Apua perinnerakennusmestarilta

Saunan korjaus aloitettiin juhannuksena 2006. Aikataulua suunniteltiin sen verran, että pihapiirin asukkailla oli haave päästä joulusaunaan. Sisätyöt ja seinät saatiinkin ajallaan valmiiksi. Tiensä päähän tullut, pitäväksi hätäkorjattu katto odottaa vielä uusia peltejä.

Ennen kuin murtuneita seiniä ruvettiin purkamaan ja korjaamaan, kutsuttiin Pirkanmaan Maakuntamuseon neuvoja, perinnerakennusmestari Tapani Koiranen arvioimaan tilannetta. Koirasen työn tavoitteena on säilyttää vanhaa rakennuskantaa korjausrakentamisen neuvoin, jos se rakenteen kunnon ja alkuperäismateriaalien kannalta on mahdollista.

Koiranen neuvoi korjaamaan seinän vaurioituneet osat lekaharkoilla, koska seinän korjaus alkuperäismateriaaleilla ei ollut mahdollista. Tärkeintä oli, että sauna näyttää päälle päin samalta kuin aikaisemminkin.
– Säilyttävässä korjauksessa otetaan huomioon myös nykyisen asumisen aiheuttamat vaatimukset, eli saunan käyttö ja säilyminen jatkossa.

Lekaharkon lämpöeristävyys on parempi kuin betonin. Jos seinä olisi valettu nykybetonista, olisi saunan seiniin pitänyt tällöin tehdä myös verhomuuraukset, lämpöeristeet ennen sisäpuolen panelointia, ja tila olisi pienentynyt merkittävästi, Koiranen kertoo.

Lekaharkkoseinä slammattiin sisäpuolelta, ja pinta siveltiin kylmäbitumilla, jotta kosteus ei mene rakenteisiin. Bitumin päälle laitettiin alumiinipintainen paperi ilmarakoineen, joka toimii höyrysulkuna. Sitten tehtiin koolaukset eli ilmarako, jonka päälle naulattiin sisäverhoilupaneelit.
– Saunan sisäseinien puuverhoilussa on alun perin käytetty talon ulkoverhoilusta ylijääneitä höylättyjä keilapontillisia verhoilulautoja.

Koska osa laudoista oli lahoja, tilalle teetettiin vanhan profiilin mallilla täsmalleen samanlaisia verhoilulautoja, jotka käsiteltiin tummiksi sävytetyllä Sauna-Supilla, Härkönen kertoo remontin vaiheita.

Vesihöyry pääsee seinistä ulos

Ulkoseinät rapattiin kolmikerroskalkkirappausmenetelmällä, joka on sekä edullinen että kestää saunan seinien lämpöelämistä hyvin. Ideana on sementin määrän vähentäminen kerros kerrokselta sisältä ulos tullessa. Näin vesihöyry pääsee saunan seinistä ulos, eikä kosteus vahingoita rakenteita.

Ensin seinään tehtiin tartuntakynnet, eli pohjaa ei peitetä laastilla kauttaaltaan. Seuraavaksi vuorossa oli ”rossaus”- eli täytekerros, rappauksen paksuin kerros jolla tasataan pinnan epätasaisuudet. Pintaan laitettiin kalkkilaastikerros, jonka jälkeen seinä pitää vielä maalata kalkkimaalilla. Ovet Härkönen maalasi sinapinkeltaiseksi Uulan pellavaöljymaalilla, sävyllä 202.

Uudet syöksytorvet ovat jo paikoillaan, mutta katonkorjaus on vielä edessä. Uusi katto tulee olemaan konesaumattu peltikatto.


Ikkunat purettiin osiin ja kaikki mahdolliset käyttökelpoiset osat käytettiin uudelleen. Ikkunapuitteet maalattiin pellavaöljymaaleilla.

Pellavaöljymaalia ikkunapuitteisiin

Ikkunoiden kunto oli suurin piirtein samaa luokkaa kuin ulkoseinienkin. Lasit olivat rikki, ja osa ikkunapuista lahoja ja kieroja.

Härkönen, joka on ammatiltaan puuseppä, purki ikkunat osiin ja käytti kaikki mahdolliset vanhojen ikkunoiden käyttökelpoiset osat uudelleen, ja teki korvattavat uudet osat. Ikkunapuitteet maalattiin Uulan pellavaöljymaaleilla.
Ikkunoista ei enää huomaa, mikä osa on vanhaa, ja mikä uutta. Myös ikkunalasit ovat vanhat.

– Minulla oli purkukohteista jääneitä vanhoja ikkunalaseja, joita halusimme käyttää saunassa autenttisen vaikutelman aikaansaamiseksi. Nykylasi ei heijastele valoa samalla tavalla kuin vanhat puhalletut lasit, Härkönen kertoo.


Saunan lattia valettiin uusiksi ja pohjalle laitettiin nykyaikaiset eristeet. Samalla saunaan tehtiin viemäri.

Sauna sai viemärin

Saunan vanha betonilattia oli halkeillut ja korjattu moneen kertaan.
Lattia valettiin uusiksi, ja pohjalle laitettiin nykyaikaiset eristeet eli styroksi ja raudoitusverkko, ja saunaan tehtiin samalla viemäri.

– Aikaisemmin harmaat vedet menivät suoraan imeytyskaivoon, mistä ne valuivat harjun sisään ja pohjaveteen. Uusi viemäri on liitetty kunnallistekniikkaan. Vesiputket on vedetty, mutta toistaiseksi otamme veden vielä letkulla talon puolelta, Härkönen sanoo.

Saunassa on ollut myös sähköt, jotka sähköjohdoista ja rasioista päätellen oli laitettu joskus 1940-luvulla. Tällä hetkellä saunassa ei kuitenkaan ole sähköjä, vaan löylyt heitetään öljylampun ja kynttilöiden valossa.

Vanhat lauteet olivat Härkösen mukaan suorastaan pelottavat. Kiuasseinälle oli rakennettu lava, johon oli kiinnitetty penkki. Istumakorkeus oli noin 170 sentin korkeudella, ja lauteille kiivettiin hataria portaita pitkin.


Lauteet rakennettiin särmäämättömästä haapalankusta ja niistä tehtiin niin tukevat että ne sopivat lapsiperheiden käyttöön.

Uudet, hieman matalammat lauteet rakennettiin särmäämättömästä haapalankusta, ja lauteiden suunta käännettiin oviseinälle. Lauteista tehtiin niin tukevat, että ne sopivat lapsiperheiden käyttöön.
– Vaikka lauteet eivät ole suuret, lapsille on tilaa portaissa, joiden ylimmät askelmat ovat edelleen löylyn taskussa eli kiukaan yläpuolella, Härkönen kertoo.

Muuripata oli niin pahoin vaurioitunut, että se hävitettiin remontin yhteydessä saunasta kokonaan. Ikkunaseinän nurkassa oleva betoninen pesuallas, varsinainen aikansa betonimiehen taidonnäyte, on edelleen muistona siitä, että saunaa on alun perin käytetty myös pyykkitupana. Itse asiassa saunan käyttö pyykkitupana on Koirasen mukaan vaurioiden pääaiheuttaja.

– Saunassa pestiin pyykkiä monena päivänä viikossa, mutta tuuletuksesta ja jälkilämmöstä ei huolehdittu. Rakenteisiin jäänyt kosteus vaurioitti katon ja seinät, Koiranen toteaa.

Kesäisin sauna lämpiää kerran viikossa, talvella juhlapyhinä.
– Aikomuksena on korvat jatkuvalämmitteinen kiuas muuratulla kertalämmitteisellä kiukaalle. Nykykiuas on löylyn soundista päätellen jostain 1980-luvulta. Ja hieman alimitoitettu saunan koolle, Härkönen toteaa.

Saunan korjausmenot

Purkutyö ja kaivaminen 301,30 €
Purkujätteen käsittelymaksut 25 €
Betonijätteen poisvienti 171,35 €
Kevytsoraharkot ja laasti, rahti 402€
Harjateräs 30, 60 €
Nal ht kulma 9,90 €
PVA-liima 8,90 €
Rappausverkko 7,95 €
Betoniteräsverkko 9,75 €
Styrox 42,90 €
Harkkolaasti 101,30 €
Naulatulpat ja aluslevyt 8,80 €
Pellavanauha 10,00 €
Ecoflex -vesiputken kytkentäsarja 200,03 €
Viemäriputket ja -osat 119,20 €
Routaeristys 7,50 €
Ramirent-tuet 65 €
Rännikaivo ja sadevesiputki 28,70 €
Bitumiliuos 41,85 €
Betonivalu 317,20 €
Saunan anturan valu 1,4 m2 311,94 €
Ikkunoiden kunnostustyö ja tarvikkeet 573,60 €
Sisäpanelointi 110 €
Sahatavara kuusi 28,44 €
Laasti ja rappaus 454,50 €

YHTEENSÄ 4 064, 30 €

Lähteet: Rakennustutkija Hannele Kuitunen Pirkanmaan maakuntamuseo, Puhdasta tuli – tarinoita Rajaportin saunasta (Sanna Kivimäki, Marianna Laiho)

Vinkkejä perinnerakentamiseen ja -korjaukseen

Vinkkejä perinnekorjausrakentamiseen löytyy mm. Museoviraston korjauskorttisarjasta, jota saa Museovirastolta ja Rakennustaitokeskuksesta.

Tampereella maksuttomia neuvoja antaa Pirkanmaan Maakuntamuseon perinnerakennusmestari Tapani Koiranen.

Lue lisää remontista jutusta Perinnesaunan remontti, osa 1!