MAINOS

Kylpyhuoneremontin hinta – mistä koostuu?

Kylpyhuone

Märkätilojen remontoinnissa kannattaa olla tarkkana, sillä monet työvaiheet tulee suorittaa lain määräämällä tavalla, kun taas joissain osioissa voi vapaammin hyödyntää omia ideoita. Kokonaisuus siis ratkaisee hinnan, joten on hyvä ymmärtää, mistä tekijöistä hinta koostuu.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Kylpyhuoneremontin hinta – mistä koostuu?

Märkätilojen remontoinnissa kannattaa olla tarkkana, sillä monet työvaiheet tulee suorittaa lain määräämällä tavalla, kun taas joissain osioissa voi vapaammin hyödyntää omia ideoita. Kokonaisuus siis ratkaisee hinnan, joten on hyvä ymmärtää, mistä tekijöistä hinta koostuu.

 

Kylpyhuoneremontit ovatkin suomalaisten toiseksi yleisimpiä remontteja, ja niitä voidaan toteuttaa eri mittakaavoissa aina täysuudistuksesta putkiremontin yhteydessä toteutettavasta pienempään ajanmukaistamiseen esimerkiksi kalusteiden osalta. 

Kylpyhuone on koko ajan kovassa kulutuksessa arjen ja kosteuden takia: siksi sen remontoimiseen kannattaa satsata. Tämä kannattaa tietysti kosteusvaurioiden välttämiseksi, mutta myös siksi, että taidolla tehty kylpyhuone kestää päivittäisessä käytössä useita vuosia ja nostaa selvästi asunnon viihtyisyyttä ja myyntihintaa.

Älä jätä remonttia viime tinkaan

Kylpyhuone tulisi remontoida ehdottomasti viimeistään, kun pintamateriaalit ovat kuluneet tai rikki: pintamateriaalit voivat olla petollisia korjaamattomina, koska ne altistavat kosteusvaurioille. Kosteusvauriot ovat riski niin terveydelle kuin asunnon kunnolle. Remontoidessa pitääkin ottaa huomioon vedeneristys ja ilmanvaihto. Nämä nostavat remontin hintaa verrattuna muiden huoneiden remontteihin, mutta ovat asioita, joista ei kannata säästää! On myös muistettava, että esimerkiksi laatoitus itsessään ei ole kosteuseriste, joten vedeneristystyöt kannattaa jättää ammattilaisen hoidettavaksi.

Tämä kaikki määrää kylpyhuoneremontin hinnan:

1. Sijainti ja rakennustyyppi

Jos kylpyhuone sijaitsee esimerkiksi kaupungin keskustassa paikassa, johon on vaikeampi päästä, kuten porttikonkien takana, viidennessä kerroksessa tai talossa, jossa on paljeovihissi, pelkästään logistiset haasteet lisäävät hintaa työajan ja rahtien muodossa. Vastaavasti tilavissa paikoissa, kuten omakotitaloalueella lähiössä, remontointi tulee tältä osalta edullisemmaksi.

Vanhat taloyhtiöt ovat monestakin syystä vaikeampia kuin uudet: seinät eivät ole suoria ja sähkö- ja putkiviennit voivat olla ”eksoottisia”. Tilan rakenteiden saattaminen ajan tasalle maksaa. Monessa 1900-luvun alkuvuosikymmenten taloissa isot remontit on saatettu tehdä viimeksi 1970-luvulla, eivätkä putkiratkaisutkaan ole enää lainmukaisia.

Taloyhtiössä on kalliimpaa remontoida kuin omakotitalossa, koska taloyhtiöön kuuluvat valvonnat ja ilmoitukset maksavat.

Lisäksi asbesti- ja homevauriot voivat tuottaa ongelmia purussa ja korjaustöissä.

2. Materiaalit

Tässä kohtaa voidaan toteuttaa unelmia ja ideoita ja säätää budjettia itselle sopivaksi. Materiaalin hinnalla ei sinänsä ole välttämättä tekemistä laadun kanssa, vaan lopputuloksen kestävyys ja onnistuneisuus riippuu pitkälti ammattimaisesti tehdystä työstä. Pintojen lisäksi tietysti vaikuttaa se, paljonko tulee kalusteita: rakennetaanko kylpyhuonetilaan kokonainen kodinhoitohuoneen kalustus vai mennäänkö vain allasryhmällä? Materiaaleissa valinnan varaa – ja hintaeroja – on huimasti, ja erilaisista materiaalivaihtoehdoista kannattaa reippaasti kysellä remontin tekijältä.

Myös kylpyhuoneen koko eli remontoitava neliömäärä luonnollisesti vaikuttaa materiaaleista muodostuvaan hintaan. Laatat myydään neliöhinnoittain ja merkki vaikuttaa. Laatta- ja pintamateriaaleja miettiessä kannattaa suunnitella, kuinka paljon kutakin materiaalia halutaan käyttää: pieneen kylpyhuoneeseen tai yksittäiseen seinään voi valita hintavamman, näyttävän materiaalin, jos muut pinnat käsitellään edullisesti.

Materiaalin määrän lisäksi itse laattojen koko ja muoto voi vaikuttaa hintaan: jos remontoidaan haastavan muotoisia tiloja esimerkiksi vanhassa talossa, saattaa suurien laattojen asettelu ja käsityönä tehtävä leikkaaminen lisätä työmäärän kautta remonttihintaa.

3. Putkityöt

Joudutaanko altaalle, pesukoneelle ja pattereille tekemään viemäröintejä ja tulovesiputkia?

Asennetaanko seinä-WC vai tavallinen? Kuinka monta suihkua asennetaan? Onko lattiakaivo vaihdettava? Monet olennaiset pohjatyöt nostavat remontin hintaa. Tässä tietysti vaikuttaa, milloin remontti on tehty viimeksi ja kuinka paljon uusi remontti eroaa ratkaisuiltaan edellisestä.

4. Sähkötyöt

Sähkötyöt märkätilassa vaativat ehdottomasti ammattimaista suunnittelua ja toteutusta. Sähkötöillä on myös merkitystä kylpyhuoneen viihtyisyyden ja toimivuuden kannalta, kun mietitään, asennetaanko lattialämmitys vai ei, millaista valaistusta halutaan ja montako pistorasiaa tarvitaan. Sähkötöiden moninaisuus vaikuttaa siis olennaisesti remontin hintaan.

Kylpyhuoneremontit ovat aina yksittäistapauksia, ja hinta määräytyy monen työvaiheen kautta. Hinta kannattaakin arvioida ammattilaisella, joka osaa tutkia kaikki tarvittavat työvaiheet ja materiaalit sekä arvioi työhön menevän ajan.

Teksti ja kuvat: Rustholli, Jani Valaranta

Lähde: Rustholli blogi >

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Ei liitettyjä avainsanoja.