihiotut peilit ja ovien hillityt kuviot luovat ajatonta kylpylätunnelmaa. Kylpyhuoneryhmä kahdella valumarmorialtaalla peileineen, valoineen ja kalusteineen 3 085 euroa. Valmistaja Novart.
Provence, Domus Yhtiöt / Villa-keittiöt
Sivukaapissa on seitsemän laatikkoa, joissa pikkutavarat pysyvät järjestyksessä. Tunnelmallista Provence-sarjaa valmistaa Domus Yhtiöt / Villa-keittiöt.

 

Kylpyhuonemyyjä kotikäynnille?
Kylpyhuoneen kalustaja tekee päätöksensä sekä ulkonäön että hinnan perusteella. Moni säästää ja kalustaa vasta sitten, kun voi hankkia juuri sen tuotteen, josta eniten pitää. Kalliimpaa hintaa perustellaan usein järkevästi kylpyhuoneen pitkällä käyttöiällä.
 
Kalusteet hankitaan lähes aina erikoisliikkeestä, jolloin asiakas saa halutessaan myös sisustusalan ammattilaisen palvelun. Ammattitaitoiset myyjät käyttävät apuna kolmiulotteisia tietokoneohjelmia, joilla erilaisia ratkaisuja voidaan vertailla tietokoneen näytöllä.
 
Ostajan kannattaa myös rohkeasti pyytää myyjää kotikäynnille, vaikka se meillä Suomessa vielä onkin harvinaista. Remonttia tehtäessä kalustehankinnat ovat yleensä osa kokonaiskauppaa, ja yksi jälleenmyyjä myy kaiken suihkusta alkaen. Kun myyjä on sekä nähnyt talon piirustukset että käynyt paikalla, hän osaa huomioida perheen tarpeet paremmin.
 
Kerää ideat talteen
Kalustemyyjän ihanneasiakas tietää tyylinsä ja unelmansa mutta ei ole laatinut liian valmista suunnitelmaa. Selaa lehtiä ja leikkaa innostavimmat ideat talteen.
 
Tutki Internetiä ja soita myyjälle, jos näet jotain kiinnostavaa ja haluat tietää lisää. Kun asiakas kertoo toiveistaan ja myyjä paneutuu asiakkaan tarpeisiin, lopputulos on paras mahdollinen. Unelmakylppäri voi rakentua vaikka yhden idean ympärille!
 
Indogo, Svedbergs
Asuntomessuilla kesällä 2004 esitellyn RTV-pintamate- riaalitalon kylpyhuone- kalusteet ovat vaalennettua tammea. 120-senttinen Indigo-kaapisto, malja-allas ja mattakromivetimet 2 133 euroa. Valmistaja Svedbergs, myynti RTV-yhtymä.
Line, Vedum Bad
Tammirunkokaapisto on 90 cm leveä ja siinä on valumarmoriallas. Line-allaskaapisto 1 379 ja korkea kaappi 789 euroa. Valmistaja Vedum Bad, maahantuoja Evimex.
Novolux, Sanka
Pelkistetyssä Novoluxin kaapistossa on kosteutta kestävä melamiinipinta. 120 cm leveän allas- ja peilikaappikokonaisuuden hinta 2 255 euroa. Valmistaja Sanka.

 

Suosi ammattilaisia
Kun käytät oikeassa paikassa ammattilaisen apua, säästät aikaasi, hermojasi ja kustannuksiasi. Kokonaisvaltaista asennus- ja remonttipalvelua tarjoavia yrityksiä on paljon. Muista, että voit vähentää palkkiot verotuksessa. Sähkö- ja vesieristys on aina teetettävä ammattilaisilla, mutta kalusteet voit koota itsekin, jos olet käsistäsi kätevä. Tehtaiden asentajat antavat tarvittaessa ohjeita.
 
Suojaa kalusteet roiskeilta
Kylpyhuonekalusteissa on kosteudensuojakäsittely, joka varjelee niitä ilmankosteudelta. Suora kastuminen kuitenkin lyhentää käyttöikää. Älä sijoita kalusteita suihkun lähelle suojaamatta niitä suihkukaapilla tai -seinällä. Jos et voi välttää veden roiskumista kalusteille, kuivaa ne käytön jälkeen. Muista myös hyvä tuuletus.
 
Fino Bronze, Puustelli
Metalliovet ja kuultavat muovilaatikot luovat kylpyhuoneeseen modernin ilmeen. Fino Bronze -ryhmän hinta noin 1 400 euroa. Valmistaja Puustelli.
Kapustarinta, Nelko
Oviin upotetut laatat ovat Kapustarinta-sarjan erikoisuus. Niita voidaan käyttää koko tilan laatoituksessa. Kokonaisuuden hinta 1 935 euroa. Valmistaja Nelko.
Contatto, Branchetti
Erikoiset muodot ja värit ovat aistikkaita. 90-senttisen Contatto-kokonaisuuden suositushinta on 1 586 euroa. Valmistaja Branchetti, myynti Aquarius Import Oy.

 

Yhteystietoja
Asiantuntijoina artikkelissa toimivat Greger J. Blomster (Kvik), Boris Höglund (Temal), Leena Kemppainen (Svedbergs), Ralf Koivula (Sanka), Harri Lampinen (Gustavsberg), Jari Nyholm (Suihkupiste Finland), Jukka Suonpää (Novart) ja Pasi Westman (Aquarius Import). He osallistuivat joulukuussa 2004 Suomelan järjestämään Kylpyhuonekalustefoorumiin.
– Aquarius Import, 010 562 6825, www.aquarius.fi
– Avestia, (02) 777 3513, www.avestia.fi
– Domus Yhtiöt, (05) 885 200, www.domus.fi
– Evimex, (09) 350 5950, www.evimex.fi
– Finnmirror, (03) 511 61, www.finnmirror.fi
– Gustavsberg, (09) 3291 8811, www.gustavsberg.com
– Home 4 You, (09) 750 331, www.home4you.fi
– IDO Kylpyhuone, 0203 56550, www.idokylpyhuone.fi
– Kvik, (09) 7268 8280, www.kvik.fi
Laattapiste, (09) 878 031, www.laattapiste.fi
– Nelko, (017) 770 5700, www.nelko.fi
– Novart, (03) 887 711, www.novart.fi
– Onninen, 020 485 5111, www.onninen.fi
– Profit-kylpyhuoneet, (09) 8870 1515, www.profit-keittiot.fi
Puustelli Group, (02) 535 6111, www.puustelli.com
Rautakesko, www.rautakesko.fi / K-rauta, www.k-rauta.fi / Rautia, www.rautia.fi
– RTV-Yhtymä, (019) 7421, www.rtv-yhtyma.fi
– Sanilux, (02) 253 5200, www.sanilux.fi
– Sanka, (019) 517 730, www.sanka.fi
Kylpyhuonetukku / Solitek, (09) 838 6010, www.kylpyhuonetukku.fi
Suihkupiste Finland, (09) 276 6850, www.suihkupistefinland.fi
– Svedbergs, (09) 584 100, www.svedbergs.fi
– Temal, (09) 292 3010, www.temal.fi
– Vakiometalli, (015) 756 630, www.vakiometalli.fi
– Westerbergs Badrum, 0207 435 000, www.westerbergs.com