Keittiöt vanhenvat. Gigantin teettämän tutkimuksen mukaan 53 prosentilla suomalaisista asunnonomistajista asunnon keittiö on yli 10 vuotta vanha. Yli kolmannes ei ole remontoinut kotinsa keittiötä koskaan.
Remontti on toki suuri investointi, mutta nykyään keittiöremontti ei välttämättä enää vaadi niin suurta taloudellista panosta kuin ehkä aiemmin.
”Ennen ajateltiin, että keittiö vaihdetaan sitten, kun se on kulunut korjauskelvottomaksi. Nykyään keittiön muutostarve huomataan esimerkiksi perhekoon muuttuessa. Lasten kanssa tarvitaan erilainen keittiö kuin vaikkapa kahden aikuisen taloudessa”, Epoq-keittiöiden tuotepäällikkö Antti Siitonen kuvailee.
”On myös hyvä muistaa, että keittiön säilytysratkaisut ovat muuttuneet merkittävästi viime vuosien aikana. Eli esimerkiksi keittiökaappien sijoittelu ja vetolaatikoiden avausmekanismit ovat parantuneet. Tämä muuttaa keittiön käyttökokemusta merkittävästi.” Keittiön kunto vaikuttaa myös asunnon jällenmyyntiarvoon, Siitonen huomauttaa.
MAINOSKäyttömukavuutta todella tarvitaan, sillä myös keittiön käyttötavat ovat muuttuneet. Ruoanlaittotrendin kasvaessa kotikeittiöissä laitetaan yhä enemmän yhä monimutkaisempia ruokia, mikä nostaa myös keittiökalusteiden vaatimustasoa.
”Jos keittiö ei tunnu enää palvelevan tarkoitustaan, kannattaa aivan aluksi listata paperille ne asiat, joista keittiössään pitää, ja ne seikat, jotka siellä eivät enää toimi. Listan kanssa kannattaa käydä keittiösuunnittelijan puheilla”, Siitonen neuvoo.
Suunnittelu kannattaa aloittaa kodinkoneiden sijoittelun miettimisestä. Silloin voidaan miettiä niiden oikeaoppinen sijoittelu ja käyttö, kalusteet muokataan kodinkoneiden ympärille.
Suosituin muoto keittiölle Suomessa on L-malli, jossa kaikki tärkeimmät työpisteet ovat lähellä toisiaan. Malli sopii hyvin neliönmallisiin huoneisiin, joissa on oltava tilaa myös ruokailuryhmälle.
”Värien käytössä on näkynyt ilahduttavaa rohkaistumista. Suomalaiset ovat perinteisesti rakastaneet vaaleita keittiöitä.
Nyt uskaltaudutaan kokeilemaan rohkeammin värejä, esimerkiksi petrolinsinistä, joka näkyi Milanon keittiömessuillakin olevan kova juttu tänä vuonna.”
Lähde: Epoq-keittiöt