Ensimmäiseksi kannattaa ottaa esiin lyijykynä ja ruutupaperia: Listaa paperille, mistä asioista pidät nykyisessä kylpyhuoneessasi. Mitkä ratkaisut toimivat ja mitä haluat nähdä myös uudessa tai uudistetussa kylpyhuoneessa? Mitä asioita, materiaaleja, muotoja tai värejä et sinne halua? Millainen on unelmiesi kylpyhuone?

Jos et ole varma, millaisen tunnelman haluat kylpyhuoneeseesi, kerää lehdistä kuvia. Tutki kuvia ja mieti, mikä sinua niissä viehättää. Onko se väritys, valaistus, kaapistojen materiaali vai muotoilu?

Kuinka monta ihmistä käyttää kylpyhuonetta? Voiko tilaa jakaa niin, että huoneessa voi olla yhtä aikaa useampi ihminen? Aamun ja illan ruuhkia helpottaa esimerkiksi kaksi pesuallasta.

Ota mitat ja piirrä pohjapiirros. Kun unelmat on kirjattu, ota metrimitta ja kartoita todellisuus: minkä kokoinen tila sinulla on käytettävissäsi?

Kun remontoit vanhaa, merkitse mitat, ikkunoiden ja ovien paikat, vesijohdot ja viemäreiden paikat kylpyhuoneen pohjapiirrokseen.

Kaapistoja voit asetella vapaasti, mutta normaalia kylpyhuoneremonttia tehdessä on järkevintä tyytyä olemassa oleviin viemäri- ja vesipistepaikkoihin. Laajoissa remonteissa niidenkin paikkoja voidaan vaihtaa, mutta rahaa kuluu – totta kai – enemmän.

Mitä pienempi tila on, sitä tärkeämpää on suunnittelu. Tutustu kylpyhuonekalustajien tuotteisiin ja pyydä ideoita. Monilla valmistajilla on ahtaisiin tiloihin suunniteltuja litteitä kaappeja ja hyllyjä, joilla kylpyhuoneeseen saadaan säilytystilaa. Tarvitset myös reilusti laskutilaa erityisesti pesualtaan ympärille.

Ota pohjapiirustus mukaan myymälään ja jatka suunnittelua ammattitaitoisen myyjän kanssa.

Käytä aikaa suunnitteluun. Uuden talon rakentajan kannattaa panostaa suunnitteluun ja käyttää apuna sähkö-, vesi- ja viemäröintiasiat tuntevia ammattilaisia.

Toimivan kylpyhuoneen lähtökohta on hyvin suunniteltu pohja. Veden tulo- ja menopaikkoja ei kannata lyödä lukkoon, jos perussuunnittelu on kesken. Väärään paikkaan sijoitettu lattiakaivo ei siirry kuin piikkaamalla.

Mieti kylpyhuonekalustus mahdollisimman pitkälle jo talon suunnitteluvaiheessa. Montako hanaa ja allasta kylpyhuoneeseen tulee? Minne sijoitat viemärit?

Peilien ja peilikaappien läheisyyteen tarvitaan sähköpistorasioita, ja mitä lähempänä suihkua ollaan, sitä paremmin suojattuja niiden tulee olla.

Kuinka helposti tiloja voi muunnella myöhemmin, kun perheen koko ja ikärakenne muuttuvat? Jos suinkin voit, varaudu suunnitelmissa tulevaisuuteen. Rakenna sellainen kylpyhuone, jossa on hyvä olla myös silloin, kun liikkuminen on hankalaa joko iän, sairauden tai vaikka leikkauksen jälkeen.

Ikkuna tuo kylpyhuoneeseen päivänvaloa, mutta jos ikkunaa ei ole, hanki päivänvalon värilämpötilaa jäljitteleviä loisteputkivalaisimia. Ne helpottavat meikkausta ja parranajoa. Kohdevalojen lisäksi huoneessa on hyvä olla yleisvalaistus, kattoon kiinnitetty valaisin.