Joskus kotisaunassakin joku asia tapahtuu vain nappia painamalla. Tuttu putkimies suunnitteli Kurrin perheen uuteen saunaan automaattisen löylynheittojärjestelmän öljypolttimonsuuttimesta.

− Löylyä voi heittää painamalla saunan seinässä olevaa valokatkaisinta. Vesi tulee suuttimen läpi niin hienona, että saunan lämpöä on helppo säädellä, Juha Kurri kertoo.

Nelihenkinen Kurrin perhe muutti laajennettuun rintamamiestaloonsa vuonna 2008 ja remontoi kylpyhuoneosaston heti. Kylppäri sijaitsee 1960-luvulla rakennetun talon vanhalla puolella. Remontissa pyörivät myös seinät, koska tilat haluttiin kerralla toimiviksi. Laatoitettua saunaa testattiin jo edellisessä talossa kymmenen vuotta, ja samanlainen ratkaisu päätettiin tehdä tännekin.

− Laattasaunoja on enemmän julkisissa tiloissa. Moni kysyy, onko laatta pepun alla kuuma. Jos saunaa lämmittää normaalisti, ei laatta kuumene liikaa. Kivilauteille voisi tehdä myös puiset ritilät, mutta laudeliina riittää mainiosti, Juha Kurri toteaa.

 

Saunan pukuhuoneessa on tilaa sekä pukeutumiseen että kuntoiluun.
Lasiovi erottaa saunaosaston muista tiloista. Pukuhuoneessa on tilaa sekä pukeutumiseen että kuntoiluun.

Lapin taikaa ja heinäseipäitä.

Saunaosastoon kuuluu saunan ja suihkutilan lisäksi kylpyhuoneen kanssa samaa tilaa oleva kodinhoitotila, kaikkiaan vajaat 14 neliötä. Lisäksi tuli seitsemänneliöinen pukuhuonetila sekä portaikon alle sijoitettu wc. Ennen remonttia löylyhuone oli nykyisen kodinhoitotilan nurkassa ja pukuhuonetila talon eteisenä.

− Halusimme erottaa saunaosaston liukuovella muista tiloista ja tehdä myös kunnon pukeutumistilan, Satu Kurri kertoo.

Kaikkien tilojen henki ja väritys on yhtenäinen: paljon yksityiskohtia, kiveä ja puuta, luonnollisia harmaan ja ruskean sävyjä laajassa skaalassa.

− Pidämme kaikki paljon Lapista, mutta emme ehdi lomailemaan siellä enää niin usein kuin haluaisimme. Lapin taikaa päätettiin tuoda kodin saunaosastolle, Satu Kurri sanoo.

Saunan ja wc:n seinät paneloitiin tervaleppäsormipaneelilla. Pukuhuoneen seinissä on petsilakalla harmaaksi käsitelty hirsipaneeli.

Lue lisää seuraavalta sivulta. Missä kaikkialla heinäseipäitä on käytetty?

Wc:n ikkunssyvennyksessä on käytetty heinäseipäitä
Iloinen peikkoperhe wc:n ikkunasyvennyksessä on matkamuisto Lapista.

Sisustuksen yksityiskohdat on tehty Jämijärven kelosta ja heinäseipäistä.

Ronskisti sahatusta kelosta tehtiin ovenkarmeja. Heinäseipäitä käytettiin tehosteena useammassa paikassa ikkunapuitteista, ovenkarmeista ja kattolistoista lähtien. Vessan vanhat ovet komistettiin halkaisemalla heinäseipäät kahtia ja naulaamalla ne ovea koristamaan. Heinäseipäät pestiin vedellä ja juuriharjalla, mutta jätettiin käsittelemättä, jotta puun alkuperäinen luonne ei katoaisi. Myös ulkoseinärakenteita uusittiin. Eteiseen, saunaan ja kodinhoitotilaan tehtiin pienet ikkunat.

− Saimme täällä maalla asuessamme hankittua heinäseipäitä tuttujen kautta. Olen nähnyt joskus lehdissäkin ilmoituksia myytävistä heinäseipäistä.

 

Saunan lauteiden selkänojat tehtiin vedellä ja juuriharjalla pestyistä, mutta muuten käsittelemättömistä heinäseipäistä. Kiukaan yllä oleva löyöyhana on tehty öljypolttimon suuttimesta.
Selkänojat tehtiin vedellä ja juuriharjalla pestyistä, mutta muuten käsittelemättömistä heinäseipäistä, laudenurkassa takana ledivalo. Lauteiden välitilassa Polarkiven Himalaya Panther -sisustuskiveä, joka hankittiin JP Talo & Uuni Oy:stä. Seinissä mattalakalla käsiteltyä sormipaneelia, kiuas IKI-kiuas. Löylyä napista painamalla. Hauska löylyhana kiukaan yllä on tehty öljypolttimon suuttimesta. Ikkunalistan takana loistaa ledivalo.

Lauderunko siporex-levystä

Sauna on valaistu ledeillä ja kuituvalioilla. Juha Kurri näpersi iltapuhdetöinään kuidut kattoon kahteen eri sarjaan niin, että ne syttyvät ja sammuvat lomittain. Kuituvalojen huoltoluukku ja projektori saatiin sijoitettua kodinhoitohuoneen puolelle välikattoon. Ledivalonauhat ovat piilossa kiukaan yläpuolella olevan ikkunan listojen alla ja saunan nurkissa.

Saunan seinät ja kiinteä lauderunko on rakennettu ympäripontatuista siporex-väliseinälaatoista. Juha Kurri näyttää lauteiden alle jäävää tilaa, jossa laattasaumat näkyvät hyvin. Lattiaan levitettiin tilan levyinen aluskaistale, jonka päälle lauderunkoa lähdettiin nostattamaan. Tilaan tehtiin luukku, jotta lauteiden alla voi tarvittaessa säilyttää jotain.

− Levyt ovat kooltaan reilun 50 cm kanttiinsa olevia neliöitä. Ne kiinnitettiin toisiinsa siporex-liisterilaastilla. kestävää, ja sitä on helppo työstää jopa käsisahalla, Kurri kertoo.

Levyt valmistetaan Ikaalisissa, joten saunaa voi hyvällä omallatunnolla kutsua lähituotteeksi.

− Ellei lasketa lukuun lauteiden välitilassa olevaa Polarkiven Himalaya Panther -sisustuskiveä, joka on lähtöisin Himalajan vuoristosta, Kurri paljastaa.

Tärkein ja haastavin vaihe laattasaunan rakentamisessa on vesieristys, joka tehdään lattian lisäksi myös lauteisiin. Omaan saunaan ja kylppäriin saa asiansa osaava tehdä vesieristystyöt itse, ja Kurri hoitikin ne mallikkaasti. Saunan suunnittelu ja toteutus kulkivat käsi kädessä töiden edetessä. Lauteisiin piti tehdä laattalattioiden tavoin sen verran kaatoa, että vesi valuu lauteilta pois. Lisäksi tilan pitää tuulettua hyvin. Ilmaventtiili sijoitettiin kiukaan taakse.

 

Wc:ssä erähenkeä tuovat kiviseinä ja heinäseipäistä tehdyt yksityiskohdat. Suihkutilassa on kaksi suihkua
Erähenkeä wc:hen tuo seipäillä rajattu Oriveden kivestä tehty kaistale. Kiinteät kalusteet Viialan Lempi-keittiöstä, korkea hana ja tasoallas Oraksen. Suihkutilaan mahtui juuri kaksi suihkua. Valkoinen laatta on raikkaan valoisa tummien pintojen rinnalla. Saunan ja kylpyhuoneen laatat RTV:ltä, kiviboordi Vehoniemen sora.

Helppo pitää puhtaana

 Lauteet laatoitettiin mahdollisimman suurilla laatoilla, jotta saumat jäisivät vähiin. Tämä sekä vähentää rakennusvaiheen töitä että helpottaa myöhemmin saunan puhdistusta, sillä huokoisempiin saumakohtiin lika tarttuu herkemmin.

Lauteiden reunat viimeisteltiin rosterilistalla. Yhtenäisen ilmeen vuoksi samaa tummanharmaata laattaa käytettiin myös pukuhuoneen ja vessan lattiassa.

Laatoitetut lauteet on helppo pitää puhtaana. Saunan voi joko pyyhkiä luutulla tai pestä väljällä vedellä, laudepesimellä ja yleispuhdistusaineella. Tarpeen mukaan sauna desinfioidaan kunnolla.

3,6-neliöiseen saunaan mietittiin ensin puukiuasta, joka ei laattasaunassa olisi tarvinnut niin suurta turvaväliä kuin puulauteiden kanssa. Valinta kohdistui lopulta 7,5 kW:n IKI-Kiukaaseen.

Kivilauteet imevät lämpöä puulauteita hitaammin, mutta pitävät lämmön pitempään ja kuivattavat saunan nopeasti.

− Noin tunnin lämmityksen jälkeen napsautamme tavallisesti kiukaan pois päältä, ja saunassa voi löylytellä pitkään mukavan leppoisissa löylyissä. Kun lauteiden alunen on suljettu, hukkatilaa ei lämmitetä lainkaan, Kurri toteaa.

Yhteystietoja

Polarkivi, 0201 758 440, www.polarkivi.fi
Lempi-Keittiö Kalustetuote Eerola, 03 543 5313, www.lempi-keittiot.fi
IKI-Kiuas, 040 412 7673, www.ikikiuas.com