Selkeä ja pelkistetty. Jättilaistuijasta valmistettu Lumilauteen Arkk-Line kutsuu löylyyn. Seinät ja katto ovat 140 mm leveää jättiläistuijapaneelia. Kiukaan voi integroida alalauteeseen. Lumilauteen laudetoimitus 2,4 x 2,4

Huolellisesti valituilla lauteilla varmistetaan saunomisen nautinto. Laajasta valmislauteiden kirjosta omansa löytävät sekä itse asentavat että ”löylykauha käteen” -asennuksen haluavat.

Useimmilla suomalaisilla on saunomiselle suuria odotuksia ja toiveita. Saunojen ja saunomisrituaalien erilaisuus on rikkaus, joista saunan ystävillä riittää keskusteltavaa. Sauna on aina kokonaisuus. Käytössä oleva löylyhuonetila ohjaa sekä lauteiden että kiukaan valintaa. Lauteiden ja kiukaan ohella saunanautinto edellyttää toimivaa ilmanvaihtoa ja valaistusta.


Pyöreää. Lumilauteen Helmi on tyylikäs laudemalli. Kuvan lauteet on valmistettu jättiläistuijasta. Lauteiden hinnat saunan koosta ja materiaalista riippuen 400– 2 000 euroa.

Toiveita vastaavan saunan rakentaminen tai remontointi vaatii perehtymistä materiaaleihin. Saunan panelointiin valittu puu ja muut materiaalit vaikuttavat lauteiden valintaan ja päinvastoin. Lauteet vaihtavan on siis huomioitava myös seinä- ja kattopanelointi, sillä niiden on sovittava yhteen.

Uudet paneelit lauteiden ohella valitsevalla on taatusti runsaudenpula pohtiessaan, mitä puulajeja ja minkä sävyisinä ne lauteisiin ja seinäverhoukseen haluaa.


Muotoa ja mukavuutta. Saunatalon Uljas-lauteet ovat lämpöhaapaa. Lauteita saa myös tervalepästä ja haavasta. Hinnat alkaen 2 000 euroa.

Toiveita vastaavan saunan rakentaminen tai remontointi vaatii perehtymistä materiaaleihin. Saunan panelointiin valittu puu ja muut materiaalit vaikuttavat lauteiden valintaan ja päinvastoin. Lauteet vaihtavan on siis huomioitava myös seinä- ja kattopanelointi, sillä niiden on sovittava yhteen.

Uudet paneelit lauteiden ohella valitsevalla on taatusti runsaudenpula pohtiessaan, mitä puulajeja ja minkä sävyisinä ne lauteisiin ja seinäverhoukseen haluaa.


Nojatuolimatka löylyn lämmössä! Muoto-lauteiden tervalepästä valmistettu U-malli kulmaistuimella. Lauteiden hinnat 2 500–3 500 euroa mitoista ja laudemateriaalivalinnasta riippuen.

Ennen valmislauteiden markkinoille tuloa rakentajat nikkaroivat lauteet itse. Moni saunanrakentaja ja -remontoija tekee lauteet nykyäänkin kokonaan tai osittain itse. Ammattirakentajat tosin tekevät lauteet yleensä valmiiksi saunaan mitoitettuna, jolloin lauteet asennetaan saunaan paikan päällä.

Valmislaudevalmistajat ovat jalostaneet tätä toimintamallia. Omista mallistoista pyritään viimeistelemään asiakkaan toiveiden mukainen kokonaisuus. Lauteisiin erikoistuneiden yritysten ohella myös rautakaupat myyvät ja välittävät valmislauteita.

Edullisten laudepakettien noutaja saa varautua suppeampaan valikoimaan ja siihen, että lauteiden asentaminen löylyhuoneeseen edellyttää niiden sovittamista sahaamalla.


Modernia. Saunatalon Aatos-laudepaketin materiaalina on upea lämpölehmuslankku, jonka vahvuus on 40 x 120 mm. Penkin leveys 500 mm ja korkeus 400 mm. Pituus määräytyy saunatilan koon mukaan. Laudetaso suunnitellaan tilan kattavaksi kokonais

Saunakansan vaatimustason muutoksiin pyritään vastaamaan valmistajien verstailla. Löylyhuoneeseen haetaan modernia, tyylikästä ja samalla kotoista ilmettä yhdistämällä eri puulajeja.

Lauteissa suositaan lämpökäsiteltyjä puulajeja. Lämpökäsittely antaa puulle ilmettä ja lisää sen kestävyyttä. Lauteet altistuvat koville lämpötila- ja kosteusmuutoksille. Lämpökäsitelty puu elää vähemmän kuin käsittelemätön. Se myös kestää hyvin kuumuutta korkean, jopa 250 asteen, käsittelylämpötilansa ansiosta.

Valmislauteiden valmistajat työstävätkin tällä haavaa eniten lämpökäsiteltyä haapaa ja tervaleppää. Näistä kahdesta puulajista syntyy suurin osa lauteista.


Tyylikäs. Sun- Saunan L-malliset lauteet saa tervalepästä tai lämpökäsitellystä haavasta tai tervalepästä. Esimerkiksi 2 x 1,8 m kokoisen saunan lauteet lämpökäsitellystä haavasta, ilman kiuasupotusta, maksavat noin 1 200 euroa. Hinta sisält

Lauteiden muotokielenä on pysynyt jo jonkin aikaa pyöreys ja pehmeys. Lauteet levittäytyvät myös yhä laajemmalle alueelle löylyhuoneessa. Koko saunan kattava alalaude siihen upotettuine kiukaineen on monen mieleen.

Pyöristettyjen kulmien ja reunojen vaihtoehdoksi ovat nousemassa suoraviivaiset ja kulmikkaat lauteet. Porrasmaisesti kohoavien lauteiden vähäeleinen ja yksinkertainen tyyli edustaa skandinaavista suuntausta. Mustaksi käsiteltyjen lauteiden yhdistäminen tähän tyylisuuntaan puhuttelee ennakkoluulottomasti uutta hakevia saunojia.

Lauteilla viihdytään nautiskellen pitkäänkin, joten istuinmukavuuden on oltava kohdallaan. Tilan antaessa myöten pitkälleen oikaiseminen on monen löylyttelijän nirvana.

Seinään kiinnitettävän selkänojan ohella jalkojen nostaminen kaiteelle kuuluu asiaan. Käsinojia ja keinutuolimaisia muotojakin löytyy niitä mieliville. Istuin- ja jalkalauteen väliin asennettavalla säleiköllä saunaan syntyy lisäilmettä. Perheissä, joissa on pieniä lapsia, säleikkö estää lapsen putoamisen.

Laudepakettien toimitukseen sisältyvät lähtökohtaisesti kaikki tarvittavat elementit. Itse asentavalla asiakkaalla täytyy olla vain asennuksessa tarvittavat työkalut. Lauteiden lisäksi toimitukseen sisältyvät lauteiden kannatinpuut ja asennustarvikkeet ruuveine ja pultteineen. Toimituksen laajuus voi tietysti olla suppeampikin asiakkaan tilauksen mukaisesti.

Suurin osa, noin 90-95 prosenttia, valmislauteiden tilaajista vastaa itse lauteiden asennuksesta. Käytännössä asennuksen kuitenkin usein tekee saunan remontoinnista muutenkin vastaava ammattilainen. Valmistajien mukaan lauteet on helppo koota itsekin mukana tulevien ohjeiden avulla.

Yhteystietoja

Cello-saunat/Rautakesko, www.cello.fi
KST Trading Oy/ Kotisauna, 040 754 9486, www.kotisauna.fi
Lumilaude, (08) 564 6800, www.lumilaude.fi
Muoto-lauteet, (017) 2662 555, www.muoto-lauteet.fi
Sun Sauna, 0403 470 230, www.sunsauna.fi
Saunatalo, (03) 871 480, www.saunatalo.fi
Sauna Pakkanen, (014) 378 1701, www.pakkanen.fi
Tähtisaunat, www.tahtisaunat.fi