MAINOS

Kylpyhuoneesta sinivalkoinen tilaihme

Kylpyhuone

Ahdas, vanhanaikainen kylpyhuone avartui, kun amme teki tilaa suihkulle ja värit vaihdettiin sinivalkoisiksi.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Miten aikansa eläneestä kylpyhuoneesta saa toimivan ja viihtyisän pesupaikan? Sitä joutui miettimään helsinkiläisperhe, joka päätti uusia 1960-luvun talossa olevan kylpyhuoneen.

Remontin suurin haaste oli pesuhuoneen koko, sillä tilaa oli käytettävissä vain kolmisen neliötä ja sinne piti mahtua vessanpönttö, lavuaari, suihku ja pesukone.

Kylpyhuone on 145 senttiä leveä ja 200 senttiä pitkä. Perhe päätti pitää toiminnot pääosin entisillä paikoillaan. Aikaa ja rahaa säästyi, kun vesipisteitä ei tarvinnut siirtää.

Istuma-ammeen päällä ollut vesikiertoinen seinäpatteri jouduttiin poistamaan, sillä muuten se olisi jäänyt suihkutilan sisään. Lämmön lähteeksi huoneeseen valittiin vesikiertoinen pyyhekuivain.

Kuluja säästyi, kun vesipisteet pysyivät alkuperäisillä paikoillaan.
Kuluja säästyi, kun vesipisteet pysyivät alkuperäisillä paikoillaan.
Kylpyhuone 1960-luvun asussaan.
Kylpyhuone 1960-luvun asussaan.

 

Amme ulos, suihku tilalle

Ensimmäiseksi perhe kantoi ulos kaikki vanhat ja kuluneet kalusteet. Lähtö tuli myös alkuperäiselle istuma-ammeelle, joka aikojen saatossa oli pinttynyt likaisen keltaiseksi. Ammeen tilalle tuli suihkunurkka, joka erotettiin muusta lattiasta kynnyksellä.

Perheen äiti olisi halunnut ovellisen suihkukaapin, mutta se ei onnistunut, koska vanhassa talossa seinä oli vino. Myös lasiovi olisi pitänyt leikata vinoksi. Siksi perhe päätyi suihkuverhoon, joka pitää roiskeet suihkun puolella. Varmuuden vuoksi suihkuverhon ja allaskaapin väliin sijoitettiin kapea suihkuseinä tippasuojaksi. Jos ratkaisu ei miellytä perhettä käytössä, tilaan teetetään myöhemmin suihkuseinä ja ovi.

Suihkutilan vieressä on allaskaappi ja lähinnä ovea wc-istuin. Allaskaapissa on kaksi ulosvedettävää koria. Niihin mahtuvat kaikki tarpeelliset pesuvälineet, partakone ja hiustenkuivaaja. Tarkoitus on, että pienesineitä ei pidetä esillä, vaan kaikki on siististi piilossa. Ainoa näkyvä pullo on saippuapumppu, joka kuuluu kiinteänä osana altaaseen. Pumpun säiliö täytetään kaapin sisältä.

Tilaa peilillä ja väreillä

Koska kylpyhuone on pieni, siihen tuotiin avaruutta pienillä nikseillä. Lavuaarin päälle kiinnitettiin iso peili, joka yltää koko seinän kuivan osan yli. Idea varastettiin hotellien kylpyhuoneista. Peili heijastaa valoa ja laajentaa tilaa. Peilin reunat hiottiin. Näin peili on siisti ilman kehyksiäkin.

Kylpyhuoneen pääväriksi valittiin valkoinen, joka sekin avartaa tilaa. Tehosteväriksi perhe mietti punaista, keltaista, turkoosia tai tumman sinistä. Lopulta valinta osui siniseen äidin toivomuksesta. Niin pesuhuoneen saatiin raikas, merellinen tunnelma.

Seinä päällystettiin isoilla valkoisilla laatoilla. Peiliseinän vastakkainen seinä on sininen. Alun perin sinisestä piti tehdä pysty raita suihkutilan tai pyyhekuivaimen seinään. Remonttiavuksi tullut sukulaismies oli laatoittanut seinää jo pitkälle ennen kuin virhe huomattiin. Seinä sai jäädä siniseksi. Aluksi voimakas väri tuntui kaatuvan päälle. Kun kalusteet saatiin paikalleen ja kokonaisuus valmiiksi, sininen seinä osoittautui hienoksi. Sama koboltinsininen ja valkoinen toistuvat lattialaatoissa.

Peili pitkällä seinällä tuo tilan tuntua.
Peili pitkällä seinällä tuo tilan tuntua.
Kiinteä saippuapumppu on kylpyhuoneen ainoa näkyvä pullo.
Kiinteä saippuapumppu on kylpyhuoneen ainoa näkyvä pullo.
Pitkät vetimet ovat tyylikkäät ja siksi perheen äidin mieleen.
Pitkät vetimet ovat tyylikkäät ja siksi perheen äidin mieleen.

 

Tilaa pesukoneelle ja pyykille

Pyykinpesukonetta varten kylpyhuoneeseen asennettiin pesukoneliitin. Tilaan mahtuu pieni, kapea pesukonemalli. Toimivuuteen perhe satsasi muun muassa tilavalla, kapealla rättipatterilla, jossa pyyhkeet saa kuivaksi. Kylpyhuoneesta löysi paikkansa myös pyykinkuivausteline. Se on haitarimallia ja sen saa siististi kasaan suihkuttelun ajaksi.

Siniselle seinälle kiinnitettiin kolme isohkoa vaatekoukkua, joissa on alhaalla yksi koukku ja ylhäällä kaksi ”sarvea”. Niihin mahtuvat hyvin peseytyjien vaatteet ja kylpytakit. Kasvopyyhkeelle on oma nuppi toisella seinällä.

Hidas putkimies ja pieni allas

Remontti toteutti perheen tärkeimmät toiveet eli toimivuuden ja tilan tunnun, vaikka kylpyhuone on pieni. Kalustehankinnoista jäi harmittamaan lavuaari. Tilaan olisi mahtunut isompikin allas. Nykyinen allas on turhan pieni. Perheen äidistä tuntuu, että hän pesee kasvot salaattikulhossa, eikä nyrkkipyykkikään siinä oikein onnistu. Ison peilin päälle ja sivuille suunnitelluista valaisimista luovuttiin. Se oli oikea ratkaisu, sillä katon halogeenivalaisimet antavat riittävästi valoa.

Verho ja seinä pitävät roiskeet suihkun puolella.
Verho ja seinä pitävät roiskeet suihkun puolella.
Sininen väri tuo raikkautta muuten valkoiseen tilaan. Seinälle kiinnitettiin kolme isohkoa vaatekoukkua joissa on alhaalla yksi koukku ja ylhäällä kaksi ”sarvea”.
Sininen väri tuo raikkautta muuten valkoiseen tilaan. Seinälle kiinnitettiin kolme isohkoa vaatekoukkua joissa on alhaalla yksi koukku ja ylhäällä kaksi ”sarvea”.
Valkoinen ja koboltinsininen toistuvat myös lattialaatoissa.
Valkoinen ja koboltinsininen toistuvat myös lattialaatoissa.
 

Remontti onnistui hyvin omilla ja tuttavien taidoilla. Ammattilaisia tarvittiin sähkö- ja putkitöihin. Keltaisilta sivuilta löytynyt sähkömies oli nopea ja teki hyvää jälkeä. Laskukin oli perheen mielestä kohtuullinen.

Sen sijaan putkimies toi pettymyksen. Vaikka kaikki läpimenot ja reiät oli piikattu valmiiksi, putkimies laskutti 14 tuntia työtä. Hän oli hidas, eikä työn jälkeäkään voi kehua. Esimerkiksi seinän ja vuotokotelon väliin jäi sormen mentävä rako.

Rättipatterin hän yhdisti lämminvesikiertoon. Nyt patteri lämpiää vain kun koko talon lämmitys on päällä. Kesällä patteri pysyy kylmänä.

Kommunikointia vaikeutti se, että putkimies ei ymmärtänyt tarpeeksi hyvin suomea tai englantia. Hän ei tuntenut edes alan perussanastoa. Esimerkiksi pesukoneliitäntä oli hänelle vieras termi.

Perhe kävi putkimiehen laskusta kipakat keskustelut. Lopulta perhe maksoi yhden päivän työstä eli kahdeksasta tunnista. Siinäkin oli perheen mielestä liikaa. Toinen putkimies sanoi, että hän olisi tehnyt urakan 3–4 tunnissa.

 

Yksinkertainen vaaka löysi paikkansa kylpyhuoneesta, jossa pidetään esineitä mahdollisimman vähän esillä.
Yksinkertainen vaaka löysi paikkansa kylpyhuoneesta, jossa pidetään esineitä mahdollisimman vähän esillä.
Neliskanttinen lattiakaivo helpottaa laatoittajan työtä. Se on myös tyylikäs yksityiskohta.
Neliskanttinen lattiakaivo helpottaa laatoittajan työtä. Se on myös tyylikäs yksityiskohta.

Perhe oppi, että pienistäkin töistä kannattaa vaatia edes summittainen hinta-arvio tai tuntimäärä. Ei pidä luottaa siihen, että urakoitsija laskuttaa kohtuullisesti.

Aina on hyvä kysyä myös suosituksia. Jos mahdollista, teetä työ urakoitsijalla, josta lähipiirillä on kokemuksia, perhe neuvoo.

Hintaesimerkkejä

  • WC-istuin, Westerbergs, 189 euroa, K-rauta
  • Allaskaappi, 360 euroa, K-rauta
  • Termostaattiallashana, Optima, 139 euroa, Bauhaus
  • Suihkusetti, Campo, 46 euroa, Bauhaus
  • Suihkuseinä, 87 euroa, Prisma Kannelmäki
  • Pyyhekuivain, 475 euroa, K-rauta Vantaanportti
  • Peili paksuus 4 mm, 90×130 cm, Alt-Lasi, 70 euroa
  • Koboltinsiniset seinälaatat, MC Formelle Mirtillo 10×10, 55,90 euroa/neliö, Kaakelikeskus
  • Valkoiset seinälaatat, Apolo white glossy OND, 20×25, 18,20 euroa/neliö, Kaakelikeskus
  • Lattialaatat KM OKT 40 Koboltti 10×10, 44 euroa/neliö, Kaakelikeskus
 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

amme aste itää kanto kuivain kylpy kylpyhuone patteri