MAINOS

Ostajan opas: Kuumat kiukaat

Kylpyhuone

Moderni sähkökiuas antaa pehmeät ja kosteat tai kipakat löylyt – miten vain saunoja haluaa. Kiuasta on myös kaunis katsella, ja saunan lämmitys on helppoa.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Kiukaan ostajalla on tänä päivänä enemmän valinnanvaraa kuin koskaan. Perinteinen, teräskuorinen seinään kiinnitettävä peruskiuas on edelleen hyvä ostos. Perusmallin parannetussa versiossa on saunan lämmittämistä helpottava erillinen ohjausyksikkö. Lähelle kattoa sijoitettava lämpötilantunnistin takaa tasaiset löylyt.

Verkko- ja vuolukivikiukaat antavat pehmeät ja kosteat löylyt, sillä niissä on runsaasti kivipinta-alaa. Tällä hetkellä ostetaan paljon korkeita pylväskiukaita, joiden teräksisessä kehikossa voi olla kiviä jopa yli 200 kiloa. Kiuas voidaan usein upottaa erillisen kauluksen avulla lauteisiin.

Löylyvalmis kiuas sopii koteihin, joissa saunotaan vähintään kolme kertaa viikossa. Kiukaassa on koko ajan päällä peruslämpö, ja sauna lämpenee löylykuntoon muutamassa minuutissa. Saunomiskertojen välillä kiuas toimii saunan lämpöpatterina.

Turkkilaisen saunan tunnelmiin pääsee hankkimalla joko erillisen höyrystimen tai kiukaan ja höyrystimen yhdistelmän.

Lisää ilmankosteutta saunaan. Harvia Steamer -höyrystin on normaalin sähkökiukaan ohessa itsenäisesti toimiva lisälaite, joka mahdollistaa entistä pehmeämmät (kosteat) löylyt.

Osta oikeankokoinen kiuas

Parhaat löylyt saat, kun valitset löylyhuoneesi kokoon sopivan kiukaan. Liian pienitehoinen kiuas ei jaksa antaa tarpeeksi löylyä. Jos ostat liian ison kiukaan, maksat turhasta.

Laske ensin saunan tilavuus. Nyrkkisääntö on, että yhtä tilavuuskuutiota kohti tarvitaan noin 1 kW kiuastehoa. Eristämättömät pinnat, kuten kivi ja lasi, lisäävät kiukaan tehontarvetta, joten lisää 1,2 kW jokaista tällaista pinta-alaneliötä kohti. Jos saunan sisäpinta on eristämätöntä hirttä, kerro kuutiotilavuus 1,5:llä.

Huolehdi siitä, että kiukaan ympärille jää riittävät suojaetäisyydet. Tarkista sulakkeiden ja liitäntäjohtojen riittävyys. 9 kW:n kiuas tarvitsee vahvemmat johdot ja isommat sulakkeet kuin pienempitehoinen kiuas.

Hoida kiuasta

Älä anna kiukaan paahtaa täysillä, vaan säädä termostaatti siten, ettei kiuas ole jatkuvasti maksimilämmöllä. Vaihda kiuaskivet uusiin tarvittaessa. Mitä useammin saunot, sitä useammin kivet pitäisi vaihtaa. Monet valmistajat suosittelevat kivienvaihtoa kerran vuodessa. Poista samalla kivitilasta roskat ja lado kivet uudelleen. Kiukaan vastukset eivät ylikuumene, kun ladot kivet riittävän harvaan. Ilman on päästävä kiertämään kivien välissä.

Pyyhi kiukaan ulkopinta kostealla liinalla tarvittaessa. Käytä löylyvetenä puhdasta talousvettä. Merivesi ruostuttaa kiukaan nopeasti

Kolme kysymystä Harvian Kullervo Harvialle:

1. Mistä johtuvat sähkökiukaiden hintaerot?

– Hintaan vaikuttavat muun muassa kiukaassa käytetyt materiaalit, tuotteen viimeistely ja helppokäyttöisyys. Kalliimmissa kiukaissa on yleensä enemmän tekniikkaa kuin halvemmissa malleissa. Tuotantomäärätkin vaikuttavat: raaka-aineostot ovat edullisempia, kun tehdään suuria sarjoja.

2. Onko sähkökiukaiden energiankulutuksessa suuria eroja?

– Samaan teholuokkaan kuuluvien kiukaiden välillä ei ole juuri eroa. Kiukaan teho valitaan löylyhuoneen koon ja materiaalien mukaan, joten energiankulutukseen voi itse vaikuttaa materiaalivalinnoilla ja rakenneratkaisuilla.

3. Millaisia trendejä sähkökiukaissa on nähtävissä?

– Suosituimmissa kiuasmalleissa on paljon kiveä. Kiukaiden helppokäyttöisyyteen kiinnitetään paljon huomiota, ja erilliset ohjauspaneelit ovat yleistyneet. Muotoilusta on tullut entistä tärkeämpää. Viimeisen kymmenen vuoden aikana saunaa on alettu arvostaa sisustettavana tilana, johon halutaan panostaa. Kiukaastakin on tullut sisustuselementti. Hyvin yleistä on upottaa kiuas lauderakenteisiin, jolloin laudepinta-ala saadaan maksimoitua.

 

Aurinkokiuas

Malli: Aurinkokiuas 8 kW 

Tekniset tiedot: Kiuas 7-12 m³:n saunoihin. Korkeus 120 cm, halkaisija 36 cm. Kivimäärä 160 kg. Runko ruostumatonta terästä. Kiukaan päällä oleva suppilo johtaa löylyveden kiukaan keskelle, jolloin koko kivimassa saadaan hyödynnettyä. Kiuas lämpenee löylykuntoon 45-60 minuutissa. Kiukaan ohjauskeskuksen voi valita kiinteänä tai erillisenä. Sulake 3 x 16 A. Suojaetäisyydet sivuilla ja takana 10 cm, yläpuolella 80 cm. Takuu 2 vuotta, runko 5 vuotta. Aurinkokiukaiden muut tehot: 5, 6, 10 ja 12 kW.

Hinta: 950 €

Valmistaja: Aurinkokiuas Oy, www.aurinkokiuas.fi

Misa

Malli: Misa 12460D, 6 kW

Tekniset tiedot: Lattiakiuas ruostumatonta terästä 5-10 m³:n saunoihin. Korkeus 120, leveys 39, syvyys 34 cm. Paino 11 kg. Materiaali ruostumatonta terästä. Kivimäärä 135 kg. Kivet tulevat kiukaan mukana. Suojaetäisyydet sivuille, eteen ja taakse 12 cm, yläpuolelle 70 cm. Kiuasta käytetään saunan seinälle asennettavalla digitaalisella ohjauspaneelilla. Kiuas voidaan upottaa lauteisiin lisätarvikkeena saatavan kauluksen avulla. Sulakkeet 3 x 10 A. 1 vuoden takuu. Isompiin saunoihin Misa 12480D, 8 kW.

Hinta: n. 650 €

Valmistaja: Misa Oy, www.misa.fi

Tähtisaunat

Malli: Magnum Malja

Tekniset tiedot: Lattiakiuas. Materiaali ruostumatonta terästä. 6,6 kW ja 9 kW malli 5-9 m³:n ja 8-15 m³:n saunoihin. Korkeus 127 cm, alaosan halkaisija 32 cm ja yläosan 36 cm. Kivimäärä 75-85 kg. Suoja etäisyydet 2 cm alaosassa ja yläosassa 7 cm, yläpuolelle 80 cm. Digitaalinen ohjauspaneeli löylyhuoneeseen. Sulake 3 x 10 A (6 kW) tai 3 x 16 A (9 kW). Takuu 1 vuosi. Kiukaan yläosa on vaihdettavissa erimuotoisiin magnum-tuoteperheen malleihin. Kiukaissa on 12 kpl kuituvaloja, jotka valaisevat kiukaan puolestavälistä kiukaan kivipintaa ylöspäin. Saatavana myös ilman valoja.

Hinta: n. 1 535 € (6,6 kW) toimitettuna kivineen.

Valmistaja: Starsauna oy, www.magnumkiuas.fi, markkinointi & myynti www.tahtisaunat.fi

 

 

Harvia

Malli: Harvia Cilindro PC70 6,8 kW

Tekniset tiedot: Lattiakiuas 6-10 m³:n saunoihin. Korkeus 93 cm, halkaisija 32 cm. Paino 10 kg. Kivimäärä 80 kg. Ulkovaippa aukotettua ruostumatonta terästä. Kiinteä ohjauskeskus alhaalla kiukaan etupuolella. Päälläoloaika 4 h ja ennakkovalinta-aika 8 h. Sulake 3 x 10 A. Suojaetäisyydet sivuilla ja takana 10 cm, yläpuolella 95 cm. Takuu perhekäytössä 2 vuotta. Isompiin saunoihin Cilindro 9,0 kW. Cilindrosta on saatavissa myös mallit, joissa kivimassa on peitetty osittain tai kokonaan mustaksi maalatulla, sinkityllä teräsvaipalla. Cilindro E-mallissa erillinen ohjauskeskus.

Hinta: 299 €

Valmistaja: Harvia Oy, www.harvia.fi

Vuolux

Malli: Vuolux Niili White Torni 8 kw. Habitare 2011 Toimittajien Tusina-valinta.

Tekniset tiedot: Vuolux Oy:n muotoilema lattiakiuas 8-12 m³:n saunoihin. Korkeus 90 cm, halkaisija 35 cm. Kivimäärä 60 kg. Suojaetäisyydet sivuilla ja edessä 12 cm palavaan materiaaliin, yläpuolella 100 cm. Sulake 3 x 16 A. Kiuas toimitetaan kiinteällä ohjausyksiköllä ja on saatavana myös erillisellä ohjauskeskuksella. Takuu 1 vuosi.

Hinta: 479 € kiinteällä ohjauskeskuksella

Valmistaja: Vuolux Oy, www.vuolux.fi

Tulikivi

Malli: Tulikivi Naava 6,8 kW

Tekniset tiedot: Lattiakiuas uritetusta vuolukivestä. Kolme tehoa: 6,8 kW, 9,0 ja 10,5 kW. Korkeus 95, halkaisija 40 cm. Paino (ilman kiviä) 112 kg. Kivimäärä 60 kg. Saatavana myös integroituna. Erillinen ohjauskeskus. Lämpötilan voi säätää jopa asteen tarkkuudella. Kiuas voidaan liittää KNX-taloautomaatiojärjestelmään. Suojaetäisyys seinään 5 cm, lauteisiin kiukaan ympärillä 2 cm alle 90 cm:n korkeudella ja 5 cm yli 90 cm:n korkeudella. 2 vuoden takuu.

Hinta: 1 295 €

Valmistaja: Tulikivi Oy, www.tulikivi.fi

 

 

 

Narvi

Malli: Narvi Stonet

Tekniset tiedot: Seinään kiinnitettävä malli. Materiaali ruostumatonta terästä. 6 kW malli 5-8 m³:n ja 9 kW 8-14 m³:n saunoihin. Korkeus 88, leveys 43, syvyys 31 cm. Kivimäärä 60 kg. Suojaetäisyydet sivuille ja taakse 3, eteen 25 ja yläpuolelle 100 cm. Digitaalinen ohjauspaneeli voidaan sijoittaa löylyhuoneeseen tai viereiseen huoneeseen. Sulake 3 x 10 A (6 kW) tai 3 x 16 A (9 kW). Takuu 1 vuosi.

Hinta: n. 480 € (6 kW)

Valmistaja: Narvi Oy, www.narvi.fi

Mondex

Malli: Mondex Cube RST C 6,6 kW

Tekniset tiedot: Seinään kiinnitettävä verkkokiuas 7-10 m³:n saunaan. Isompiin saunoihin 9 kW:n kiuas. Materiaali ruostumatonta terästä. Korkeus 63, leveys 42 ja syvyys 29 cm. Kivimäärä 40 kg. Suojaetäisyydet eteen ja sivuille 10 cm. Sulakkeet 3 x 10 A. 2 vuoden takuu.

Hinta: 450 €

Valmistaja: Mondex Oy, www.mondex.fi

Helo

Malli: Helo Taika 8 kW

Tekniset tiedot: Ristomatti Ratian muotoilema lattiakiuas 8-13 m³:n saunoihin. Korkeus 77, halkaisija 68 cm. Kivimäärä 65 kg. Suojaetäisyydet sivuilla ja edessä 30 cm, yläpuolella 113 cm. Sulake 3 x 16 A. Kiukaan ohjaukseen tarvitaan ohjainyksikkö ja kontaktorikotelo. Helo Smart –digitaaliohjaimella voidaan säätää muun muassa löylyhuoneen valaistusta ja ilmanvaihtoa. Ohjaimessa on myös energiaa säästävä eco-toiminto. Takuu 5 vuotta. Isompiin saunoihin mallit Taika 100 ja Taika 120.

Hinta: 1 500 € Smart-ohjaimella

Valmistaja: Helo Oy, www.helo.fi

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Ei liitettyjä avainsanoja.