MAINOS

Kysely: suomalaiset eivät tiedä mikä on kiertoilmatakka

Lämmitys

Vain reilu puolet suomalaisista tietää, mikä on kiertoilmatakka. Tämä selvisi takkavalmistaja Conturan teettämästä kyselystä, jossa selvitettiin suomalaisten takkamieltymyksiä. Varaavat takat ovat monille entuudestaan tutumpia, varsinkin Itä-Suomessa.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Eniten ihmisiä kiehtoo takoissa tunnelmallinen takkatuli. Loimuavien liekkien katselu merkitsee useimmille enemmän kuin takkalämmityksen tuoma säästö sähkölaskussa. Suomalaiset mieltävät takan olennaiseksi osaksi sisustusperinnettä, varsinkin mökeillä. Käsitykset takan asemasta kodeissa vaihtelevat eri puolilla Suomea ja asumismuodon mukaan. Takan valinnassa yllättäen isoimman painoarvon saa tiivis luukku ja sisäilman raikkaus.

Ruotsalaisen takkavalmistaja Conturan teettämässä kyselyssä kävi ilmi, että kiertoilmatakka on monelle suomalaiselle tuntematon tuttavuus. Vastaajista vain 60 prosenttia tiesi, mikä on kiertoilmatakka. Asumismuoto vaikuttaa paitsi takan hankintaan myös takkatuntemukseen. Eniten takkoja on omakoti- ja erillistaloissa. Kyselyn mukaan 78 prosentilla omakotiasujista on kotonaan takka. He myös tuntevat parhaiten erilaisten takkojen kuten kiertoilmatakkojen ja varaavien takkojen väliset erot. Rivi- ja paritaloissa takka löytyy joka kolmannesta kodista. Monille kerrostalossa asujille takkojen eroavaisuudet olivat epäselviä.

– Kiertoilmatakka toimii niin, että se ottaa viileää huoneilmaa sisään ja kierrättää yläosan aukoista lämmintä ilmaa huoneeseen. Näin tilan saa lämmitettyä nopeasti, eikä lämpöä tarvitse odottaa. Moderneissa kiertoilmatakoissa lämmön tehoa voi säädellä portaattomasti. Tämä on tärkeää erityisesti uusissa energiatehokkaissa taloissa, joissa lämmöntarve on pienempi, selventää Conturan Suomen maapäällikkö Janne Kaakinen.

– Kiertoilmatakat ovat kotien vakikalustoa Ruotsissa, minkä seurauksena ne ovat yleensä tutumpia länsisuomalaisille. Suomessa kiertoilmatakkojen osuus kasvaa kuitenkin koko ajan, Kaakinen jatkaa.

Sisäilman raikkaus korostuu takan valinnassa

Pelkkä ulkonäkö ei ratkaise takan ostopäätöstä. Yllättäen tärkeimmäksi valintakriteeriksi nousi tiivis luukku, joka pitää sisäilman raikkaana. Sen jälkeen painoarvon saivat takan lämpöominaisuudet: kyky lämmittää tila nopeasti ja luovuttaa lämpöä pitkään. Kolmanneksi nostettiin takan koko ja mittasuhteet, joilla takka saadaan istumaan tilaan ja sisustukseen. Vähiten ostopäätöstä tehtäessä mietitään kyselyn perusteella valmistajan tunnettuutta tai luotettavuutta. Takan mieluisa ulkonäkö, käyttöominaisuudet ja edullinen hinta vaikuttavat valintaan enemmän.

Suurin osa olisi valmis panostamaan mieluisan takan hankintaan noin 1000–3000 euroa. Naiset, omakotiasujat ja pohjoissuomalaiset ovat valmiimpia maksamaan takastaan muita enemmän.

Takkatuli kiehtoo lämmityslaskua enemmän

Eniten ihmiset arvostavat takassa loimuavaa tulta, joka luo ympärilleen kodikasta tunnelmaa. Takkalämmityksen tuomat säästöt sähkö- ja lämmityslaskuun ovat arvoasteikossa seuraavana. Takan hankintasyistä kolmantena on, että sitä pidetään kauniina sisustuselementtinä. Eniten vastarintaa sai väite: haluan laittaa ruokaa takalla tai leivinuunilla. Poikkeuksina erottuivat Itä- ja Pohjois-Suomi, joissa haluja ruoanlaittopuuhiin oli enemmän kuin muualla.

– Takka kuuluu monen mielestä mökkielämään. Tätä mieltä on lähes 90 prosenttia kyselyn vastaajista. Takkaa käytetään pitämään rakenteet kuivina ja lämmittämään tila nopeasti, kun tullaan mökille. Pohjois-, Itä- ja Keski-Suomessa takan koetaan kuuluvan vahvasti suomalaiseen sisustusperinteeseen myös kotona. Takkalämmittämisellä on näillä alueilla pitkät perinteet, summaa Kaakinen.

Conturan teettämä sähköinen kyselytutkimus toteutettiin elokuussa 2016. Siihen vastasi yhteensä 1017 iältään 18–80-vuotiasta suomalaista, joista puolet oli naisia ja puolet miehiä.

Lisätietoja:

Contura-takat

www.contura.eu

Contura on markkinajohtaja Ruotsissa takkatuotteiden alalla ja yksi Euroopan johtavia takkavalmistajia. Contura kuuluu pörssinoteeratun NIBE-konsernin NIBE Stoves -toimialaan. Konserni työllistää yli 10 000 henkilöä. Contura-takat valmistetaan Markarydissä Smoolannissa. 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

kiertoilmatakka takka takkatuli tulisija varaava takka varaava tulisija varaavatakka


Lisää samasta aiheesta