MAINOS

Jaa sosiaalisessa mediassa

0-johto irti

Hei,

Asumme Hartman-kodissa, vuosimallia 2008, avaimet käteen (ainoastaan maalaustyöt ja laatoitus kuului). Meillä astianpesukone lakkasi yllättäen toimimasta, vaihdoimme sen. Sitten liesi kummaili, ostimme uuden. Liettä kytkiessä asentaja huomasi, ettei 0-johto ole OK.

Mikä mahtaa korvata? kuvasta näkyy kuinka palanut. Otin yhteyttä sähköt tehneeseen firmaan ennen tutkimista, ja sieltä ylimalkaisesti sanottiin ei 0-johto varmaan löysällä.

-SarskaAsiantuntija vastaa

Hyvä Sarska,

Ei ole ennenkuulumatonta, mutta kylläkin harvinaista, että sähköliitokset oikeasta toteutustavasta huolimatta voivat tuon ikäisessä talossa löystyä.

Huomionarvoista on se, että nollajohdon sulamisesta luulisi jo tulleen nenään asti yltävä käry, jonka tarkempi paikantaminen olisi voinut paljastaa todellisen syyllisen, joten tällaisissa tilanteissa kannattaa seurata nenäänsä myös.

Yleisesti tilanteessa, jossa mahdollisesti vielä muutkin laitteet oireilevat eli valot välkkyvät / himmenevät / voimistuvat muita kuormia kytkettäessä, tämä on selkeä merkki isommasta (nolla)viasta ja tällöin on syytä olla välittömästi yhteydessä sähköurakoitsijaan. Nollavian tapauksessa paras ensihoito on katkaista koko rakennuksen sähköt pääkatkaisijasta.

Oletettavasti rakennuttajan virhevastuu on päättynyt 2008 rakennetun kiinteistön osalta. Kun ilmeisesti rakennuttaja eli Hartmankoti vastasi koko toimituksesta, niin tässä tapauksessa lienee oikea väylä asian eteenpäin viemiseen reklamaation tekeminen Hartmankodille.

– tekninen asiantuntija Matti Orrberg, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry / Löydä sähkömies -palvelu

Oikeudet omaavien sähköasennusliikkeiden yhteystiedot ovat paikkakuntakohtaisesti haettavissa www.löydäsähkömies.fi -palvelusta.

Kuva: lukijan kuva


Julkaisuun liitetyt avainsanat:

0-johto Kysy sähkäriltä kysy sähkömieheltä löydä sähkömies STUL Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry sähkömies