MAINOS

Pihasauna löysi paikkansa

Kylpyhuone

Omakotitalon sauna ja kylpyhuonetilat sijoitettiin erilliseen piharakennukseen. Saunan panelointi lauteineen tehtiin yksityiskohtia säästelemättä.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Haave pihasaunasta kyti tamperelaisen Merja Pajusen päässä parikymmentä vuotta. Unelma oli lähtöisin omasta asumishistoriasta.

– Asuimme 1990-luvulla omakotitalossa, jonka pihassa oli vanha sauna. Huomasin jo silloin rentoutuvani pihasaunan lämmitykseen liittyvien hommien parissa. Minua viehätti myös ajatus, että saunaan piti aina lähteä erikseen, kantaa puut ja vedet ja nähdä vähän vaivaa löylyyn päästäkseen. Halusin tähän taloon samaa fiilistä, Merja Pajunen kertoo.

Pajusen perheen talo on rakennettu vuonna 2007 Vaajatalojen suurelementeistä. Edellisenä vuonna Espoon asuntomessuilla esiteltiin paljon pihasaunoja, mikä antoi lisäpontta idealle tehdä uuden talon saunatilat kokonaan erilliseen rakennukseen.

Sauna rakennettiin talousrakennuksen toiseen päähän autotallin jatkeeksi. Rakennukset, jotka ovat yhteydessä toisiinsa kattolipan ja terassien välityksellä, asettuvat luontevasti 510 neliön tontille. Aivan kastumatta saunalle ei silti pääse sateellakaan, vaikka matkaa ei pääovelta saunalle ole kuin parikymmentä metriä.

Lupahakemuksen kanssa ei ollut ongelmia.

– Arkkitehtimme kertoi, että kaupungin rakennuslautakunnassa lähes taputettiin käsiä, kun vihdoinkin joku tulisi käyttämään talousrakennusta muuhunkin kuin varastokäyttöön, Pajunen kertoo.

Vierashuoneena ja saunatupana. Oleskeluhuoneessa, kylpyhuoneessa ja saunassa on neliöitä yhteensä 22. Saunan edessä on terassi pöytäryhmineen sekä oleskelua että ruokailua varten.

Pihasaunan tilat suunniteltiin perheen tarpeiden mukaan yhdessä Vaajatalojen arkkitehdin kanssa.

– Lapset ovat jo isompia eli emme tarvinneet esimerkiksi kovin suurta kylpyhuonetta. Satsasimme nekin neliöt saunan puolelle, minne mahtuukin löylyttelemään kuusi henkeä, Pajunen kertoo.

Suorakaiteen muotoisessa suihkuhuoneessa on vierekkäin kaksi suihkua. Oleskelutila toimii pukuhuoneena sekä vierashuoneena, ja tilaan piti saada myös wc. Vessa sijoitettiin suihkutilan jatkoksi erottaen tila kevyellä suihkuseinällä ja ovella.

Juttu jatkuu seuraavalla sivulla. Katso myös lisää kuvia pihasaunasta.

Pihasauna on yhdistetty päätaloon terassin avullaPihasauna on yhdistetty päätaloon terassin avulla. Aidanpätkä ja tuijat suojaavat vilvoittelijoita katseilta tiiviisti rakennetulla pientaloalueella. Terassin pöytäryhmä on hankittu Kodin Ykkösestä.

Saunassa on näyttävät paneloinnit ja tehokas tilankäyttö. Saunan 5,5 neliötä on käytetty tehokkaasti hyödyksi. Lauteissa ja seinäpaneloinneissa on runsaasti yksityiskohtia.

Laudemalliksi valittiin Puusepän Werstas Oy:n Anni-laude, jossa on sopivasti pyöreyttä ja muotoa Pajusen kolmihenkisen perheen makuun. Anni-lauteen erikoisuutena on hieman kovera istuinmuotoilu. Se parantaa istuinasentoa ja tuo lauteen ulkonäköön huonekalumaisuutta.

Lämpökäsiteltyä haapaa olevat L-muotoiset lauteet sijoitettiin kutakuinkin neliön muotoisessa tilassa kiukaan molemmin puolin, mutta peilikuviksi toisiaan vasten. Alalauderakenne on tukijalkojen varassa ja kattaa koko ylälauteiden väliin jäävän tilan. Kiuas on upotettu oven vastakkaiselle seinälle.

Lauteet käsiteltiin ennen käyttöönottoa laudeöljyllä. Merja Pajunen kertoo uusivansa käsittelyn aina kun hän pesee saunan. Laudekokonaisuus maksoi alle 2 000 euroa ja kiuas noin tuhat euroa.

Seinäpaneloinneissa ei menty siitä mistä aita on matalin. Merja kuvasi ja keräsi ideoita Lempäälän Ideaparkin saunasisustuksista ja käytti saunan rakentaneen kirvesmiehenkin katsomassa mallisaunoja ennen töiden aloittamista.

Sauna on paneloitu lämpökäsitellyllä haavalla ja tervaleppäsormipaneelilla. Yksityiskohtia seinään tehtiin erilaisilla paneelityypeillä, paneelin suunnan muutoksilla sekä nostamalla panelointi lauteiden takaa koolauksilla kulkemaan ulompana kuin muu seinä. Korotuksen yllä oleva sormipaneeliura erottuu näin vielä paremmin. Ura kulkee myös katossa ja jatkuu seinässä kiukaan takana sisustuskivenä. Ikkunasta ja lasitiiliaukosta tilaan tulee luonnonvaloa.

Puukiuasta harkittiin pitkään, mutta saunaan valittiin kuitenkin sähkölämmitteinen 6 tehowatin Iki-Pilari, jossa on 140 kiloa kiviä. Merja vaihtoi kiukaan kivet kulmikkaista pyöreisiin, minkä jälkeen löyly vain parani veden valuessa pyöreältä kiveltä nopeammin alemmille kiville.

Juttu jatkuu seuraavalla sivulla. Katso myös lisää kuvia pihasaunasta.


Kiuasta lämmitetään noin 1,5 tuntia

– Kiukaasta irtoaa kipakat löylyt, kun vettä heitetään kiukaan päälle. Sivulle viskomalla taas tulee pehmeä ja kostea löyly, mistä minä pidän, Merja Pajunen kertoo.

Pajunen onkin kova saunomaan. Kun tutkimusten mukaan saunassa vietetään keskimäärin seitsemän minuuttia saunakertaa kohti, Pajunen saunoo tunnin joka toinen päivä.

Kylpyhuoneen Villeroy & Bochin pastellinväriset laattakuviot inspiroivat merellisen tunnelman myös pukuhuoneeseen ja oleskelutilaan.

Lattiat laatoitettiin hiekan sävyyn ja oleskelupuolelle sohvan eteen sommiteltiin mattokuviointi kiviboordista. Vallilan verkkomaiset verhot viimeisteltiin purjerenkain.

Kulmasohva, joka löytyi Kodin Ykkösestä, käsiteltiin suojasuihkeella. Yövieraita varten tilaan on erillinen patja.

Lapset yöpyneet lauteilla. Pihasaunaan ollaan erittäin tyytyväisiä, vaikka ratkaisu tulikin hintavammaksi kuin saunan rakentaminen sisälle. Saunalla yöpyvät rauhassa sekä yövieraat että perheen lapset kavereineen. Vaihtoehtoisesti saunominen ja illanvietto voidaan järjestää piharakennuksessa, jolloin päätalossa voidaan hiljentyä nukkumaan. Lisäksi päätalon makuuhuoneisiin saatiin lisää neliöitä.

– Saunan rakentaminen erilleen tuli toki kalliimmaksi kuin sisäsauna, koska lämmitys ja vedet piti vetää saunalle erikseen. Voisin kuvitella, että myös asuntokaupoissa pihasauna jakaa mielipiteitä puolesta ja vastaan, mutta tämä onkin elämäntapakysymys, Pajunen pohtii.

Takkahuoneessa ei takkavarauksesta huolimatta ole vielä tulisijaa. Merja arvelee perinteisen takan lämmittävän pientä huonetta liikaa.

– Pieni biotakka voisi kyllä tuoda tilaan lisää tunnelmaa. Syksyisin ja talvisin poltankin täällä lähes pelkästään kynttilöitä, Pajunen kertoo.

Saunomisen lisäksi etenkin perheen tytär Ida kavereineen viettää saunalla paljon aikaa.

– Tytöt ovat jopa nukkuneet lauteilla, Pajunen kertoo. 

Lisää kuvia saunasta seuraavalla sivulla.

Saunan oleskelutila on sisustettu merihenkisesti. Oleskelutilassa on suuri kulmasohva ja pöytä, sekä muutama säilytyskori.Saunan oleskelutila on sisustettu merihenkisesti. Oleskelutilassa on suuri kulmasohva ja pöytä, sekä muutama säilytyskori.

Vaikka perhe ei veneilyä harrastakaan, sisustukselliset purjelaivat vievät ajatukset aavoille ulapoille.Vaikka perhe ei veneilyä harrastakaan, sisustukselliset purjelaivat vievät ajatukset aavoille ulapoille.

 

Verkkomainen verho on Vallilan mallistosta. Oleskelutilan takaseinä tapetoitiin Rautiasta löytyneellä tiilitapetilla. Sohvalla oleva norsu ja tyynyt Kodin Ykkösestä. Verho Vallilasta.
Verkkomainen verho on Vallilan mallistosta.
Oleskelutilan takaseinä tapetoitiin Rautiasta löytyneellä tiilitapetilla. Sohvalla oleva norsu ja tyynyt Kodin Ykkösestä. Verho Vallilasta.

Oleskelutilan takaseinä tapetoitiin Rautiasta löytyneellä tiilitapetilla. Sohvalla oleva norsu ja tyynyt Kodin Ykkösestä. Verho Vallilasta.
Oleskelutilan takaseinä tapetoitiin Rautiasta löytyneellä tiilitapetilla. Sohvalla oleva norsu ja tyynyt Kodin Ykkösestä. Verho Vallilasta.

Suihkutilan merihenkiset seinälaatat ovat Villeroy & Bochin ja hankittu jo paljon ennen talon rakentamista. Laatat inspiroivat muuta sisustusta.
Suihkutilan merihenkiset seinälaatat ovat Villeroy & Bochin ja hankittu jo paljon ennen talon rakentamista. Laatat inspiroivat muuta sisustusta.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

arkkitehti asento aste asunto autotalli huonekalu istuin katto