MAINOS

Uusi sähkökiuas omakotitaloon – Katso kuinka kiuasasennus tehtiin

Kylpyhuone

Perheen sähkökiuas tuli tiensä päähän yllättävän aikaisessa vaiheessa, vain 11 vuoden käytön jälkeen. Ensin paloi yksi kolmesta vastuksesta. Sitten mekaaninen ajastin alkoi temppuilla, eikä kiuasta enää lopulta saanut pois päältä muuten kuin sulakkeista. Aivan liian vaarallista, uusi kiuas ja pian!

Jaa sosiaalisessa mediassa

Uuden kiukaan valinnassa perheen vaakakupissa painoivat toiveet suurehkosta korkeasta kivitilasta, vanhaa kiuasta paremmasta lämmitystehosta ja, jos mahdollista, kotimaisuudesta. Tavoitetilaksi asetettiin kuusamolaisen kesämökin puukiukaan leppeä löyly. Ei siis mikään vaatimaton tavoite sähkökiukaalle.

Eri kiuasmalleja kartoitettiin netissä ja muutamassa rautakaupassa. Vaihtoehdot karsiutuivat hyvin pian muutamaan malliin, joista yksi oli vuolukivipintainen ja loput erilaisia suuremman kivimäärän kiukaita.

Voiton vertailussa vei lopulta kotimaisen Harvian lattialla seisova, mutta kuitenkin seinään tukeutuva, 9 kilowatin ja noin 90 kilon kivimassan Figaro FG 90 -kiuas. Siinä yhdistyivät perheen toivoma suuri kivimassa ja tilaa säästävä koko.


Kiuas kannattaa ottaa paketista harkiten
ja oikein päin, tietää Juha Hintsala.

Kiuasvalintaa helpotti netistä löytynyt kiukaan valintalaskuri, joka ehdottaa oman saunan mittoihin sopivia kiuasmalleja. Myös valitun kiukaan hinta alitti perheen asettaman 500 euron budjettirajan.

Sähkökiukaan sähköasennus on vain ja ainoastaan ammattilaisen työtä

Kuka tahansa ei saa asentaa sähkökiuasta, vaan työ on annettava sähkökytkentöjen osalta sähköasentajan tehtäväksi. Rautakaupat välittävät edustamiensa kiukaiden asennukseen perehtyneitä sähköasentajia, jolloin työ käy tuttujen laitteiden osalta joutuisasti ja usein myös kiinteään hintaan. Asentajalta saa samalla myös muita saunomiseen ja kiukaan huoltoon liittyviä vinkkejä. Vanhan kiukaan pois viennistä voi usein sopia asentajan kanssa.

Nyt vaihdettavan uuden kiukaan sähköasennuksesta vastasi Ermix Oy:n Juha Hintsala, joka antoi selkeän ensimmäisen asennusohjeen kaikille uuden kiukaan ostajille:

– Ennen kuin teette mitään muuta, lukekaa kiukaan käyttöohje. Hyvässä kiukaan käyttöohjeessa on teknisten tietojen ja kytkentäkaavioiden lisäksi tietoa muun muassa kiukaan sijoittelusta, saunan ilmastoinnista, kiukaan huoltamisesta.

Figaro-kiukaan ohjekirja löytyy myös netistä >

Näin kiuas asennettiin. Katso kuvasarja, joka jatkuu myös seuraavalla sivulla

Ennen asennustyön alkua perheen isä poisti vanhan kiukaan kivet ja irrotti kiukaan seinästä sähkökytkentöjä lukuunottamatta. Pelikenttä oli valmis sähköasentajalle, joten uusi kiuas tuotiin paikalle ja purettiin pakkauksestaan. Sen jälkeen tutustuttiin kiukaan käyttöohjeeseen. Harvian kiukaan käyttöohjeeseen oli merkitty selkeästi muun muassa turvaetäisyydet seiniin ja muihin saunan rakenteisiin.


Sähkönsyöttö kiukaaseen katkaistiin ja vanhan kiukaan kytkennät irrotettiin. Lähemmässä tarkastelussa paljastui, että vanhaan kiukaaseen oli vedetty liian ohuet asennusjohdot ja myös sulake oli alimitoitettu. Ei ihme, että ongelmia oli kertynyt. 


Vanhat johdot poistettiin. Onneksi talo on sen verran uusi, että johdot kulkevat asennusputkissa. Näin johtojen vaihtaminen oli helpompaa.


Johtojen veto vaijerin avulla asennusputkeen vaatii jonkin verran inspiraatiota ja perspiraatiota. Juha Hintsala vetovuorossa.


Uusi sopiva johdonsuojakatkaisinsarja löytyi käyttämättömänä sähkökaapista.


Jatkuu seuraavalla sivulla.


Tässä syy miksi sähköasennusten tekeminen on luvanvaraista työtä. Edes ihmemies MacGyver ei ottaisi tästä vyyhdistä selkoa.


Kiuas on paikoillaan ja kytkennät tehty ja tarkistettu. Vielä jalkojen säätö, jotta varmistetaan, että kiuas lepää suorassa maahan tukeutuen. Tämä kiuasmalli tuetaan myös seinään.


Lopuksi kellokytkimen ja lämmönsäätimen testaus, jonka jälkeen onkin ”koepolton” aika.


Ensimmäisessä lyhyessä lämmityksessä kiukaan ja vastusten varastorasvat ja muut epäpuhtaudet palavat pois. Ikkuna kannattaa avata, sillä käryä syntyy jonkin verran.


Asennus on sähköasentajan osalta valmis. Työ jatkuu kiuaskivien latomisella. Kivet täytyy pestä ennen kuin ne ladotaan kiukaaseen.


(kuva Harvia)

Ohjekirjaa kannattaa tutkia, jotta vältyttäisiin latomisen virheiltä. Näitä ovat muassa vastusten vääntymistä aiheuttava kivien kiilautuminen tai vastukset esille jättävä huolimaton ladonta, jolloin kivipeittoa vaille jääneet vastukset voivat kuumentaa ympäröiviä materiaaleja vaarallisesti. Valmistajan määrittelemät suojaetäisyydet nimittäin pätevät vain, kun vastukset on peitetty kokonaan.
Myös valmistajan suositusta sopivista kiuaskivistä kannattaa noudattaa.


Harvian Figaro FG 90 valmiina ensimmäiseen testiryhmän tosikoitokseen.

Testiryhmän kommentit

Testiryhmässä saunoivat perheen isä, perheen teini-ikäinen poika, alakouluikäinen serkkupoika ja perheen eläkkeellä oleva Ukki.

Yleiskommentit:

  • Hyvän ja tukevan oloinen kiuas
  • Vie yllättävän vähän tilaa vaikka kivimäärä on suurehko
  • Lattian rajasta alkava kivitila jakaa löylyn tasaisesti
  • Löylyä riittää myös alalauteelle
  • kiva heittää löylyä myös kivitilan alaosaan
  • aikaa kestävä ulkoasu
  • mekaaniset kytkimet hieman hankalasti lattian rajassa
  • toisaalta kiukaasta olisi ollut olemassa myös monipuolisella saunan ulkopuolisella elektronisella ohjausyksiköllä varustettu malli

Löylyarvion niittasi perheen Ukki, kuusamolaisen verrokkipuusaunan omistaja ja saunaspesialisti:

– Oikein hyvät ja pehmeät sähkökiuaslöylyt ja selkeä parannus vanhaan kiukaaseen verrattuna. 

 

 

Lisätietoa: www.harvia.fi

Asennus: www.ermix.fi

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

harvia sähkökiuas